czwartek, 29 grudnia 2011

Pracowite ferie świąteczne

Zimowa przerwa świąteczna, uczniowie leniuchują, a my odpoczywamy aktywnie przygotowując bankiet świąteczno -noworoczny. Nasi uczniowie z wielką ochotą przyszli szlifować umiejętności praktyczne z zakresu przygotowania wyrobów kulinarnych, nakrycia i dekoracji stołów oraz obsługi gości podczas bankietu angielskiego. Poniżej prezentujemy kilka zdjęć z tego wydarzenia:
Jedna z zakąsek: schab z ziołami, przed zalaniem galaretą:
I po zalaniu:
Roladki serowe z łososiem:
Udka nadziewane z rodzynkami:
Sernik brokułowy:
Młodzież podczas przygotowywania przyjęcia:
Pasztet drobiowy z dipem paprykowym:
Polędwica z serem:
I jeszcze rzut oka na stół z zimnymi zakąskami:
Nieco więcej o bankiecie możecie przeczytać TUTAJ.

sobota, 24 grudnia 2011

WESOŁYCH ŚWIĄT !!!



Wszystkim naszym Czytelnikom, Klientom, Uczniom, Nauczycielom oraz Pracownikom ZS Nr 1 w Wieluniu składamy serdeczne życzenia zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia.

Mamy również dla Was muzyczny prezent: wybierzcie sobie jeżyka i posłuchajcie jak śpiewa:

piątek, 23 grudnia 2011

Pierniczki, pierniczki, pierniczki...

Zapraszamy naszych Czytelników do samodzielnego wykonania pysznych świątecznych pierniczków. Poniżej prezentujemy recepturę oraz wykonanie krok po kroku:

PIERNICZKI DEKOROWANE:

normatyw surowcowy na ok 2,5 kg gotowych pierniczków:

Ciasto:

Margaryna - 0,25 kg (kostka)
Smalec - 0,25 kg (kostka)
Mąka pszenna - 1 kg + 0,1kg na podsypanie
Jaja - 3 szt
Cukier kryształ - 0,25 kg (w tym 0,1 kg na karmel)
Miód - 0,25 kg (może być sztuczny, ale wszyscy wiemy, że naturalny smaczniejszy ;-)

Przyprawa do piernika - 1-2 szt (Zwróćmy uwagę na ilość i, co ważniejsze,
skład kupowanej przyprawy: przyprawy tańsze,
po 20g w opakowaniu, zawierają w swoim składzie
mąkę pszenną i kakao - nie wiadomo po co...,
przyprawy droższe, po 40 g w opakowaniu zawierają
tylko przyprawy, a powinny to być: cynamon, imbir,
goździki, gałka muszkatołowa, kolendra, ziele
angielskie, pieprz czarny, kardamon)

Soda oczyszczona - 0,02kg
Wrząca woda - 0,15l

Lukier:

Cukier puder - 0,8kg
Wrząca woda - 5-6 łyżek

Polewa:

Margaryna - 0,3 kg
Cukier kryształ - 0,3 kg
Kakao - 0,1 kg
Woda - 3-5 łyżek

W Y K O N A N I E:
Oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć z 0,15 kg cukru na puszystą masę:

0,1 kg cukru topimy i karmelizujemy. Karmel musi się mocno "wzburzyć":

Następnie zdejmujemy z ognia i ostrożnie dolewamy do karmelu wrzącą wodę (ok 100 - 150 ml), mieszamy, dodajemy miód oraz przyprawę do piernika i wszystko dokładnie mieszamy:

Karmel zostawiamy w chłodnym miejscu do całkowitego! (to ważne) wystudzenia.
Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą i bardzo dokładnie siekamy z margaryną i smalcem (grubość kawałków posiekanego tłuszczu powinna odpowiadać wielkością ziarnom pszenicy):

Z posiekanych składników usypujemy kopczyk, robimy wgłębienie i wlewamy wystudzony karmel, zarabiając jednocześnie kolistymi ruchami ciasto:

Dodajemy żółtka utarte z cukrem i zarabiamy:

Z tak przygotowanych składników szybkimi ruchami wyrabiamy w miarę jednolite ciasto:

Na tym etapie powinno wyglądać mniej więcej tak:

Ciasto wałkujemy podsypując mąką na ok 1-2 mm:

Wykrawamy ciastka i układamy rzędami na blasze:

Pieczemy w 175 - 180 st. C ok 15 - 20 min.:
Należy je lekko nacisnąć palcem: jeżeli są miękkie - trzeba jeszcze dopiec, jeżeli dają wyraźny opór - są gotowe. Po upieczeniu powinny wyglądać tak:

Sporządzamy lukier: Cukier puder przesiewamy i ucieramy dodając po łyżce gorącej, przegotowanej wody. Uważamy, aby nie dodać jej zbyt dużo. Lukier powinien być smarowny. Ucieramy, żeby rozetrzeć ewentualne grudki i gotowe:

Lukrem smarujemy powierzchnię pierniczków:

Posmarowane ciastka zostawiamy do wyschnięcia:

Sporządzamy polewę: wszystkie składniki zagotowujemy mieszając na wolnym ogniu. Jeżeli wyjdzie bardzo rzadka, należy odparować nadmiar wody, ciągle mieszając:

Polewą dekorujemy pierniczki i zostawiamy do wyschnięcia:

Tak przygotowane pierniczki cieszą oko i podniebienie nie tylko w czasie Świąt. Można je bowiem (bez polewy) przechowywać kilka miesięcy bez utraty walorów smakowych!
S M A C Z N E G O!

sobota, 17 grudnia 2011

Stoły świąteczne

Wkrótce Boże Narodzenie!
Oto nasze propozycje nakrycia stołów wigilijnych:




Poniżej prezentujemy kilka niepublikowanych wcześniej zdjęć z zeszłorocznej edycji Festiwalu stołów bożonarodzeniowych:







poniedziałek, 12 grudnia 2011

"Słodki Mikołaj"

Bardzo słodki Mikołaj zawitał w naszej szkole.
8 grudnia 2011r w sali warsztatów odbyło się spotkanie z Mikołajem dla wychowanków Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Gromadzicach. Mikołaj wszystkim dzieciom rozdał prezenty, następnie odbył się poczęstunek oraz wspólne gry i zabawy z uczniami, dyrekcją i nauczycielami naszej szkoły.
Słodkie wypieki, konkursy i zabawy przygotowali uczniowie klas: I kmg, II kmg, IITOK i ITOK.
Wychowankowie ośrodka gościli na spotkaniu mikołajkowym w naszej szkole już po raz 7
Spotkanie mogło odbyć się dzięki pomocy młodzieży i wychowawców klas: IVTE”b”, IIITE”b”, I TE, IV TG, II TL, I TOK, II TOK, IIITO, IVTO, IVTK, I kmg, II kmg
Poniżej prezentujemy kilka zdjęć z wydarzenia, oraz krótkie filmiki: