czwartek, 20 września 2012

Doskonalenie "Chlebem powszednim" Nauczyciela Zawodu

Miło nam poinformować, że dwoje naszych nauczycieli zakwalifikowało się do programu >> Doskonalenie "Chlebem Powszednim" Nauczyciela Zawodu<<
Projekt obejmuje m. in. 10-dniowe szkolenie w nowoczesnym zakładzie piekarsko - cukierniczym. W tym przypadku chodzi o zakład Pana Marka Szabelskiego w Pieckach koło Mrągowa:
www.mszabelski.pl
Więcej o projekcie przeczytacie tutaj:
http://www.doskonaleniechlebem.pl/
A teraz zamieszczamy gorące zdjęcia z praktyk naszych nauczycieli:

Oto grupa piekarska z opiekunem:

Wyjmujemy gorący chleb:
Pozdrawiamy z Piecek ;-)

wtorek, 4 września 2012

2012/2013 - rozpoczęty

Witamy wszystkich po Wakacjach!

Rozpoczynamy nowy rok szkolny, pełen wyzwań (bo reforma), ale damy radę!

Na początek kilka informacji z warsztatowego placu boju:

Stołówka czynna będzie już od czwartku, 6 września!
Zapraszamy!

W tym roku czekają nas nowości w asortymencie potraw i wyrobów ciastkarskich!
I uwaga: mała zmiana: w zakładce "Jadłospis na dziś" pojawiać sie będzie jadłospis na dwa dni, a nie jak dotychczas na jeden.

I jeszcze sie pochwalimy:
Nasi nauczyciele: Katarzyna Nowak i Przemysław Banaś,  w dniach 15-30 sierpnia 2012 r. wzięli udział w projekcie ,,Patissier & Chocolatier - Mistrzowie Nauczycielom Zawodu” realizowanym w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Projekt współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, we współpracy ze Stowarzyszeniem Kucharzy Polskich.






        Zajęcia realizowane były w dwóch etapach:


  • W Pomorskiej Akademii Kulinarnej w Gdańsku pod okiem Krzysztofa Szulborskiego odbyły się pięciodniowe zajęcia które obejmowały tematy: klasyczne desery i ciasta, dekoracje cukiernicze oraz carving owocowo - warzywny.
  • Podczas dziesięciu dni trwania praktyki w przedsiębiorstwie cukierniczym T.Deker Patissier & Chocolatier s.c. w Sopocie uczestnicy zapoznali się z szerokim asortymentem wyrobów ciastkarskich i sposobami ich dekorowania oraz funkcjonowaniem przedsiębiorstwa cukierniczego.
Więcej informacji o projekcie znajdziecie TUTAJ oraz TUTAJ