środa, 21 listopada 2012

Dzień Życzliwości

Nasza Szkoła uczestniczy w akcji zbierania podpisów pod inicjatywą ustanowienia Dnia Życzliwości.
Podpisy zbierane są na placu Legionów oraz w sali konsumenckiej Warsztatów wśród naszych Gości.
Żeby dzień Życzliwości został wpisany w kalendarz dorocznych świąt potrzeba 100 tys. podpisów, także do dzieła!


Po złożeniu podpisu nasi Goście częstowani są pierniczkiem z emotikonką!



Jak widać chętnych nie brakuje:


Więcej o akcji dowiedzieć się możecie z newsa Radia ZW:
http://www.radiozw.com.pl/index.php?page=news&id=3973

wtorek, 13 listopada 2012

Klasa I TZR

No to kolejna klasa pierwsza na zdjęciach. Klasa I TZR, klasa, jak to sie mówi "łączona", gdyż połowę uczniów stanowią przyszli technicy żywienia i usług gastronomicznych, a połowę kelnerzy.
Zapraszamy do obejrzenia kilku zdjęć z dzisiejszego dnia. Uczniowie przygotowywali dzisiejszy obiad, oraz wyroby ciastkarskie, a także obsługiwali gości.

"Zrobiliśmy wiele, ale jeszcze wiele zostało do zrobienia..."

Kopytka przygotowywane z uśmiechem smakują każdemu!

A naleśnikowe sakiewki też będą pyszne!

To się nazywa "zadowolone skupienie"

Rozbieramy kury... Ale tak do rosołu? W szkole publicznej?


Zielono nam...


Liczę i liczę, i liczę, i liczę, i liczę..... jeszcze liczę, moment.... ok, zgadza się!

 Zapraszamy na warsztaty!

Niestety nie udało się sfotografować całej klasy grupowo, zusammen, together, ale może następnym razem!

czwartek, 8 listopada 2012

XVII Olimpiada

Dziś odbył się Etap Szkolny XVII Edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Tematyką wiodącą tegorocznej edycji jest:

"Żywność tradycyjna i kuchnie narodowe"

Pod tym hasłem kryje się, oczywiście, wiele innych zagadnień, takich jak:

  1. Tradycja i obyczaje w kuchni polskiej.
  2. Tradycyjne produkty żywnościowe.
  3. Tradycje żywieniowe różnych regionów Polski: Kaszub, Wielkopolski, Śląska, Podhala, Małopolski, południowo-wschodniej i centralnej Polski oraz Mazur.
  4. Kuchnie naszych sąsiadów i inne kuchnie europejskie.
  5. Kuchnia chińska i japońska jako przedstawicielki kuchni dalekiego wschodu.
  6. Kuchnia żydowska i arabska jako przykłady kuchni, w których religia odgrywała i odgrywa znaczącą rolę.
Siedemnaścioro śmiałków stanęło w szranki etapu szkolnego (głównie z klasy II i III TK). Pisali sześciostronicowy test przez 90 minut. Jak im poszło? Dowiemy się wkrótce. Na razie kilka zdjęć z olimpijskich zmagań:

Przed zawodami: napięcie sięga zenitu...

Kamera dodaje 5 kilo, więc, lepiej, żeby nas nie było widać...

Uh... eh... ale trudne... uh... eh...

W trakcie zawodów skupienie sięga zenitu...

Taaa... ta witamina C, to od czego była...?

 Czacha dymi... tak intensywnie myślą...

Zespół nadzorujący:

Multimedialna (obraz, tekst) tablica informacyjna...