niedziela, 15 listopada 2015

Przyjęcie z okazji chrzcin - 14. 11. 2015 r.

W miniona sobotę w Warsztatach odbywało się rodzinne przyjęcie z okazji chrzcin.
Było pysznie i elegancko!
Na powodzenie tego przyjęcia pracowały niemal wszystkie klasy pionu gastronomicznego: cukiernicy z II ZC, pod okiem pań: A. Lach i K. Nowak przygotowali pyszne ciasta, uczniowie z klas II TZ i IV TR, wraz z Paniami: M. Kabałą i M. Wątor przygotowały salę i piękny stół, Panie: E. Kupczyk i A. Siurdyban wraz z klasą III ZK przygotowywały zakąski, a całości dzieła dopilnowała Pani D. Mielczarek i Pan P. Banaś, szkoląc młodzież z klas: I TZ, II TY, III TZ oraz II i III ZK.
Goście wyszli zadowoleni, młodzież wyszkolona ;-)
Poniżej kilka zdjęć:







Te, oraz pozostałe zdjęcia do podejrzenia na Warsztatowym Facebook'u TUTAJ

sobota, 14 listopada 2015

XX O W o Ż i Ż

Pod tym skrótem kryje się Dwudziesta, Jubileuszowa, Edycja Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu.

Etap Szkolny w naszej Szkole odbył się 9 listopada 2015 r. Zadanie konkursowe polegało na rozwiązaniu testu, przygotowanego przez zespół w składzie: D. Mielczarek, A. Stefaniak, P. Banaś.

Do Etapu Szkolnego przystąpiło 24 uczniów z klas II i III technikum żywienia i usług gastronomicznych.
Gratulujemy odwagi!

Do etapu okręgowego kwalifikowali się uczniowie, którzy w Etapie Szkolnym uzyskali co najmniej 80% możliwych do zdobycia punktów.

W tym roku próg ten przekroczyło dwoje uczniów klasy III TZ: M. Macikowska i M. Mosiala

Gratulujemy i życzymy powodzenia w etapie okręgowym, który odbędzie się w Tomaszowie Mazowieckim w styczniu.

Poniżej prezentujemy zdjęcia z wydarzenia:









Fot.: P. Banaś, D. Mielczarek

poniedziałek, 2 listopada 2015

"Najlepszy uczeń w zawodzie cukiernik" - eliminacje szkolne

26 i 28 października sześcioro uczniów z klasy III cukiernik przystąpiło do etapu szkolnego Turnieju „Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik" organizowanego przez Zespół Szkół Zawodowych nr 5 oraz Dolnośląską Izbę Rzemieślniczą we Wrocławiu.

Etap szkolny Turnieju obejmował część pisemną, test 40 pytań (26.10.2015 r.) oraz część praktyczną, z którą cukiernicy zmagali się w dniu 28.10.2015 r. w Warsztatach Gastronomicznych.
 


Tematem przewodnim pracy turniejowej w części praktycznej była "GŁĘBIA OCEANÓW". Na powyższy temat uczniowie musieli przygotować i udekorować tort, ciasteczka bankietowe (2 rodzaje w dwóch różnych smakach) oraz 2 figurki z masy cukrowej lub marcepanowej.
 








Komisja w składzie:
P. Kinga Sawicka - pracownik zakładu cukierniczego CMG w Wieluniu,
P. Katarzyna Nowak - nauczyciel ZS nr 1 w Wieluniu,
P. Agata Stefaniak - nauczyciel ZS nr 1 w Wieluniu
P. Anna Lach - organizator etapu szkolnego Turnieju, nauczyciel ZS nr 1w Wieluniu przyznała następujące miejsca:
I miejsce - Anna Podgórska
II miejsce - Kinga Kostrzewa
III miejsce ex aequo - Edyta Gniłka oraz Kamil Preś





Fot.: A. Lach, P. Banaś
 

Ww. uczniowie zakwalifikowali się do etapu wojewódzkiego Turnieju, który odbędzie się w styczniu w Łodzi.
GRATULUJEMY !!!


Te, oraz pozostałe zdjęcia z wydarzenia, do podejrzenia na facebook'u szkoły TUTAJ