czwartek, 24 marca 2016

Wielkanoc 2016

Spokojnych i zdrowych
Świąt Wielkiej Nocy,
wszystkim sympatykom
życzy Gastronomik!

W tym roku, jak co roku, przed Świętami również mieliśmy sporo pracy! Nasze wyroby od lat cieszą się sporym zainteresowaniem.
Pragniemy podziękować naszym Gościom i klientom za okazane zaufanie!
Wielkie podziękowania należą się również wszystkim uczniom klas gastronomicznych oraz ich nauczycielom i wychowawcom za przygotowanie tej "góry żarcia" ;-)
Poniżej kilka zdjęć:

Dekoracja mazurków to precyzyjna i pracochłonna czynność. W akcji uczniowie klasy I ZSZ cukiernik:



Świąteczne babki, keksy i ciasta, to dzieło klasy III ZSZ cukiernik

A tak prezentowały się tegoroczne mazurki:





Nie zapominajmy o wyrobach słonych: galantyny i pasztety to dzieło klas I i III ZSZ kucharz oraz klas II i III technik żywienia i usług gastronomicznych

Mamy nadzieję, że wszystkim będzie wszystko smakowało ;-)

poniedziałek, 21 marca 2016

Spotkanie wielkanocne PZN 2016

W środę 16 marca gościliśmy w Warsztatach członków wieluńskiego koła Polskiego Związku Niewidomych.

Pięknie nakryty stół, wielkanocne potrawy oraz obsługa gości to zasługa uczniów klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych i III ZSZ kucharz, pod okiem pań: E. Kupczyk, A. Ptak - Gagatek i I. Markuszewskiej.

Pyszne wypieki: baby parzone i mazurki, to dzieło uczniów klas I i III ZSZ cukiernik wraz z paniami: A. Lach i A. Stefaniak.

Poniżej prezentujemy kilka zdjęć:





 Fot.: P. Banaś




Fot.: D. Mielczarek

wtorek, 8 marca 2016

Dzień Kobiet 2016

Drogie Panie, czytelniczki, uczennice, absolwentki oraz pedagożki i sympatyczki ;-)

Wszystkiego najlepszego, zdrowia,
radości, pogody ducha,
samych sukcesów i spełnienia marzeń,
składa męska część warsztatowej ekipy!

Dziś w Warsztatach z tej okazji było niemałe zamieszanie.

Od rana korytarzami przebiegali panowie z kwiatami i słodyczami szukając tych, którym chcieli uprzyjemnić to Święto.

Klasa I ZSZ cukiernik wraz z wychowawczynią przygotowali dla naszych gości słodkości w postaci pysznych mini torcików oraz pięknych bankietowych ciastek.

Poniżej kilka zdjęć:

Piękne bankietówki:



mini torcik z bita śmietaną i truskawkami:


Tort z owocami egzotycznymi:


Mini torcik z borówkami:

Mini torcik cappuccino:

Mini torcik gruszkowy:





czwartek, 3 marca 2016

Cooking Master 2016

Dziś w Warsztatach odbywał się niecodzienny konkurs.
"Cooking Master" to zawody w gotowaniu wyłącznie w języku angielskim.

Celem konkursu było poszerzenie wiedzy i umiejętności językowych, nawiązanie współpracy
i wymiana doświadczeń między uczniami, stworzenie uczniom możliwości zaprezentowania swoich umiejętności w zakresie sporządzania i dekoracji potraw wykwintnych i nietypowych.


Z dumą donosimy, iż cele zostały osiągnięte w 100%


W konkursie wzięli udział wszyscy chętni uczniowie ZS nr 1 w Wieluniu. Kiedy mówimy "wszyscy chętni" mówimy na poważnie, gdyż do rywalizacji stanęli uczniowie klasy technikum ekonomicznego!

Organizatorami Konkursu byli nauczycieli języków obcych oraz nauczyciele przedmiotów gastronomicznych.

Chętni uczniowie (zespoły dwuosobowe) zgłaszali jeszcze przed feriami anonimowe propozycje konkursowych potraw.

Propozycje zawierały (w języku polskim i angielskim):
- wykaz składników na trzy porcje potrawy
- technikę wykonania
- wykaz użytych przypraw, sprzętu, narzędzi, urządzeń, zastawy stołowej, elementów dekoracyjnych

Komisja konkursowa w składzie:
Przewodniczący: E. Urbańska - Golec
Członkowie: D. Mielczarek, M. Kabała, P. Banaś, A. Widera, A. Madela, O. Tyluś, M. Pakuła
podczas dzisiejszego finału oceniała jakość surowców, poprawność wykonania, walory smakowe
i estetyczne oraz, co najważniejsze, umiejętności językowe uczestników.


Poniżej kilka zdjęć z naszego aparatu:

Przed finałem:


I ruszyli ;-)


Dobór składników - miejscami imponujący ;-)

Prezentacja kilku potraw:





I jeszcze prezentacja po angielsku ;-)


II Miejsce; "Mat & Mara Team" czyli M. Macikowska i M. Mosiala

II miejsce: D. Olborski i J. Kwapisz

Zwycięzcy: B. Cichy i S. Dwornik

Było super!

Wszystkim uczestnikom gratulujemy odwagi i umiejętności!

Te, oraz pozostałe zdjęcia do podejrzenia na facebooku:

Facebook Warsztatów

Relacja zaprzyjaźnionego Radyja:

Radio ZW

środa, 2 marca 2016

Egzamin próbny 2016 - część pisemna - klasa III TZ

Dziś w godzinach popołudniowych odbył się próbny egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie w kwalifikacji T.6 - sporządzanie potraw i napojów - w części pisemnej dla klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych.

Choć to tylko próba, egzamin przeprowadzony został z zachowaniem wszystkich procedur* tego "właściwego" egzaminu.

Warto wspomnieć, że była to jedna z niewielu okazji, by w Warsztatach zgromadzić całą klasę III TZ.
Zwyczajowo swoje zajęcia mają w różnych dniach, o różnych porach i w różnych grupach. Dziś jednak stawili się wszyscy, by móc sprawdzić, co jeszcze należy przed egzaminem czerwcowym powtórzyć.

Test opracowała i procedur dotrzymała Pani A. Stefaniak.

Poniżej kilka zdjęć z naszego aparatu:






Fot.: P. Banaś

Młodzieży życzymy powodzenia!

* - Nie zaprosiliśmy jedynie gościa z innej szkoły, ale zdający nam wybaczyli ;-)