niedziela, 11 listopada 2018

OW o Ż i Ż 2018

W miniony czwartek, 8 listopada w Warsztatach odbył się szkolny etap XXIII edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.

Wzięli w nim udział uczniowie klas I TAY II i III TZ.

Etap szkolny przygotowali i przeprowadzili: D. Mielczarek, M. Kabała i P. Banaś.

Do etapu regionalnego zakwalifikować się może dwoje uczniów, którzy uzyskają co najmniej 80% poprawnych odpowiedzi w etapie szkolnym.

Tematem przewodnim tegorocznej edycji olimpiady jest mleko oraz jego przetwory.

Życzymy powodzenia!





Fot.: P. Banaś

Goście z Azji

7 i 8 listopada 2018 r. w ramach projektu „Zwolnieni z teorii” grupa #temaTolerancja zaprosiła do naszej szkoły dwie osoby: Nanda z Indonezji oraz Trang z Wietnamu - wolontariuszki Fundacji MODE - Move and Develop Foundation. 

7 listopada w Warsztatach Gastronomicznych przygotowane były potrawy kuchni polskiej. Nanda i Trang wspólnie z młodzieżą lepiły pierogi i przygotowały żurek. Polskie potrawy bardzo smakowały naszym gościom.

8 listopada Nanda i Trang wspólnie z młodzieżą i Panią D. Mielczarek oraz Panem P. Banasiem przygotowały dla nas regionalne dania: wietnamskie sajgonki oraz indonezyjskie gado gado - sałatkę z jajkiem i sate ayam - smażone szaszłyczki z kurczaka z sosem z orzeszków ziemnych i czosnku.

Było pysznie!
Poniżej kilka zdjęć z naszego aparatu:







Fot.: M. Wątor, S. Golec

piątek, 9 listopada 2018

XXIV Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik - etap szkolny

W poniedziałek, 5 listopada 2018 r., w Warsztatach Gastronomicznych odbył się szkolny etap XXIV Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.

Test składający się z 40 pytań rozwiązywania cała klasa III ZC. Aby zakwalifikować się do etapu wojewódzkiego trzeba zdobyć 70% możliwych do zdobycia punktów.

Życzymy powodzenia!

Etap szkolny przygotowały panie M. Pawelec i K. Brożyna.


 Fot.: M. Pawelec

sobota, 27 października 2018

OWiUR 2018

W miniony piątek, 26 października, w Warsztatach odbył się szkolny etap Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych - blok: Gastronomia.

Etap szkolny przygotowały i przeprowadziły Panie: E. Kupczyk i M. Kabała. Udział wzięła młodzież z klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych.

Czekając na wyniki życzymy powodzenia!

Poniżej kilka zdjęć:






Aktywizacja zawodowa uczniów SOSzW w Gromadzicach

W miniona środę, 24 października w Warsztatach odbyły sie zajęcia dla uczniów Specjalnego Ośrodka Szkolno - Wychowawczego w Gromadzicach.

Zajęcia były współorganizowane przez, działające przy Ochotniczych Hufcach Pracy, Młodzieżowe Centrum Kariery w Wieluniu.

Podczas wspólnego gotowania młodzież z klas: III ZK i III ZC przekazywała wychowankom SOSzW wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania wybranych potraw oraz dekoracyjnego rzeźbienia warzyw - carving'u.

Od naszej, "warsztatowej" strony zajęcia przygotowała i przeprowadziła Pani K. Brożyna.
Dziękujemy!

Poniżej kilka zdjęć:








sobota, 20 października 2018

Tydzień Zdrowego Odżywiania 2018

Od poniedziałku 15 -go do piątku, 19 października trwał w naszej szkole karnawał zdrowych pyszności. Tydzień zdrowego odżywiania, przygotowany przez klasę II technikum żywienia i usług gastronomicznych. 

Pomysły na potrawy i napoje pochodziły wyłącznie z głów młodzieży, i trzeba przyznać, że były wspaniałe, zaskakujące i inspirujące, a przede wszystkim zdrowe i baaardzo smaczne! Codziennie coś innego, codziennie coś zdrowego! 

Pyszne kolorowe sałatki, orzeźwiające koktajle, czy chleb własnego wypieku - każdy znalazł coś dla siebie. 

Bardzo dziękujemy klasie II TZ za dokarmianie i promocję zdrowego i pysznego żarcia!


























Pozostałe zdjęcia na facebooku:
https://www.facebook.com/pg/zs1wielun/photos/?tab=album&album_id=1969517553128717

sobota, 29 września 2018

Kolacja 28. 09. 2018 r.

W miniony piątek w Warsztatach wyprawialiśmy kolację z okazji przejścia na emeryturę.

Pod okiem Pań: A. Widery, E. Bernaś, A. Siurdyban, D. Mielczarek, A. Lach, K. Nowak i Pana P. Banasia powstawały pyszne dania i ciasta, wykonywane przez młodzież klas: III ZC, III ZK, II TZ oraz IV TZ.

Było pysznie i kolorowo.

Poniżej kilka zdjęć: