niedziela, 25 kwietnia 2021

Ćwiczyliśmy do egzaminu...

Miniony tydzień, z racji iż klasy trzecie wróciły na zajęcia praktyczne stacjonarne, mogliśmy wykorzystać do przygotowań do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie, który odbędzie się w czerwcu.

Panie: I. Markuszewska, A. Widera, K. Brożyna, M. Pawelec przeprowadziły symulację egzaminu dla klasy 3 BK (branżowej I-go stopnia: kucharz), a Panie: M. Kabała, A. Siurdyban, A. Widera, I. Markuszewska, dla klas: 3 TZ i 3 TAY (technikum żywienia i usług gastronomicznych).

Symulacje egzaminu przebiegały sprawnie i smacznie!

To ważne, gdyż młodzież mogła uczestniczyć w tych ćwiczeniach, niejako "z obu stron", pełniąc rolę egzaminowanego i obserwatora. Dzięki temu poznały formułę i sposób przebiegu egzaminu, oraz wszystkie te rzeczy, o których się czasem nie pamięta, a które podlegają ocenie.

Poniżej kilka zdjęć:









 Wszystkim uczennicom i uczniom klas trzecich życzymy POWODZENIA!

sobota, 24 kwietnia 2021

Turnieje w pandemii 2021

 W minionych tygodniach i miesiącach nasza Szkoła brała udział w dwóch turniejach skierowanych do uczniów branżowych szkół I - go stopnia w zawodzie kucharz.

Pierwszym z nich był IV Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz, którego etap Regionalny odbył się 24 lutego w Tomaszowie Mazowieckim. ZS nr 1 reprezentowała Dorota Pietrus z klasy III BK, przygotowywana przez wychowawczynię, Panią M. Pawelec. Dorota zakwalifikowała się do etapu centralnego, który miał się odbyć w Zabrzu. Organizatorzy jednak nie zdecydowali się na przeprowadzenie finału i wszystkim uczniom zakwalifikowanym do centralnych zawodów nadano tytuł finalisty, co m. in. powoduje zwolnienie z pisemnego etapu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie.

Dorotko, GRATULUJEMY!


Drugi konkurs to Ogólnopolski Turniej Kucharski, którego finał odbył się 16 kwietnia w Poznaniu. Naszą Szkołę reprezentowała Ewelina Kurpet z klasy III BK i zajęła siódmą lokatę oraz zdobyła nagrodę specjalną za kreatywność.

BRAWO!



 
 
Ewelina również przygotowywana była przez wychowawczynię - Panią M. Pawelec i również uzyskała zwolnienie z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie.

Obu zawodniczkom oraz wychowawczyni GRATULUJEMY!

wtorek, 23 marca 2021

Lekcja otwarta - 19. 03. 2021 r.

 W miniony piątek ( 19. 03. 2021 r.) w Warsztatach odbyła się lekcja otwarta zajęć praktycznych prowadzona przez Panie M. Pawelec i I. Markuszewską. Tematem lekcji było: "Sporządzanie potraw kuchni regionalnych". Lekcję zrealizowano w klasie 3 BK.

Uczniowie po instruktażu wstępnym, pracując w czterech grupach, mieli za zadanie rozpoznać, zapoznając się z surowcami, jaką potrawę należy z nich wykonać, a następnie sporządzić i wyporcjować 10 porcji dania regionalnego.

Młodzież poradziła sobie znakomicie. Wyszło pysznie i kolorowo!

W lekcji, jako osoby obserwujące, uczestniczyli: Panie Dyrektor: E. Urbańska - Golec, M. Kruk, D. Musiałek, Pani Kierownik D. Mielczarek oraz Pan P. Banaś i Panie: K. Grzelak, A. Widera i A. Lach.

Poniżej kilka zdjęć:

 

Instruktaż wstępny:


Przygotowane stanowiska z "tajemniczymi" składnikami




Jeśli chodzi o produkty mleczne, to korzystamy z oferty lokalnej mleczarni :-)






I gotowe potrawy:
Kwaśnica z żeberkiem (Podhale):

Rolada z kluskami i modrą kapustą (Górny Śląsk)

Pyry z gzikiem (Wielkopolska)


Jeszcze raz rolada ;-)

Kartacze z mięsem (Mazury)


Prezentacja:


Autorki i autorzy regionalnych kreacji kulinarnych:




Fot: P. Banaś



czwartek, 25 lutego 2021

Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz 2021 - etap okręgowy

     Z przyjemnością donosimy, że 24 lutego nasza uczennica, Dorota Pietrus z klasy 3 BK wzięła udział w etapie okręgowym Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz w Tomaszowie Mazowieckim i zakwalifikowała się do etapu centralnego!

Fot. : M. Pawelec
 

Opiekunką Doroty jest jej wychowawczyni, Pani Małgorzata Pawelec.

Gratulujemy i życzymy powodzenia!

wtorek, 1 grudnia 2020

Byle do Świąt...

Drodzy Goście! Od jutra (2 grudnia) wznawiamy działalność naszej stołówki. W ograniczonym asortymencie, w reżimie sanitarnym i tylko na wynos, ale tak samo smacznie i zdrowo, jak zawsze!

Stołówka będzie czynna w godz.: 12:00 - 15:00

Menu do podejrzenia w zakładce "Menu na dziś i jutro"

Zapraszamy do odwiedzin i życzymy smacznego!

wtorek, 10 listopada 2020

Zajęcia praktyczne w trybie zdalnym

 Z racji stanu epidemii, nauka w trybie stacjonarnym w naszej szkole została zawieszona. Z tej przyczyny dostajemy wiele pytań o to, jak prowadzone są zajęcia praktyczne. Z racji niemożności nadzoru nad ćwiczeniami wykonywanymi przez młodzież w domu (dotyczącego głównie bezpieczeństwa, ale też poprawności wykonania - smaku, zapachu, kształtu, itp.) Zajęcia te odbywają się w formie zdalnej dyskusji, prezentacji, obliczeń i wszystkich innych form stosowanych w tym szczególnym rodzaju kształcenia. Jednakże kiedy pojawia się okazja do przeprowadzenia lekcji zdalnej z pokazem wykonania ćwiczenia to trzeba korzystać.

Już na początku zawieszenia zajęć w formie stacjonarnej (26, 27 i 28 października br.) odbyły się zajęcia pokazowe z zakresu wypieku ciastek kruchych, prowadzone przez Panie: A. Lach, E. Bernaś i K. Czarnuch. Pokaz skierowany był do klas II cukiernik. 


Fot.: D. Mielczarek
 

 Wczoraj i dzisiaj (9 i 10 listopada br.) zostały przeprowadzone zajęcia otwarte dla klas: I Cukiernik i II technikum żywienia i usług gastronomicznych gr. 1 i 2. Zajęcia te przeprowadzili: P. Banaś i K. Czarnuch, a w ramach tychże zajęć prezentowali wykonanie rogali półfrancuskich drożdżowych i rogali drożdżowych z marmoladą (dla klasy I cukiernik) oraz wołowiny "po burgundzku" dla klasy II technikum żywienia.


Fot.: D. Mielczarek
 

Młodzież (przy, co warto podkreślić, pełnej, 100 % frekwencji) poznawała i oglądała w przekazie internetowym "na żywo" wszystkie etapy wykonywania potraw i wyrobów, od przesiania mąki i obróbki wstępnej mięsa, po wykańczanie wyrobów i potraw.





 

Fot.: D. Mielczarek

Zajęcia zebrały całkiem przyzwoite (czyt.: entuzjastyczne) recenzje, więc będziemy kontynuować prowadzenie zajęć praktycznych w tej formie w przyszłości.

środa, 9 września 2020

Rozpoczęcie sezonu 2020/21

 Dziś, w "imieniny miesiąca", czyli 9 września, rozpoczęliśmy sezon 2020/2021!

Było pysznie, zdrowo i kolorowo!

Niestety praca i obsługa gości w reżimie sanitarnym, to poważna sprawa, dlatego prosimy naszych Gości o wyrozumiałość i dostosowanie się do zaleceń.

Gratulujemy młodzieży i nauczycielom sprostania wyzwaniu, jakim był ten pierwszy dzień w sezonie!

Poniżej kilka zdjęć z naszego aparatu, oraz naszych Gości i uczniów:





Fot.: P. Banaś


Fot.: I. Dudziński


 


Fot.: S. Michałczyk