Jak co roku, przed Wielkanocą, nie możemy narzekać na nudę w Warsztatach.
Przez ostatnie trzy dni przygotowywaliśmy potrawy i ciasta dla mieszkańców Wielunia, którzy bardzo chętnie owe pyszności u nas co roku zamawiają.
Dla osób, które, może maja mgliste pojęcie o rozmachu, z jakim odbywa się taka warsztatowa świąteczna produkcja, przygotowaliśmy małą statystykę.
Mianowicie, wykonaliśmy:
48 mazurków
45 babek piaskowych
40 keksów
32 pierniki ucierane
10 jabłeczników
10 rolad biszkoptowych
8 serników
20 porcji pasztecików z mięsem i z pieczarkami (ok 34 - 40 kg)
10 galantyn z kurcząt
6 rolad dietetycznych z kurcząt
38 pasztetów firmowych
25 słoików śledzi firmowych
Jeżeli powyższe liczby nadal nie dają pełnego obrazu, to poniżej zestawienie ilościowe surowców użytych do tej produkcji (robi wrażenie...):
Poniżej prezentujemy zdjęcia naszych wyrobów:
Sporządzanie cista na mazurki, do łatwych nie należy:
Jak również gotowanie kajmaku, które trwa i trwa...
Jednak efekt, jest piorunujący:

Odważone surowce czekają na swoja kolej:
By stać się piernikiem, czy inną baką:
Ośnieżone szczyty bab...
3 kg ogórków konserwowych w trakcie krojenia:
I hyc do słoików:
Nie zabrakło też pasztetów:
W tym roku wielkie podziękowania należą się wszystkim uczniom, wszystkich klas pionu gastronomicznego, wszystkim nauczycielom i pracownikom administracyjnym Warsztatów Gastronomicznych ZS nr 1, za zaangażowanie w organizacje i przebieg tych kilku dni. Następna taka porcja "żarcia" w grudniu ;-)
Przez ostatnie trzy dni przygotowywaliśmy potrawy i ciasta dla mieszkańców Wielunia, którzy bardzo chętnie owe pyszności u nas co roku zamawiają.
Dla osób, które, może maja mgliste pojęcie o rozmachu, z jakim odbywa się taka warsztatowa świąteczna produkcja, przygotowaliśmy małą statystykę.
Mianowicie, wykonaliśmy:
48 mazurków
45 babek piaskowych
40 keksów
32 pierniki ucierane
10 jabłeczników
10 rolad biszkoptowych
8 serników
20 porcji pasztecików z mięsem i z pieczarkami (ok 34 - 40 kg)
10 galantyn z kurcząt
6 rolad dietetycznych z kurcząt
38 pasztetów firmowych
25 słoików śledzi firmowych
Jeżeli powyższe liczby nadal nie dają pełnego obrazu, to poniżej zestawienie ilościowe surowców użytych do tej produkcji (robi wrażenie...):
| Mąka pszenna | 72 | kg |
| Cukier kryształ | 62 | kg |
| Margaryna | 54,5 | kg |
| Jabłka | 25 | kg |
| Pieczarki | 16 | kg |
| Ser biały | 12 | kg |
| Cytryny | 10 | kg |
| Karkówka b/k | 8 | kg |
| Śledź matjas | 8 | kg |
| Rodzynki | 5,5 | kg |
| Cebula | 5,5 | kg |
| Boczek surowy | 5 | kg |
| Wątroba drobiowa | 5 | kg |
| Miód sztuczny | 4 | kg |
| Orzechy | 4 | kg |
| Morele | 3 | kg |
| Ogórek konserwowy | 3 | kg |
| Marchew | 3 | kg |
| Masło | 3 | kg |
| Pietruszka | 2,5 | kg |
| Drożdże | 1,5 | kg |
| Seler | 1,5 | kg |
| Migdały | 1,2 | kg |
| Kakao | 1,2 | kg |
| Por | 0,6 | kg |
| Mąka ziemniaczana | 0,4 | kg |
| Mleko | 34 | l |
| Śmietana | 15 | l |
| Olej | 4 | l |
| Jaja | 1040 | szt |
| Udka | 95 | szt |
| Cukier wanilinowy | 84 | szt |
| Bułka zwykła | 39 | szt |
| Pieprz | 19 | szt |
| Grzybki marynowane | 16 | szt |
| Kurczęta | 16 | szt |
Poniżej prezentujemy zdjęcia naszych wyrobów:
Sporządzanie cista na mazurki, do łatwych nie należy:
Jak również gotowanie kajmaku, które trwa i trwa...
Jednak efekt, jest piorunujący:
Ośnieżone szczyty bab...
I hyc do słoików:
Nie zabrakło też pasztetów:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz