piątek, 18 marca 2011

Wizyta w Telewizji

Rozpoczynamy naszego bloga od ciekawej informacji.
11 marca br nasi uczniowie wzięli udział w nagraniu na żywo programu "Twoje popołudnie z Telewizją Łódź" w łódzkim studio telewizyjnym na ul. Narutowicza w Łodzi.
Do udziału w programie zaprosił nas Burmistrz Janusz Antczak. Nasi uczniowie z klasy III technikum kucharz, w osobach: Iza Drab, Grzesiek Pietrzykowski i Łukasz Foriasz, pod opieką pana Przemysława Banasia odpowiedzialni byli za część programu związaną z kuchnią. Do Łodzi zawieźliśmy polewkę z kwaśnego mleka, tatar ze śledzia na pumperniklu i polędwiczki wieprzowe na słodko - chrupiąco z żurawiną, mandarynkami i orzechami. Okazało się że tymi naszymi potrawami zwojowaliśmy studio i wszystkich uczestników programu. Ogromne brawa zebraliśmy od ekipy łódzkiej za tatara śledziowego i zwłaszcza za polewkę, której w ogóle tam nie znali. Filmik z nagrania programu możecie obejrzeć tutaj, a przepisy n potrawy zamieszczamy poniżej:
1. Polędwiczki na słodko - chrupiąco z żurawiną , mandarynkami i orzeszkami:
Składniki:
Polędwiczki wieprzowe 3 szt
Żurawina suszona 200g
Mandarynki 3 puszki
Orzechy ziemne 400g
Masło 125 g (pół kostki)
Olej 100 ml
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Polędwiczki umyć, wysuszyć, obrać z błon i pokroić na 2 centymetrowe plastry (w poprzek włókien). Każdy plaster rozpłaszczyć dłonią, oprószyć solą i pieprzem.
Orzechy obrać z łupin i brązowych błonek, uprażyć na suchej patelni. mandarynki odsączyć, odłożyć kilka do dekoracji.
Na patelni rozgrzać olej, dodać masło. Gdy masło się rozpuści krótko obsmażyć polędwiczki z obu stron do lekkiego zrumienienia. Patelnie zdjąć z ognia, polędwiczki przełożyć do garnka lub rondla i włożyć do piekarnika nagrzanego do ok 90 stopni. Patelnie ze "smakiem" spod polędwiczek postawić na ogniu i wrzucić na ten tłuszcz orzechy, mandarynki i żurawinę. Smażyć kilka minut  aż mandarynki zaczą sie lekko rozpadać (nie powinny się rozpaść całkowicie). Na talerz wykładać 2 - 3 plastry mięsa, polać sosem. podawać z frytkami lub pieczonymi ziemniakami. Dekorować odłożonymi cząstkami mandarynek, skórką cytryny i melisą.
2. Tatar ze śledzia na pumperniklu
Składniki:
Śledź solony ok 0,5 kg
papryka czerwona 1/2 szt
papryka żółta 1/2 szt
papryka zielona 1/2 szt
jaja na twardo 2 szt
cebula czerwona 1 średnia
koperek 2 pęczki
ketchup 2 - 3 łyżki
pumpernikiel - 4 kromki
Wykonanie:
Śledzie moczyć przez pół godziny, po czym zmienić wodę i moczyć przez następne pół godziny. Odkroić kawałek i spróbować. Jeśli jest jeszcze bardzo słony, moczyć w nowej wodzie kolejne pół godziny. Odsączyć, osuszyć na papierowym ręczniku. Śledzie i pozostałe składniki (odłożyć trochę koperku do dekoracji) posiekać w drobna kostkę i wymieszać z ketchupem.Kromki pumpernikla przekroić na 4 części i na nim wykładać łyżką porcję tatara. Dekorować koperkiem.
3. Polewka z kwaśnego mleka
Składniki:
2 litry kwaśnego mleka lub maślanki
4 łyżki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki wody
200 g śmietany 18%
sól
Wykonanie:
Mleko lub maślanke zagotować. Z mąki i wody sporządzić zawiesinę, wlać do gotującego się mleka i zagotować. Śmietane rozprowadzić niewielką ilością zupy i dodać do potrawy. Doprawić solą do smaku. Podawać z tłuczonymi ziemniakami okraszonymi smażoną na maśle cebulką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz