niedziela, 24 lipca 2011

Wiśnie, wiśnie...

Jeszcze trwa wiśniowy sezon. Nie przegapcie go – póki jest okazja, zajadajcie się tymi owocami. Mają zbawienny wpływ na Wasz wygląd i formę.
Owoce wiśni zawierają duże ilości kwasów owocowych, również pektyny (rodzaj błonnika).
Wiśnie stabilizują pracę serca i chronią przed chorobami układu krążenia. Działają też korzystnie na skórę. Zawierają substancje, które zapobiegają powstawaniu nowotworów.
Jedząc bordowe kulki dostarczamy organizmowi jednego z najskuteczniejszych
antyoksydantów – bioflawonu. Unieszkodliwia on działanie w organizmie wolnych rodników odpowiedzialnych za rozwój wielu chorób.
Inne przeciwutleniacze zawarte w owocach to witamina C i karoten. Oprócz tego, że
przeciwdziałają chorobom, utrzymują nasze ciało w dobrej kondycji. Na przykład spowalniają powstawanie zmarszczek. W dodatku wiśnie mają dużo potasu, wapnia i magnezu. A te pierwiastki wzmacniają pracę serca. Dobra wiadomość także dla tych, którzy mają problemy z przemianą materii. Kwaśne wiśnie pobudzają procesy trawienne, w dodatku działają przeciwzapalnie.

Dzisiaj proponujemy desery wiśniowe:

DESER WIŚNIOWY:
Wiśnie umyć, przekroić na pół, usunąć pestki.
Śmietanę 36 % ubić z cukrem pudrem. Powinna być dość słodka, aby przełamać kwaśny smak wiśni.
W filiżance przygotować mocną kawę z cukrem, dodać 2 łyżki likieru amaretto.
Małe biszkopty nasączyć kawą.
W pucharkach układać warstwami: biszkopty - wiśnie - śmietanę, biszkopty - wiśnie - śmietanę. Udekorować wisienką.
KREM WIŚNIOWY:
250 gram wiśni
2 galaretki wiśniowe
2 łyżki cukru pudru
mała śmietana 36% (200g)
3 kostki czekolady mlecznej
Aby wykonać krem wiśniowy należy umyć i wydrylować wiśnie, odłożyć kilka całych do dekoracji a resztę zmiksować. Do zmiksowanych wiśni należy dodać wcześniej przygotowaną jedną galaretkę, którą należy rozpuścić w 250 ml wody.
Deser składa się z dwóch warstw, które mogą się powtarzać oraz z bitej śmietany. Po warstwie wiśniowej dajemy warstwę galaretki, którą to galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody.
Dobrze schłodzoną śmietankę należy ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru i nałożyć ją szprycą jako ostatnią część deseru. Dekorujemy całymi wiśniami i posypujemy startą czekoladą.
Jeśli chcemy mieć deser z warstwami ukośnymi należy szklankę lub pucharek do deseru ustawić w lodówce pod dość dużym kątem. Deser po umieszczeniu każdej warstwy musi się trochę schłodzić, dopiero po zastygnięciu pierwszej warstwy można układać następną.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz