czwartek, 12 kwietnia 2012

Dzień czekolady

Czekolada - królowa słodyczy

Czekolada to wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, masła kakaowego, środka słodzącego i innych dodatków. Wytwarzana jest najczęściej w postaci tabliczek czekolady, ale w niektórych krajach, głównie w Meksyku, powszechniejsza jest czekolada w postaci napoju na wodzie, mleku lub innym płynie. Spotyka się też czekoladę sproszkowaną lub w kawałkach, czy granulkach.

Po zjedzeniu czekolady w naszym organizmie wytwarzają się substancje podobne do serotoniny,  poprawiające nastrój, powodujące wzrost ciśnienia krwi a co za tym idzie potęgujące wszelkie doznania........
Kakaowiec, z którego pochodzi kakao, główny składnik czekolady, jest drzewem wiecznie zielonym, zwanym Theobroma cacao. Jego nazwa pochodzi od greckich słów "theos"-bóg i "broma"-napój, tworzących łącznie frazę:"napój bogów".

Czekolada ma wysoką wartość energetyczną, bowiem 100 g to 500-600 kcal.
Z punktu widzenia żywieniowego najbardziej cenną jest czekolada gorzka, doskonałe źródło magnezu (165mg/100g). Czekolada mleczna zawiera go mniej, a czekolada biała tylko 32mg/100g.

Dlaczego kochamy czekoladę???
Według badań przeprowadzonych w Szwajcarii to, czy możemy się obejść bez czekolady, czy nie, zależy głównie od tego, jakie bakterie dominują w naszym układzie pokarmowym.
Pokusa zjedzenia czekolady nie zawsze musi wynikać z braku silnej woli. Może natomiast wynikać ze "słodkich" przyzwyczajeń z dzieciństwa, które wzmogły w organizmie rozwój pewnych bakterii.
Zaś według najnowszych badań psychologicznych przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii czekolada uspokaja również...zapachem. Zbadano wiele zapachów artykułów spożywczych, ale tylko czekolada tak wyraźnie oddziałuje na nasz mózg, działając na jego fale związane ściśle z koncentracją uwagi.

Właściwości uzależniające :
Czekolada zawiera wiele składników, z których część może uzależniać, w tym: cukier, kofeinę, teobrominę, anandamid oraz fenyloetyloaminę, pochodną amfetaminy, neuroprzekaźnik zwany powszechnie " hormonem miłości".
Kofeina to stymulant zawarty głównie w kawie. W czekoladzie występuje w niewielkich ilościach (5-10mg w tabliczce).Trzeba by zjeść 12 tabliczek! czekolady, aby spożyć jej tyle, ile zawiera szklanka kawy.
Teobromina jest aktywną biologicznie pochodną ksantyny, główną substancją uzależniającą zawartą w czekoladzie. Gorzka czekolada zawiera jej ok. 1%, mleczna od 0,1% do 0,5%.

Historia czekolady:

Jukatan, 2500 lat temu... Historia czekolady sięga środkowoamerykańskich, pradawnych kultur Olmeków i Majów. Majowie jako pierwsi zaczęli uprawiać bowiem kakaowce a ich cenne ziarna wykorzystywano jako środek płatniczy. Przygotowywali z nich orzeźwiający napój dla bogów zwany „chocolatl”.
Pierwszym Europejczykiem, który docenił wartość kakaowego ziarna był Krzysztof Kolumb. Podczas ostatniej podróży do Nowego Świata żeglarz dotarł do wyspy Guanaja, położonej 50 km od Hondurasu. Stamtąd zabrał nasiona nieznanej mu rośliny, którą Indianie nazywali cacao....
Pierwszą bombonierkę wyprodukowała natomiast firma Cadbury w 1866 roku.
W 1940 r armia Stanów Zjednoczonych zleciła Hersheyowi, producentowi czekolady opracowanie receptury na specjalną czekoladę, która przetrwa w klimacie tropikalnym i zaspokoi głód żołnierza, gdy nie będzie miał nic innego do jedzenia.

Różności o czekoladzie:

Czekolada nie jest pokarmem dla zwierząt: Dla wielu zwierząt czekolada jest trucizną. Organizmy koni, psów, kotów i papug nie są przystosowane do rozkładania zawartego w czekoladzie alkaloidu - teobrominy. Spożycie czekolady może powodować u nich drgawki, zawał serca, krwotok wewnętrzny, a nawet śmierć. Średniej wielkości psu (20kg) szkodzi ¼-½ kg lub 25 g kakao spożywczego w proszku, dawka śmiertelna czekolady gorzkiej dla psa to 6 g na kilogram masy ciała!

25 stycznia 2004 roku producenci z miasteczka Valenza niedaleko Turynu pobili rekord Guinessa w przygotowaniu pitnej czekolady roztapiając w kotle 274kg tego przysmaku.
Obezwładniająca kombinacja czekolady i wanilii pojawia się często w perfumach, np. „Angel” czy „Rush” Gucciego.
Casanova uważał czekoladę za napój dodający animuszu i przedkładał nad szampana....

Przysłowie hiszpańskie:
„Idee powinny być klarowne i gęste jak czekolada”

Inne cytaty o czekoladzie:
„Naprawdę silny jest ten, kto potrafi połamać całą tabliczkę czekolady i zjeść tylko jeden kawałek”
Judith Viorst, amerykańska poetka i pisarka

„Życie jest jak pudełko czekoladek...
Nigdy nie wiesz, co ci się trafi.”
Forrest Gump, w filmie Forrest Gump

„ Z chemicznego punktu widzenia czekolada jest pożywieniem doskonałym.”
Michael Levine, amerykański spec. do spraw racjonalnego żywienia

Ciekawostki o czekoladzie:
1. Rekord Guinnessa na największą tabliczkę czekolady został pobity 11.09.2010 przez firmę Grand Candy.
Stworzyli bowiem czekoladową tabliczkę ważącą 4410 kg o wymiarach 5600mm x 2750mm x 250mm. Czekolada została przygotowywana przez 4 dni. Przeciętny człowiek potrzebowałby 450lat, aby zjeść tak ogromną ilość czekolady.

2. W Europie czekolada pojawiła się dopiero w XVIw, za sprawą hiszpańskiego podróżnika Hernán'a Cortés'a.
Napój ten przyrządzany był z gniecionych nasion kakaowca i wody, a zwano go 'chocolatl'. Aztekowie pili ten napój na zimno, dodając do smaku przyprawy i pieprz. Hiszpanie sporządzili swój napój podobnie, z tą różnicą, że zamiast pieprzu dodawali cukru. Udało im się zachować tajemnicę tego napoju przez 100 lat. Potem umiejętność jego przyrządzania opanowano również we Francji i w reszcie Europy.

3. Tabliczka czekolady posiada mnóstwo wartościowych składników odżywczych.
Magnez, żelazo, cynk, selen, wapń, białko, witaminy B6, B2, A, E, B3, B12, kwas foliowy oraz kofeinę.

4. Po tym jaką czekoladę lubisz można stwierdzić jakim jesteś typem osobowości.
Podobno mleczną wolą romantycy, gorzką koneserzy, białą niezdecydowani, z nadzieniem kawowym niecierpliwi, z nadzieniem toffi osoby zmysłowe, a z pomarańczowym osoby odpowiedzialne.

5. Największy sklep z czekoladą powstał w Dubaju.
Po centrum handlowym jeździ specjalny cukierkowy samochód, a na środku sklepu znajduje się drzewko zrobione z czekolady. Powierzchnia sklepu to aż 900 metrów kwadratowych! W ciągu najbliższych kilku lat właściciel planuje otworzyć kolejnych 15 sklepów w pozostałych krajach Zatoki Perskiej. Szkoda, że nie w Europie…


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz