czwartek, 8 listopada 2012

XVII Olimpiada

Dziś odbył się Etap Szkolny XVII Edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Tematyką wiodącą tegorocznej edycji jest:

"Żywność tradycyjna i kuchnie narodowe"

Pod tym hasłem kryje się, oczywiście, wiele innych zagadnień, takich jak:

  1. Tradycja i obyczaje w kuchni polskiej.
  2. Tradycyjne produkty żywnościowe.
  3. Tradycje żywieniowe różnych regionów Polski: Kaszub, Wielkopolski, Śląska, Podhala, Małopolski, południowo-wschodniej i centralnej Polski oraz Mazur.
  4. Kuchnie naszych sąsiadów i inne kuchnie europejskie.
  5. Kuchnia chińska i japońska jako przedstawicielki kuchni dalekiego wschodu.
  6. Kuchnia żydowska i arabska jako przykłady kuchni, w których religia odgrywała i odgrywa znaczącą rolę.
Siedemnaścioro śmiałków stanęło w szranki etapu szkolnego (głównie z klasy II i III TK). Pisali sześciostronicowy test przez 90 minut. Jak im poszło? Dowiemy się wkrótce. Na razie kilka zdjęć z olimpijskich zmagań:

Przed zawodami: napięcie sięga zenitu...

Kamera dodaje 5 kilo, więc, lepiej, żeby nas nie było widać...

Uh... eh... ale trudne... uh... eh...

W trakcie zawodów skupienie sięga zenitu...

Taaa... ta witamina C, to od czego była...?

 Czacha dymi... tak intensywnie myślą...

Zespół nadzorujący:

Multimedialna (obraz, tekst) tablica informacyjna...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz