W dniu 11.12.2014 r. na Warsztatach Gastronomicznych odbył
się pokaz nowoczesnych technologii cukierniczych dla uczniów klasy II ZSZ Cukiernik. Pokaz dotyczył zastosowania
półproduktów cukierniczych firmy IRCA, której dystrybutorem w Polsce jest firma AGART _ PRO.
Firma ta zajmuje się kompleksowym zaopatrzeniem cukierni w komponenty, półprodukty, jak również drobny sprzęt cukierniczy.
Ciekawe szkolenie zostało zorganizowane dzięki Pani Annie Lach - wychowawczyni klasy II ZC.
Ciekawe szkolenie zostało zorganizowane dzięki Pani Annie Lach - wychowawczyni klasy II ZC.
Pokaz został przeprowadzony przez P. Grzegorza Gadzińskiego
– technologa i przedstawiciela firmy AGART _PRO.
Uczniowie poznali najnowsze półprodukty stosowane w
cukiernictwie, dotyczące mieszanek
i koncentratów cukierniczych, czekolady i surogatów
(czekolady białej, mlecznej i ciemnej
w pastylkach oraz kropli czekoladowych do zapiekania), żeli
cukierniczych, czy stabilizatorów do śmietany.
W trakcie pokazu zostały zaprezentowane najnowsze technologie
wykonania ciast deserowych z wykorzystaniem ww. półproduktów. Cukiernicy z kl. II mogli na bazie
półproduktów firmy IRCA wykonać różne ciasta: m.in. sernik z kokosem, ciasto
kokos – malaga, ciasto - owoce lasu oraz muffinki czekoladowe.
Zainteresowaniem cieszyło się zwłaszcza ciasto malaga – kokos. Było to orzeźwiające ciastko
przekładane kremem kokosowym z nutką
wanilii i malagą, która dodawała delikatnej słodkości smaku, wykończone chrupiącą posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz