niedziela, 14 grudnia 2014

Pokaz i szkolenie dla cukierników



W dniu 11.12.2014 r. na Warsztatach Gastronomicznych odbył się pokaz nowoczesnych technologii cukierniczych dla uczniów klasy II ZSZ Cukiernik. Pokaz dotyczył zastosowania  półproduktów cukierniczych firmy IRCA, której  dystrybutorem w Polsce jest firma AGART _ PRO. 
Firma ta zajmuje się kompleksowym zaopatrzeniem cukierni w komponenty, półprodukty, jak również drobny sprzęt cukierniczy.
Ciekawe szkolenie zostało zorganizowane dzięki Pani Annie Lach - wychowawczyni klasy II ZC.
Pokaz został przeprowadzony przez P. Grzegorza Gadzińskiego – technologa i przedstawiciela firmy AGART _PRO.
Uczniowie poznali najnowsze półprodukty stosowane w cukiernictwie, dotyczące  mieszanek
i koncentratów cukierniczych, czekolady i surogatów (czekolady białej, mlecznej i ciemnej
w pastylkach oraz kropli czekoladowych do zapiekania), żeli cukierniczych, czy stabilizatorów do śmietany.
W trakcie pokazu zostały zaprezentowane najnowsze technologie wykonania ciast deserowych z wykorzystaniem ww. półproduktów.  Cukiernicy z kl. II mogli na bazie półproduktów firmy IRCA wykonać różne ciasta: m.in. sernik z kokosem, ciasto kokos – malaga, ciasto - owoce lasu oraz muffinki czekoladowe. 
Zainteresowaniem cieszyło się zwłaszcza ciasto malaga – kokos. Było to orzeźwiające ciastko przekładane kremem kokosowym z  nutką wanilii i malagą, która dodawała delikatnej słodkości smaku, wykończone  chrupiącą posypką.
Poniżej prezentujemy kilka zdjęć z wydarzenia: 

 Fot.: P. Banaś









 Fot.: A. Lach



 Fot.: P. Banaś

Pozostałe zdjęcia na warsztatowym Facebooku ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz