16 października dwoje uczniów z klasy II Technik żywienia i organizacji usług gastronomicznych (II TZ): Ania Janucik i Szymon Zakręta, po zakwalifikowaniu się w konkursie ,,Gotuj Lokalnie”, organizowanym przez Akademię Kulinarną oraz Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, wzięli udział w finale konkursu w Warszawie, w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.
Celem konkursu było zwrócenie uwagi na polską regionalną kuchnię z wykorzystaniem surowców lokalnych oraz wieprzowiny i kaszy.
Celem konkursu było zwrócenie uwagi na polską regionalną kuchnię z wykorzystaniem surowców lokalnych oraz wieprzowiny i kaszy.
Reprezentanci naszej szkoły pod opieką Pani prof. Magdaleny Kabały, wraz z gronem oddanych kibiców oraz Panią Dyrektor szkoły - Elżbietą Urbańską-Golec, przygotowali dwie potrawy. Danie zasadnicze oraz deser.
Daniem głównym był winny gulasz z szynki, który podany był z kaszą gryczaną, aromatyzowaną lubczykiem. Całość została wykończona sosem porzeczkowym, cukinią, buraczkami i czipsem z parmezanu.
Na deser nasi finaliści zaprezentowali: mus jaglany w otoczce z żelu wiśniowego, który podany został na cieście cygaretkowym.
Niestety naszym reprezentantom nie udało się zdobyć miejsca na podium, lecz samo uczestnictwo w tak prestiżowym konkursie i gotowanie pod okiem mistrzów to już zwycięstwo dla każdego z uczestników!
Finał konkursu zwieńczony został degustacją dań przygotowanych przez uczniów Akademii Kulinarnej. Wisienką na torcie był pokaz kulinarny w wykonaniu założyciela Akademii Kulinarnej w Warszawie, Marcina Budynka oraz ambasadora greckiej kultury i kuchni w Polsce, Teo Vafidisa wraz z jednym z najbardziej znanych kucharzy w Polsce, członkiem elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni , zrzeszającej najwybitniejszych kucharzy w Polsce - Giancarlo Russo.
Były pysznie, kreatywnie i inspirująco!
Zapraszamy do obejrzenia kilku zdjęć:
Przed zawodami:
Rozkładamy się ;-)
Daniem głównym był winny gulasz z szynki, który podany był z kaszą gryczaną, aromatyzowaną lubczykiem. Całość została wykończona sosem porzeczkowym, cukinią, buraczkami i czipsem z parmezanu.
Na deser nasi finaliści zaprezentowali: mus jaglany w otoczce z żelu wiśniowego, który podany został na cieście cygaretkowym.
Niestety naszym reprezentantom nie udało się zdobyć miejsca na podium, lecz samo uczestnictwo w tak prestiżowym konkursie i gotowanie pod okiem mistrzów to już zwycięstwo dla każdego z uczestników!
Finał konkursu zwieńczony został degustacją dań przygotowanych przez uczniów Akademii Kulinarnej. Wisienką na torcie był pokaz kulinarny w wykonaniu założyciela Akademii Kulinarnej w Warszawie, Marcina Budynka oraz ambasadora greckiej kultury i kuchni w Polsce, Teo Vafidisa wraz z jednym z najbardziej znanych kucharzy w Polsce, członkiem elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni , zrzeszającej najwybitniejszych kucharzy w Polsce - Giancarlo Russo.
Były pysznie, kreatywnie i inspirująco!
Zapraszamy do obejrzenia kilku zdjęć:
Przed zawodami:
Rozkładamy się ;-)
Tekst i fot. : M. Mosiala
Mamy jeszcze krótką filmową relację:
O wydarzeniu przeczytać można także TUTAJ
Oraz Tutaj
A TUTAJ krótki filmik ;-)
Po więcej zdjęć, zapraszamy, jak zwykle na FACEBOOK'A
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz