W miniona środę 18 maja w Warsztatach odbywał się Powiatowy Konkurs "Najlepszy w Zawodzie 2016" Do zawodów uczniowie stanęli w dwóch kategoriach: "Cukiernik" i "Kucharz" .
W kategorii "Cukiernik" brało udział 5 uczniów (trzech z kl. II ZC: Kamila Glądała, Michał Szwarczewski, Artur Janus oraz dwóch z kl. I ZC: Karolina Wróbel i Kamila Falis).
Do zadań praktycznych uczniów należało: wykonanie tortu, dwóch rodzajów ciasteczek bankietowych w dwóch różnych smakach, figurki z masy cukrowej lub marcepanu oraz napisu z czekolady.
Temat przewodni ww. konkursu brzmiał : „W krainie lasu”. Uczniowie zachwycili innowatorskimi smakami wyrobów: z batatów, orzechów nerkowca, migdałowymi, kokosowymi, pomarańczowymi; musów z cukinii i mango, jeżyn, jagód, poziomek, malin, limonkowo-cytrynowo-miętowych, owoców egzotycznych, kremów: truflowych, fistaszkowych, avocado, chałwowych; dekoracji z masy cukrowej, czekolady oraz z karmelu.
Bankietówki i wiewiórka M. Szwarczewskiego:
Jeżyk!
Bankietówki malinowe z czekoladą...
Młodzież do wyżej wymienionego konkursu przygotowywana była pod okiem Pań: Katarzyny Nowak oraz Agaty Stefaniak.
Komisja oceniająca pracę uczniów składała się z 5 jurorów: Pani Ireny Piekorz, Pani Zofii Malik z Cukierni „Malik” w Opolu, Pani Anny Lach – nauczyciela przedmiotów zawodowych cukierniczych, oraz dwóch uczennic z klasy III ZC: Anny Podgórskiej – laureatki I miejsca w części praktycznej ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik we Wrocławiu oraz Edyty Gniłki – finalistki w/w konkursu.
Komisja przyznała następujące miejsca:
I miejsce - Michał Szwarczewski z kl. II ZC
II miejsce - Kamila Glądała z kl. II ZC
III miejsce – Kamila Falis z kl. I ZC
IV miejsce ex-aequo– Karolina Wróbel z kl. I ZC i Artur Janus z kl. II ZC
Zdaniem Pani Ireny Piekorz uczniowie pokazali swoje umiejętności na bardzo wysokim poziomie równym egzaminom Mistrzowskim.
GRATULUJEMY!
Tymczasem w nowo wyremontowanej pracowni technologicznej nr 3 trwał konkurs w kategorii Kucharz.
Do zmagań przystąpiło 7 uczniów: Z klasy III ZK: Wojciech Ryś i Maciej Kołodziej, z klasy II TZ: Dominik Olborski, Dawid Florczak, Jakub Kwapisz i Bartłomiej Cichy, z klasy III TZ: Mateusz Mosiala.
Uczestnicy mieli do wykonania dwa zadania: Pierwsze - techniczne polegało na sporządzeniu 1 porcji majonezu, w oparciu o 1 jajo oraz dostępne produkty i własne doświadczenie. Drugie - konkursowe, wymagało sporządzenia trzech porcji potrawy jarskiej z wykorzystaniem jaj, jako składnika (niekoniecznie głównego), opierając się o dostępne produkty i własne umiejętności, i doświadczenie, w wyznaczonym czasie.
Do Jury konkursowego zaprosiliśmy naszych absolwentów, obecnie pracujących w zakładach gastronomicznych w Wieluniu i okolicy: Pana Tomasza Wróbla - szefa kuchni Hotelu "Pod Ratuszem" oraz Pana Radosława Budzińskiego z Hotelu "Symfonia". Trzecią członkinią Jury była Marcelina Macikowska - uczennica klasy III TZ, ubiegłoroczna zwyciężczyni konkursu.
Uczestnicy zaskoczyli pomysłowością, kreatywnością, odwagą i umiejętnościami.
Jury degustowało następujące potrawy:
Zapiekana papryka, faszerowana jajkiem, pieczarkami i serem feta autorstwa W. Rysia
Zielona Wiosna z sadzonym jajkiem oraz paluszkami francuskimi z czarnym sezamem M. Kołodzieja
Gotowane ryżowe sakiewki z karmelizowanymi pomarańczami i żurawiną D. Oborskiego
Placuszki z marchwi z karmelizowaną cebulą i papryką D. Florczaka
Sałatka z grilowaną cukinią, jakiem poszetowym, brokułem, kalafiorem i marchewkowym puree J. Kwapisza
Jajko na chmurce z orientalnymi warzywami i pikantnym curry z kalafiora B. Cichego
Jajo w "gnieździe" z ciasta francuskiego z pieczarką i nadzieniem warzywno serowym w dwóch osłonach, z sosem czosnkowo - kolendrowym M. Mosiali
Jury przyznało następujące miejsca:
I miejsce - Jakub Kwapisz z kl. II TZ
II miejsce - Bartłomiej Cichy z kl. II TZ
III miejsce – Mateusz Mosiala z kl. IIITZ
Gratulujemy!
Finał Konkursu oraz wręczenie nagród odbędzie się 8 czerwca w Zespole Szkół nr 2 o godz. 11:00
Zapraszamy
Pozostałe zdjęcia, jak zwykle na warsztatowym facebooku!
W kategorii "Cukiernik" brało udział 5 uczniów (trzech z kl. II ZC: Kamila Glądała, Michał Szwarczewski, Artur Janus oraz dwóch z kl. I ZC: Karolina Wróbel i Kamila Falis).
Do zadań praktycznych uczniów należało: wykonanie tortu, dwóch rodzajów ciasteczek bankietowych w dwóch różnych smakach, figurki z masy cukrowej lub marcepanu oraz napisu z czekolady.
Temat przewodni ww. konkursu brzmiał : „W krainie lasu”. Uczniowie zachwycili innowatorskimi smakami wyrobów: z batatów, orzechów nerkowca, migdałowymi, kokosowymi, pomarańczowymi; musów z cukinii i mango, jeżyn, jagód, poziomek, malin, limonkowo-cytrynowo-miętowych, owoców egzotycznych, kremów: truflowych, fistaszkowych, avocado, chałwowych; dekoracji z masy cukrowej, czekolady oraz z karmelu.
Bankietówki i wiewiórka M. Szwarczewskiego:
Bankietówki malinowe z czekoladą...
Młodzież do wyżej wymienionego konkursu przygotowywana była pod okiem Pań: Katarzyny Nowak oraz Agaty Stefaniak.
Komisja oceniająca pracę uczniów składała się z 5 jurorów: Pani Ireny Piekorz, Pani Zofii Malik z Cukierni „Malik” w Opolu, Pani Anny Lach – nauczyciela przedmiotów zawodowych cukierniczych, oraz dwóch uczennic z klasy III ZC: Anny Podgórskiej – laureatki I miejsca w części praktycznej ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik we Wrocławiu oraz Edyty Gniłki – finalistki w/w konkursu.
Komisja przyznała następujące miejsca:
I miejsce - Michał Szwarczewski z kl. II ZC
II miejsce - Kamila Glądała z kl. II ZC
III miejsce – Kamila Falis z kl. I ZC
IV miejsce ex-aequo– Karolina Wróbel z kl. I ZC i Artur Janus z kl. II ZC
Zdaniem Pani Ireny Piekorz uczniowie pokazali swoje umiejętności na bardzo wysokim poziomie równym egzaminom Mistrzowskim.
GRATULUJEMY!
Tymczasem w nowo wyremontowanej pracowni technologicznej nr 3 trwał konkurs w kategorii Kucharz.
Do zmagań przystąpiło 7 uczniów: Z klasy III ZK: Wojciech Ryś i Maciej Kołodziej, z klasy II TZ: Dominik Olborski, Dawid Florczak, Jakub Kwapisz i Bartłomiej Cichy, z klasy III TZ: Mateusz Mosiala.
Uczestnicy mieli do wykonania dwa zadania: Pierwsze - techniczne polegało na sporządzeniu 1 porcji majonezu, w oparciu o 1 jajo oraz dostępne produkty i własne doświadczenie. Drugie - konkursowe, wymagało sporządzenia trzech porcji potrawy jarskiej z wykorzystaniem jaj, jako składnika (niekoniecznie głównego), opierając się o dostępne produkty i własne umiejętności, i doświadczenie, w wyznaczonym czasie.
Do Jury konkursowego zaprosiliśmy naszych absolwentów, obecnie pracujących w zakładach gastronomicznych w Wieluniu i okolicy: Pana Tomasza Wróbla - szefa kuchni Hotelu "Pod Ratuszem" oraz Pana Radosława Budzińskiego z Hotelu "Symfonia". Trzecią członkinią Jury była Marcelina Macikowska - uczennica klasy III TZ, ubiegłoroczna zwyciężczyni konkursu.
Uczestnicy zaskoczyli pomysłowością, kreatywnością, odwagą i umiejętnościami.
Jury degustowało następujące potrawy:
Zapiekana papryka, faszerowana jajkiem, pieczarkami i serem feta autorstwa W. Rysia
Zielona Wiosna z sadzonym jajkiem oraz paluszkami francuskimi z czarnym sezamem M. Kołodzieja
Gotowane ryżowe sakiewki z karmelizowanymi pomarańczami i żurawiną D. Oborskiego
Placuszki z marchwi z karmelizowaną cebulą i papryką D. Florczaka
Sałatka z grilowaną cukinią, jakiem poszetowym, brokułem, kalafiorem i marchewkowym puree J. Kwapisza
Jajko na chmurce z orientalnymi warzywami i pikantnym curry z kalafiora B. Cichego
Jajo w "gnieździe" z ciasta francuskiego z pieczarką i nadzieniem warzywno serowym w dwóch osłonach, z sosem czosnkowo - kolendrowym M. Mosiali
Jury przyznało następujące miejsca:
I miejsce - Jakub Kwapisz z kl. II TZ
II miejsce - Bartłomiej Cichy z kl. II TZ
III miejsce – Mateusz Mosiala z kl. IIITZ
Gratulujemy!
Finał Konkursu oraz wręczenie nagród odbędzie się 8 czerwca w Zespole Szkół nr 2 o godz. 11:00
Zapraszamy
Pozostałe zdjęcia, jak zwykle na warsztatowym facebooku!
Wasze dania wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuń