środa, 24 maja 2017

Najlepszy w Zawodzie - 2017

Dziś w Warsztatach odbył  się Powiatowy konkurs "Najlepszy w Zawodzie" dla zawodów: kucharz i cukiernik.

W pracowni technologicznej zmagali się kucharze, a w ciastkarni - cukiernicy.

Kucharze mieli za zadanie sporządzić 2 porcje dowolnej potrawy w oparciu o własną wyobraźnię i doświadczenie. Cukiernicy - na tych samych zasadach - 2 porcje deseru.

Młodzież nie zawiodła oczekiwań i zaprezentowała szeroką gamę smaków, kolorów, produktów oraz metod i technik.

Konkurs był oceniany przez przedstawicieli branży gastronomiczno - cukierniczej, oraz przez laureatów poprzedniej edycji.

Jury konkursowe dla zawodu kucharz:
Tomasz Wróbel - szef kuchni hotelu "Pod Ratuszem" w Wieluniu - przewodniczący,
Krzysztof Nawrocki - kucharz, laureat Kulinarnego Pucharu Polski,
Karol Mosiński - szef kuchni restauracji "W Starym Rynku" w Wieluniu.
Jakub Kwapisz - uczeń klasy III TZ, zwycięzca poprzedniej edycji konkursu

Jury konkursowe dla zawodu cukiernik:
Irena Nowak - egzaminator OKE Łódź w zawodzie cukiernik - przewodnicząca,
Kinga Sawicka - przedstawiciel Zakładu Cukierniczego CMG w Wieluniu,
Michał Szwarczewski - zwycięzca zeszłorocznej edycji konkursu, laureat I miejsca w części praktycznej ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego we Wrocławiu 2017,
Kamila Glądała - laureatka IV miejsca w części praktycznej ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego we Wrocławiu 2017.

W zawodzie kucharz uczestnicy przygotowali następujące dania:
Magdalena Bukowiec z klasy I technikum żywienia i usług gastronomicznych - rolada szpinakowa z łososiem



Mikołaj Obalski z klasy I  technikum żywienia i usług gastronomicznych - "Krówka na łące pod śliwką" - czyli łopatkę wołową souz - vide z ananasowym puree i marmoladą winno - śliwkową



Krystian Sak z klasy I technikum żywienia i usług gastronomicznych - makowy deser z konfiturą pomarańczowo - jabłkową z czerwonym pieprzem i śliwkową żelką




Dominik Olborski z klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych - burger wołowy z serem roquefort



Bartłomiej Cichy z klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych kurczak po indyjsku z pęczakiem curry



Anna Janucik z klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych - chili - brownie z konfiturą wiśniową i karmelizowaną w miodzie papryczką chili



W zawodzie cukiernik zawodnicy przygotowali następujące desery:
Damian Kocik z klasy I ZSZ cukiernik - Mini serniczek z serka homogenizowanego

Nicola Musiał z klasy I ZSZ cukiernik - Suflet czekoladowy z sorbetem truskawkowym

 


Aleksandra Matys z klasy I ZSZ cukiernik - Mus kawowy 

 


Izabela Barańska z klasy I ZSZ cukiernik - Czekoladowo - owocowy deser z biało - złotym nakryciem

 


Karolina Wróbel z klasy II ZSZ cukiernik - Czekoladowo- piernikowe Cannelloni z musem śmietankowo- kawowym oraz mascarpone z konfiturą jeżynowo- porzeczkową w połączeniu z tatarem z truskawek i ganachem z białej czekolady 

 



Kamila Falis z klasy II ZSZ cukiernik - Czekoladowo- kawowa trufla w złotej klatce na biszkopcie czekoladowym z musem z czerwonej pomarańczy i sosem waniliowo - pomarańczowym


 
 Wyniki klasyfikacji końcowej sa następujące:
W zawodzie cukiernik:
I miejsce - Karolina Wróbel
II miejsce - Kamila Falis
III miejsce - Damian Kocik

W zawodzie kucharz:
I miejsce - Krystian Sak
II miejsce - ex - aequo: Anna Janucik i Bartłomiej Cichy
III miejsce - Magdalena Bukowiec

Jurorom dziękujemy za pracę, uczestnikom gratulujemy talentu i odwagi!
Finał konkursu i wręczenie nagród odbędzie się w naszej Szkole 5 czerwca br. Niedługo relacja!
Poniżej kila zdjęć z naszego aparatu:














Fot.: P. Banaś
Te, oraz pozostałe zdjęcia - na warsztatowym facebooku
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz