czwartek, 9 kwietnia 2015

Wielkanocne słodkości 2015 - wyniki konkursu

U W A G A !    U W A G A !
Podajemy oficjalne wyniki naszego konkursu:
Wszystkich głosów zostało oddanych:
W głosowaniu internetowym: 3 116
W głosowaniu gości: 414
Wyniki głosowania (po podliczeniu wszystkich głosów) przedstawiają się następująco:
4 miejsce - Słodkość nr 2 - 502 głosy ( 14, 2 % ) - klasa I TY
 Klasa otrzymuje Wyróżnienie - Dwie Godziny Bez Pytania

3 miejsce - Słodkość nr 6 - 631 głosów ( 17,8 % ) - klasa III ZK
Klasa otrzymuje w nagrodę Dzień Bez Oceny Niedostatecznej

2 miejsce - Słodkość nr 1 - 646 głosów ( 18,2% ) - klasa II ZC
 Klasa otrzymuje w nagrodę Dzień Bez Oceny Niedostatecznej

1 miejsce - Słodkość nr 8 - 745 głosów ( 21,0% ) - klasa I TZ
klasa otrzymuje Nagrodę Główną - Jeden Dzień Bez Pytania!

Pozostali uczestnicy otrzymują Nagrodę Pocieszenia: Jedną godzinę bez pytania!

Gratulujemy Uczestnikom i Zwycięzcom!

Nagrody, do odbioru po wcześniejszym uzgodnieniu z Dyrekcją Szkoły!

Praktyka zawodowa - klasa III TZ

W kwietniu swoją praktykę zawodową rozpoczęła klasa III TZ: technik żywienia i usług gastronomicznych. Młodzież odbywa praktyki w następujących placówkach:

Pensjonat Imbachhorn - Austria:



Król Paulina K., Paulina P., Małgorzata S., Marcin J., Błażej P., Dawid M

http://imbachhorn.eu/?lang=pl 
 

Rewita WDW - Jurata:


Malwina F., Monika K., Katarzyna M., Anita M., Klaudia G., Żaneta S.

http://www.rewita.pl/wdw-jurata/o-osrodku 


Puchacz SPA - Niechorze:


Ewa B., Anita M., Angelika O. 

http://www.puchacz.com.pl/


Hotel Pod Ratuszem - Wieluń:

Adrianna B,. Kinga K.,

http://www.hotelpodratuszem.com/pl/main.html


Zamek "Topacz" - Wrocław:

Sebastian T.,


http://www.zamektopacz.pl/



Zajazd PODJADEK - Osjaków:


Aleksandra B., Magdalena B.,

http://www.podjadek.glt.pl/


Restauracja VIP - Działoszyn:

Przemysław K.,
 
http://www.restauracja-vip.pl/


Restauracja UNIWAR - Pawłowice

Paulina P.,

http://www.uniwar.pl/index.php/uniwar-restaruacja-catering


Oraz Warsztaty Gastronomiczne - Wieluń

Paulina W.,

http://warsztatyblog.blogspot.com/

Młodzieży życzymy owocnych praktyk i szczęśliwego powrotu do szkoły!
Zdjęcia z praktyk we wszystkich placówkach udostępniać będziemy na warsztatowym facebooku:
Praktyka zawodowa III TZ - facebook

sobota, 4 kwietnia 2015

Wielkanoc 2015

Wszystkim naszym Czytelnikom, Pedagogom, Uczniom, Pracownikom, Gościom oraz Absolwentom i Sympatykom 
życzymy 
szczęśliwych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy!
 
Ja k co roku w Warsztatach przed Świętami odbywało się wielkie gotowanie.
Dużym zainteresowaniem cieszyły się mazurki, babki, keksy, serniki, rolady, placki słonecznikowe i nowość - ciasteczka wielkanocne:





 oraz słone wyroby: pasztety, galantyny, paszteciki, rolady i inne:





 Realizacją zamówień zajęły się: II technik żywienia i usług gastronomicznych, I i II ZSZ cukiernik, I, II i III ZSZ kucharz, IV technikum kucharz.










 Serdecznie dziękujemy naszym Gościom, za okazane nam zaufanie i zainteresowanie, a naszej młodzieży i nauczycielom dziękujemy za ogrom dodatkowej (i jakże owocnej!) pracy wykonanej w ciągu tych kilku dni poprzedzających ferie świąteczne.

sobota, 28 marca 2015

Targi EuroGastro 2015 ("Kompetentny Pracownik" - ostatnia odsłona)

Nasi czytelnicy z pewnością pamiętają, że nasza Szkoła realizuje projekt
"KOMPETENTNY PRACOWNIK - PROGRAM WYPOSAŻENIA UCZNIÓW ZS NR 1
W WIELUNIU W DODATKOWE KWALIFIKACJE I UMIEJĘTNOŚCI NIEZBĘDNE NA RYNKU PRACY"

Dziś przedstawiamy relację z ostatniej odsłony projektu, niejako "wisienki na torcie" - wycieczki na targi EuroGasto 2015 do Warszawy.

Uczestnikami wycieczki byli uczniowie, którzy brali udział w projekcie z klas II i III Technik żywienia i usług gastronomicznych oraz klasa IV Technikum kucharz.

Tematyką targów było: wyposażenie, sprzęt i oprogramowanie dla gastronomii, specjalistyczny sprzęt wyposażenia zaplecza kuchennego, akcesoria dla gastronomii, wyposażenie sal restauracyjnych, dekoracja wnętrz, zastawy stołowe, porcelana, szkło, żywność i napoje dla gastronomii, produkty i półprodukty cukiernicze dla cukiernictwa, lodziarstwa i piekarnictwa, meble dla gastronomii, systemy audiowizualne, odzież gastronomiczna, a także czasopisma branżowe

Poniżej kilka zdjęć:












Nasi uczniowie mieli okazję porozmawiać z znanymi mistrzami gastronomii: Joseph'em Seeletso Pascalem Brodnickim, Kurtem Scheller'em i innymi:





W tym miejscu warto wspomnieć, iż nasza Szkoła została zakwalifikowana do projektu " Gotuj lokalnie" (szczegóły w następnych postach).

W ramach projektu nasza nauczycielka, Pani Magdalena Kabała w czasie targów brała udział w pokazach kulinarnych nauczycieli zakwalifikowanych szkół.

Razem z Panią Magdaleną Piasecką z Zespołu Szkół w Gorzowie Śląskim wykonały Polędwiczki w orzechowej panierce na postumencie z serowym pęczakiem z dodatkiem winnego musu malinowego, podawane z chipsem ze skorzonery, w towarzystwie emulsji z bazylii i limonki.











Te, oraz pozostałe zdjęcia, do obejrzenia na warsztatowym Facebook,u ;-)

wtorek, 24 marca 2015

Wielkanocne słodkości 2015 - konkurs międzyklasowy

W dniach 24 marca - 7 kwietnia 2015 r. odbywa się w Warsztatach konkrs dla uczniów klas gastronomicznych.

Zadaniem konkursowym jest samodzielne wykonanie przez klasę ciasta o tematyce wielkanocnej.

Wystawę słodkości można zwiedzać w sali konsumenckiej Warsztatów tylko do jutra 25 marca 2015 r.
do godz. 15:30.

Zwycięska klasa zostanie wyłoniona przez głosowanie.

Głosowanie odbywać będzie się w budynku Warsztatów (tu glosują tylko zaproszeni goście), oraz na facebookowym profilu Warsztatów (głosowanie w formie "lajków" - glosują wszyscy)

Ogłoszenie wyników - 8 kwietnia 2014 r. na blogu i facebooku!

Nagrody:

I MIEJSCE – DZIEŃ BEZ PYTANIA

II i III MIEJSCE- DZIEŃ BEZ OCENY NIEDOSTATECZNEJ

WYRÓŻNIENIE – 2 GODZINY BEZ PYTANIA

NAGRODA POCIESZENIA – 1 GODZINA BEZ PYTANIA

Poniżej prezentujemy zdjęcia wszystkich konkursowych wyrobów.

Link do strony głosowania - na końcu:
 
Słodkości nr 1:




Słodkości nr 2:







Słodkości nr 3:




Słodkości nr 4:



Słodkości nr 5:






Słodkości nr 6:




Słodkości nr 7:




Słodkości nr 8:




Słodkości nr 9:



Zachęcamy do głosowania tutaj: