wtorek, 22 września 2015

Otworzyliśmy pracownię

Dziś w Warsztatach odbywało się niecodzienne wydarzenie.

Zaprezentowaliśmy "Miastu i Światu" odnowioną pracownię technologiczną III (s. 23).

Będzie ona służyła przede wszystkim jako sala egzaminacyjna w kwalifikacji T.6: sporządzanie potraw i napojów, a także jako "regularna" pracownia do nauki technologii gastronomicznej.

Zaproszeni goście - przedstawiciele władz powiatowych, Kuratorium Oświaty, Okręgowej komisji Egzaminacyjnej, Dyrektorzy szkół ponadgimnazjalnych z naszego i ościennych powiatów, mogli na własne oczy zobaczyć efekt niemal rocznych prac, wykonanych w popularnej "trójce".

My ze swej strony pokazaliśmy umiejętności naszej młodzieży ze wszystkich kierunków gastronomicznych oraz zaprosiliśmy gości na krótką prezentację na temat nowych trendów w gastronomii.

Było pięknie, smacznie, zaskakująco i ciekawie. Usłyszeliśmy mnóstwo ciepłych słów gratulacji, podziwu i podziękowań.

Poniżej prezentujemy kilka zdjęć z wydarzenia.

Pięknie nakryte stoły to zasługa dziewcząt z klasy IV TR (technikum kelner) wraz z Panią M. Wątor


A to już wyroby cukiernicze, przygotowane przez połączone siły klas I, II i III ZC (cukiernik) wraz ze swoimi wychowawczyniami: odpowiednio - A. Stefaniak, K. Nowak i A. Lach


Serduszka czekoladowo - pistacjowe z kremem ajerkoniakowym:


Eksponaty z czekolady gorzkiej, mlecznej, deserowej i białej :


Pralinki w różnych kształtach wykonane  z czekolady pistacjowej, limonkowej, deserowej i białej o smakach: malinowym i ajerkoniaku


Delicja pomarańczowa z masą pralinową, krem pomarańczowy (czekolada pomarańczowa, śmietanka kremówka) wykończona pektyną  jabłkową, mandarynką i elementami z czekolady


Kostka "Rocher" - biszkopt orzechowo- czekoladowy nasączony likierem orzechowym , krem "Rocher" (mleczna czekolada, serek mascarpone, nutella, orzechy laskowe), krem śmietankowy (śmietanka kremówka, serek mascarpone), ganache (mleczna czekolada, śmietanka kremówka, syrop złocisty); dekoracja - elementy z karmelu i czekolady

A w pracowni zielono:



 

Pierwsi goście:


Smażone lody - gorące z zewnątrz, zimne w środku z figą, wafelkiem cygaretkowym i sosem malinowym z kardamonem

Pani Dyrektor E. Urbańska - Golec wraz z Panią Kierownik D. Mielczarek opowiedziały "Jak to z pracownią bywało"
 

Kilka słów od Pana Starosty Wieluńskiego A. Stępnia

A w pracowni prezentacja przygotowana przez Panią M. Kabałę

Polędwiczka w ziołach z kaszotto z kaszy gryczanej, orzechów włoskich, granatów i ziół, podawana z karmelizowanymi buraczkami, pianą z jarmużu i jeżynowym sosem. Takie danie przygotowywała młodzież na oczach gości:



Dziękujemy Młodzieży z klas: II i III TZ (technik żywienia i usług gastronomicznych) wraz z Panią M. Kabałą za przygotowanie pokazu kulinarnego i wspaniałych dań.

A na koniec pamiątkowe zdjęcie:
Fot.: P. Banaś

Te, oraz pozostałe zdjęcia do podejrzenia na warsztatowym fejsbuku ;-) TUTAJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz