Dziś w Warsztatach odbywało się niecodzienne wydarzenie.
Zaprezentowaliśmy "Miastu i Światu" odnowioną pracownię technologiczną III (s. 23).
Będzie ona służyła przede wszystkim jako sala egzaminacyjna w kwalifikacji T.6: sporządzanie potraw i napojów, a także jako "regularna" pracownia do nauki technologii gastronomicznej.
Zaproszeni goście - przedstawiciele władz powiatowych, Kuratorium Oświaty, Okręgowej komisji Egzaminacyjnej, Dyrektorzy szkół ponadgimnazjalnych z naszego i ościennych powiatów, mogli na własne oczy zobaczyć efekt niemal rocznych prac, wykonanych w popularnej "trójce".
My ze swej strony pokazaliśmy umiejętności naszej młodzieży ze wszystkich kierunków gastronomicznych oraz zaprosiliśmy gości na krótką prezentację na temat nowych trendów w gastronomii.
Było pięknie, smacznie, zaskakująco i ciekawie. Usłyszeliśmy mnóstwo ciepłych słów gratulacji, podziwu i podziękowań.
Poniżej prezentujemy kilka zdjęć z wydarzenia.
Pięknie nakryte stoły to zasługa dziewcząt z klasy IV TR (technikum kelner) wraz z Panią M. Wątor
A to już wyroby cukiernicze, przygotowane przez połączone siły klas I, II i III ZC (cukiernik) wraz ze swoimi wychowawczyniami: odpowiednio - A. Stefaniak, K. Nowak i A. Lach
Serduszka czekoladowo - pistacjowe z kremem ajerkoniakowym:
Eksponaty z czekolady gorzkiej, mlecznej, deserowej i białej :
Pralinki w różnych kształtach wykonane z czekolady pistacjowej, limonkowej, deserowej i białej o smakach: malinowym i ajerkoniaku
Delicja pomarańczowa z masą pralinową, krem pomarańczowy (czekolada pomarańczowa, śmietanka kremówka) wykończona pektyną jabłkową, mandarynką i elementami z czekolady
Kostka "Rocher" - biszkopt orzechowo- czekoladowy nasączony likierem orzechowym , krem "Rocher" (mleczna czekolada, serek mascarpone, nutella, orzechy laskowe), krem śmietankowy (śmietanka kremówka, serek mascarpone), ganache (mleczna czekolada, śmietanka kremówka, syrop złocisty); dekoracja - elementy z karmelu i czekolady
A w pracowni zielono:
Pierwsi goście:
Smażone lody - gorące z zewnątrz, zimne w środku z figą, wafelkiem cygaretkowym i sosem malinowym z kardamonem
Pani Dyrektor E. Urbańska - Golec wraz z Panią Kierownik D. Mielczarek opowiedziały "Jak to z pracownią bywało"
Kilka słów od Pana Starosty Wieluńskiego A. Stępnia
A w pracowni prezentacja przygotowana przez Panią M. Kabałę
Polędwiczka w ziołach z kaszotto z kaszy gryczanej, orzechów włoskich, granatów i ziół, podawana z karmelizowanymi buraczkami, pianą z jarmużu i jeżynowym sosem. Takie danie przygotowywała młodzież na oczach gości:
Dziękujemy Młodzieży z klas: II i III TZ (technik żywienia i usług gastronomicznych) wraz z Panią M. Kabałą za przygotowanie pokazu kulinarnego i wspaniałych dań.
A na koniec pamiątkowe zdjęcie:
Fot.: P. Banaś
Te, oraz pozostałe zdjęcia do podejrzenia na warsztatowym fejsbuku ;-) TUTAJ
Zaprezentowaliśmy "Miastu i Światu" odnowioną pracownię technologiczną III (s. 23).
Będzie ona służyła przede wszystkim jako sala egzaminacyjna w kwalifikacji T.6: sporządzanie potraw i napojów, a także jako "regularna" pracownia do nauki technologii gastronomicznej.
Zaproszeni goście - przedstawiciele władz powiatowych, Kuratorium Oświaty, Okręgowej komisji Egzaminacyjnej, Dyrektorzy szkół ponadgimnazjalnych z naszego i ościennych powiatów, mogli na własne oczy zobaczyć efekt niemal rocznych prac, wykonanych w popularnej "trójce".
My ze swej strony pokazaliśmy umiejętności naszej młodzieży ze wszystkich kierunków gastronomicznych oraz zaprosiliśmy gości na krótką prezentację na temat nowych trendów w gastronomii.
Było pięknie, smacznie, zaskakująco i ciekawie. Usłyszeliśmy mnóstwo ciepłych słów gratulacji, podziwu i podziękowań.
Poniżej prezentujemy kilka zdjęć z wydarzenia.
Pięknie nakryte stoły to zasługa dziewcząt z klasy IV TR (technikum kelner) wraz z Panią M. Wątor
A to już wyroby cukiernicze, przygotowane przez połączone siły klas I, II i III ZC (cukiernik) wraz ze swoimi wychowawczyniami: odpowiednio - A. Stefaniak, K. Nowak i A. Lach
Serduszka czekoladowo - pistacjowe z kremem ajerkoniakowym:
Eksponaty z czekolady gorzkiej, mlecznej, deserowej i białej :
Pralinki w różnych kształtach wykonane z czekolady pistacjowej, limonkowej, deserowej i białej o smakach: malinowym i ajerkoniaku
Delicja pomarańczowa z masą pralinową, krem pomarańczowy (czekolada pomarańczowa, śmietanka kremówka) wykończona pektyną jabłkową, mandarynką i elementami z czekolady
Kostka "Rocher" - biszkopt orzechowo- czekoladowy nasączony likierem orzechowym , krem "Rocher" (mleczna czekolada, serek mascarpone, nutella, orzechy laskowe), krem śmietankowy (śmietanka kremówka, serek mascarpone), ganache (mleczna czekolada, śmietanka kremówka, syrop złocisty); dekoracja - elementy z karmelu i czekolady
A w pracowni zielono:
Pierwsi goście:
Smażone lody - gorące z zewnątrz, zimne w środku z figą, wafelkiem cygaretkowym i sosem malinowym z kardamonem
Pani Dyrektor E. Urbańska - Golec wraz z Panią Kierownik D. Mielczarek opowiedziały "Jak to z pracownią bywało"
Kilka słów od Pana Starosty Wieluńskiego A. Stępnia
A w pracowni prezentacja przygotowana przez Panią M. Kabałę
Polędwiczka w ziołach z kaszotto z kaszy gryczanej, orzechów włoskich, granatów i ziół, podawana z karmelizowanymi buraczkami, pianą z jarmużu i jeżynowym sosem. Takie danie przygotowywała młodzież na oczach gości:
Dziękujemy Młodzieży z klas: II i III TZ (technik żywienia i usług gastronomicznych) wraz z Panią M. Kabałą za przygotowanie pokazu kulinarnego i wspaniałych dań.
A na koniec pamiątkowe zdjęcie:
Fot.: P. Banaś
Te, oraz pozostałe zdjęcia do podejrzenia na warsztatowym fejsbuku ;-) TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz