Rok szkolny 2015/2015 zaczynamy od bardzo dobrych wiadomości.
Mianowicie nasi uczniowie zakwalifikowali się do finału bardzo ciekawego projektu.
V edycja projektu „Gotuj lokalnie" trwa od lutego do października 2015 r. W warsztatach kulinarnych wzięło udział 18 szkół gastronomicznych z całej Polski.
W ramach programu odbyły się:
szkolenie
dla nauczycieli, warsztaty dla uczniów w szkołach
oraz odbędzie się ogólnopolski konkurs kulinarny.
Nauczyciele, którzy zostali wytypowani przez szkoły (w naszej Szkole jest to Pani M. Kabała), w dniach 26-27 marca 2015 r. wzięli udział w szkoleniu metodycznym podczas Targów EuroGastro, gdzie uczestniczyli w warsztatach kulinarnych, prowadzonych przez m.in.: Marcina Budynka, Jerzego Pasikowskiego i Josepha Seeletso - znanych szefów kuchni. Na zakończenie szkolenia nauczyciele zmierzyli się w mini konkursie kulinarnym. O tym wydarzeniu wspominaliśmy TUTAJ
Warsztaty dla uczniów klas I i II TZ, prowadzone były w okresie od kwietnia do czerwca br., w formie zajęć pozalekcyjnych przez Panią M. Kabałę.
Uczestnicy programu wzięli również udział w
ogólnopolskim konkursie kulinarnym, w ramach którego w 2-osobowych drużynach
przygotowali własne receptury na danie główne oraz zimną przekąskę lub deser
dla 4 osób.
Naszymi propozycjami na konkurs były:
Marynowana
polędwiczka wieprzowa podawana z plackami gryczanymi na buraczanym puree oraz
Mus czekoladowy podawany z lodami koperkowymi oraz galaretką z malin - przygotowane przez duet: Paula Jarząb & Natalia Bator
Mus czekoladowy podawany z lodami koperkowymi oraz galaretką z malin - przygotowane przez duet: Paula Jarząb & Natalia Bator
Polędwica wieprzowa w ziołach podawana z kaszą z
orzechami, rozmarynem i granatem oraz sosem z jeżyn i kardamonu, pianą z
jarmużu i gaspaccio z czerwonego buraka oraz
Terrina z wątroby wieprzowej podawana z jajem przepiórczym na smażonej chałce, kremem serowym z koniakiem oraz baby-marchewką sporządzona przez drużynę: Marcelina Macikowska & Mateusz Mosiala:
Terrina z wątroby wieprzowej podawana z jajem przepiórczym na smażonej chałce, kremem serowym z koniakiem oraz baby-marchewką sporządzona przez drużynę: Marcelina Macikowska & Mateusz Mosiala:
Polędwiczka
wieprzowa marynowana w świeżych ziołach i musztardzie dijone, podawana na morelowym
kaszotto, z dodatkiem konfitury z cebuli oraz winnego szalotkowego sosu oraz
Risotto
z kaszy jaglanej z czereśniami i lodami miętowymi, przygotowane przez drużynę: Jagoda Mierzwiak & Klaudia Bączyk
Flambirowana polędwica wieprzowa podawana na jadalnej
ziemi z dodatkiem pomidorów koktajlowych, jarmużu i grzybów oraz
Imbirowy sernik w towarzystwie smażonych lodów podawany z sosem wiśniowym, wykonany przez duet: Jakub Kwapisz & Dawid Florczak
Imbirowy sernik w towarzystwie smażonych lodów podawany z sosem wiśniowym, wykonany przez duet: Jakub Kwapisz & Dawid Florczak
Cytrusowa
polędwica wieprzowa w ziołowej panierce podawana z bazyliowymi kluskami, puree
z kalafiora z nutą wanilii oraz z karmelizowaną pomarańczą z dodatkiem pistacji
oraz chipsem z chrzanu oraz
Twarogowo
- szpinakowe risotto podawane na ciastku francuskim z wieluńską
szynką z lagi oraz krewetką koktajlową w towarzystwie jagodowych owoców sporządzone przez Bartłomieja Cichego i Dominika Olborskiego
Do Finału konkursu zakwalifikował się duet w składzie: Anna Janucik i Szymon Zakręta z następującymi potrawami:
Winny gulasz
z szynki podawany z kaszą gryczaną aromatyzowaną
lubczykiem z sosem
porzeczkowym,
cukinią, burakiem i chipsem z parmezanu oraz
Mus jaglany
w otoczce z żelu wiśniowego podawany na
cieście cygaretowym
G R A T U L U J E M Y ! ! !
Dziesięć najlepszych zespołów zostało
wyłonionych na podstawie nadesłanych przepisów. W II poł. pażdziernika 2015 r.
wezmą one udział w finale konkursu - Lista zakwalifikowanych zespołów do
finału.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz