piątek, 4 września 2015

Gotuj lokalnie 2015


Rok szkolny 2015/2015 zaczynamy od bardzo dobrych wiadomości. 

Mianowicie nasi uczniowie zakwalifikowali się do finału bardzo ciekawego projektu.

V edycja projektu „Gotuj lokalnie" trwa od lutego do października 2015 r. W warsztatach kulinarnych wzięło udział 18 szkół gastronomicznych z całej Polski.


W ramach programu odbyły się:
szkolenie dla nauczycieli, 
warsztaty dla uczniów w szkołach 
oraz odbędzie się ogólnopolski konkurs kulinarny.


Nauczyciele, którzy zostali wytypowani przez szkoły (w naszej Szkole jest to Pani M. Kabała), w dniach 26-27 marca 2015 r. wzięli udział w szkoleniu metodycznym podczas Targów EuroGastro, gdzie uczestniczyli w warsztatach kulinarnych, prowadzonych przez m.in.: Marcina Budynka, Jerzego Pasikowskiego i Josepha Seeletso - znanych szefów kuchni. Na zakończenie szkolenia nauczyciele zmierzyli się w mini konkursie kulinarnym. O tym wydarzeniu wspominaliśmy TUTAJ

Warsztaty dla uczniów klas I i II TZ, prowadzone były w okresie od kwietnia do czerwca br., w formie zajęć pozalekcyjnych przez Panią M. Kabałę. 








Uczestnicy programu wzięli również udział w ogólnopolskim konkursie kulinarnym, w ramach którego w 2-osobowych drużynach przygotowali własne receptury na danie główne oraz zimną przekąskę lub deser dla 4 osób. 

Naszymi propozycjami na konkurs były:

Marynowana polędwiczka wieprzowa podawana z plackami gryczanymi na buraczanym puree oraz 
Mus czekoladowy podawany z lodami koperkowymi oraz galaretką z malin - przygotowane przez duet: Paula Jarząb & Natalia Bator





Polędwica wieprzowa w ziołach podawana z kaszą z orzechami, rozmarynem i granatem oraz sosem z jeżyn i kardamonu, pianą z jarmużu i gaspaccio z czerwonego buraka oraz 
Terrina z wątroby wieprzowej podawana z jajem przepiórczym na smażonej chałce, kremem serowym z koniakiem oraz baby-marchewką sporządzona przez drużynę: Marcelina Macikowska & Mateusz Mosiala:


 


Polędwiczka wieprzowa marynowana w świeżych ziołach i musztardzie dijone, podawana na morelowym kaszotto, z dodatkiem konfitury z cebuli oraz winnego szalotkowego sosu oraz
Risotto z kaszy jaglanej z czereśniami i lodami miętowymi, przygotowane przez drużynę: Jagoda Mierzwiak & Klaudia Bączyk





Flambirowana polędwica wieprzowa podawana na jadalnej ziemi z dodatkiem pomidorów koktajlowych, jarmużu i grzybów oraz 
Imbirowy sernik w towarzystwie smażonych lodów podawany z sosem wiśniowym, wykonany przez duet: Jakub Kwapisz & Dawid Florczak





Cytrusowa polędwica wieprzowa w ziołowej panierce podawana z bazyliowymi kluskami, puree z kalafiora z nutą wanilii oraz z karmelizowaną pomarańczą z dodatkiem pistacji oraz chipsem z chrzanu oraz
Twarogowo -  szpinakowe risotto  podawane na ciastku francuskim z wieluńską szynką z lagi oraz krewetką koktajlową w towarzystwie jagodowych owoców sporządzone przez Bartłomieja Cichego i Dominika Olborskiego




Do Finału konkursu zakwalifikował się duet w składzie: Anna Janucik i Szymon Zakręta z następującymi potrawami:


Winny gulasz z szynki podawany z kaszą gryczaną aromatyzowaną lubczykiem z sosem
porzeczkowym, cukinią, burakiem i chipsem z parmezanu oraz
Mus jaglany w otoczce z żelu wiśniowego podawany na cieście cygaretowym


G R A T U L U J E M Y ! ! !

Dziesięć najlepszych zespołów zostało wyłonionych na podstawie nadesłanych przepisów. W II poł. pażdziernika 2015 r. wezmą one udział w finale konkursu - Lista zakwalifikowanych zespołów do finału.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz