1 lutego 2017 r. w Zespole Szkół Nr 1 odbył się etap
wojewódzki Turnieju "Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik" organizowany od lat przez Zespół Szkół
Zawodowych nr 5 oraz Dolnośląską Izbę Rzemieślniczą we Wrocławiu.
Do etapu wojewódzkiego z naszej szkoły przystąpiło 5
uczniów z klasy III Cukiernik. Turniej na etapie wojewódzkim obejmował część
pisemną (test 30 pytań) oraz część praktyczną, z którą cukiernicy zmagali
w Warsztatach Gastronomicznych. Maksymalna liczba punktów jaką uczniowie mogli
zdobyć za część pisemną to 30 pkt., natomiast za część praktyczną - 70 pkt.
(łącznie 100 pkt.)
Temat przewodni pracy turniejowej w części
praktycznej, narzucony w tym roku szkolnym przez Komitet Główny Turnieju we
Wrocławiu to "W krainie dobranocek".
Uczniowie mieli za zadanie złożyć i udekorować
tort, ciasteczka bankietowe (2 rodzaje w dwóch różnych smakach), 2 figurki
z masy cukrowej lub marcepanowej oraz napis w czekoladzie.
Uczniowie wykonali torty w następujących smakach:
makowy z kremem nugatowym w połączeniu z orzechami laskowymi i włoskimi,
piernikowy
z nadzieniem śliwkowym i chrupką (z orzechów arachidowych, suszoną
śliwką, żurawiną, miodem malinowym i czekoladą deserową) z kremem
czekoladowym z nutką chilii, na bazie biszkoptu malinowego z nadzieniem malinowym
i musem malinowo - poziomkowym w połączeniu z owocami jagodowymi,
szpinakowy z kremem o smaku wanilii i adwokatu oraz czekoladowy w połączeniu z
frużeliną wiśniową, wiśniami w likierze i kremem o smaku irish - whiskey.
Ciasteczka bankietowe wykonane przez naszych cukierników zachwycały smakami
m.in.: sernikowo – jagodowo – porzeczkowym z musem na bazie białej
czekolady z adwokatem, blat na zimno wykonany z orzechów nerkowca,
suszonej żurawiny, suszonego jabłka, miodu malinowego i czekolady deserowej z
musem żurawinowo- jabłkowym , blat bakaliowy o smakiem czerwonej
pomarańczy i kiwi, blat piernikowy z musem chałwowym, blat na bazie suszonej
żurawiny z owocem granatu, musli, czekolady białej oraz świeżego banana z musem
bananowym,
Komisja w składzie:
Przewodniczący: Dyrektor Delegatury Sieradz - Kuratorium Oświaty w
Łodzi -
P. Małgorzata - Świątek - Słonina
Z-ca przewodniczącego: Dyrektor Zespołu szkół Nr 1 -
P. Elżbieta Urbańska-Golec
Członek Komisji : Kierownik Szkolenia Praktycznego -
P. Danuta Mielczarek
Członek Komisji: Przedstawiciel Zakładu Cukierniczego CMG w Wieluniu - P. Kinga Sawicka
Członek Komisji: Przedstawiciel Zakładu Cukierniczego CMG w Wieluniu - P. Kinga Sawicka
Członek Komisji: Nauczyciel ZS nr 1 w Wieluniu - P.
Agata Stefaniak
Członek Komisji, organizator etapu i opiekun uczniów -
nauczyciel ZS nr 1 w Wieluniu - P. Anna Lach
przyznała następujące miejsca:
I miejsce - Michał Szwarczewski
II miejsce - Kamila Glądała
III miejsce - Sandra Markiewicz
przyznała następujące miejsca:
I miejsce - Michał Szwarczewski
II miejsce - Kamila Glądała
III miejsce - Sandra Markiewicz
IV miejsce - Monika Krężel
V miejsce - Artur Janus
Czterech
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz