czwartek, 2 lutego 2017

XXII Turniej „Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik" - etap wojewódzki



1 lutego 2017 r. w Zespole Szkół Nr 1 odbył się etap wojewódzki Turnieju "Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik"  organizowany od lat przez Zespół Szkół Zawodowych nr 5 oraz Dolnośląską Izbę Rzemieślniczą we Wrocławiu.





Do etapu wojewódzkiego z naszej szkoły przystąpiło 5 uczniów z klasy III Cukiernik. Turniej na etapie wojewódzkim obejmował część pisemną (test 30 pytań) oraz część praktyczną, z którą cukiernicy zmagali w Warsztatach Gastronomicznych. Maksymalna liczba punktów jaką uczniowie mogli zdobyć za część pisemną to 30 pkt., natomiast za część praktyczną -  70 pkt. (łącznie 100 pkt.)










Temat przewodni pracy turniejowej w części praktycznej, narzucony w tym roku szkolnym przez Komitet Główny Turnieju we Wrocławiu to "W krainie dobranocek".
Uczniowie mieli za zadanie złożyć i udekorować tort, ciasteczka bankietowe (2 rodzaje w dwóch różnych smakach), 2 figurki z masy cukrowej lub marcepanowej oraz napis w czekoladzie.









Uczniowie wykonali torty w następujących smakach: 
makowy z kremem nugatowym w połączeniu z orzechami laskowymi i włoskimi, 
piernikowy z nadzieniem śliwkowym i chrupką (z orzechów arachidowych, suszoną śliwką, żurawiną, miodem malinowym i czekoladą deserową) z kremem czekoladowym z nutką chilii, na bazie biszkoptu malinowego z nadzieniem malinowym i musem malinowo - poziomkowym w połączeniu z owocami jagodowymi, szpinakowy z kremem o smaku wanilii i adwokatu oraz czekoladowy w połączeniu z frużeliną wiśniową, wiśniami w likierze i kremem o smaku irish - whiskey.
 






Ciasteczka bankietowe  wykonane przez naszych  cukierników zachwycały smakami m.in.: sernikowo – jagodowo – porzeczkowym z musem na bazie białej czekolady z adwokatem, blat na zimno wykonany z orzechów nerkowca, suszonej żurawiny, suszonego jabłka, miodu malinowego i czekolady deserowej z musem żurawinowo- jabłkowym , blat bakaliowy o smakiem czerwonej pomarańczy i kiwi, blat piernikowy z musem chałwowym, blat na bazie suszonej żurawiny z owocem granatu, musli, czekolady białej oraz świeżego banana z musem bananowym,  






Komisja w składzie:
Przewodniczący: Dyrektor  Delegatury Sieradz - Kuratorium Oświaty w Łodzi -
P. Małgorzata - Świątek - Słonina
Z-ca przewodniczącego: Dyrektor Zespołu szkół Nr 1 - P. Elżbieta Urbańska-Golec
Członek Komisji : Kierownik Szkolenia Praktycznego - P. Danuta Mielczarek  
Członek Komisji: Przedstawiciel Zakładu Cukierniczego CMG w Wieluniu - P. Kinga Sawicka
Członek Komisji: Nauczyciel ZS nr 1 w Wieluniu - P. Agata Stefaniak  
Członek Komisji, organizator etapu i opiekun uczniów - nauczyciel ZS nr 1 w Wieluniu - P. Anna Lach  
przyznała następujące miejsca:
I miejsce - Michał Szwarczewski
II miejsce - Kamila Glądała
III miejsce  - Sandra Markiewicz
IV miejsce - Monika Krężel
V miejsce - Artur Janus
 
Czterech uczniów zdobyło powyżej 90 % punktów z ogólnej kwalifikacji za część pisemną
i praktyczną. Do eliminacji ogólnopolskich mogą zakwalifikować się uczniowie, którzy otrzymali  powyżej 80 % punktów.  
Czekamy na decyzję Komitetu Głównego Turnieju o ilości zakwalifikowanych uczniów na etap ogólnopolski we Wrocławiu. 

Tekst: A. Lach, Fot: A. Lach, D. Mielczarek, P. Banaś

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz