Po pierwsze typ szkoły, to technikum,
więc nauka trwa 4 lata. Po drugie zawód ten łączy w sobie dwa (a nawet trzy) pokrewne,
chociaż różne zawody: kelnera, barmana oraz menadżera.
Po uzyskaniu dwóch kwalifikacji (T.9: Wykonywanie usług kelnerskich i T.10: Organizacja usług gastronomicznych) a także, dodatkowo, ukończeniu kursu barmańskiego (oferowanego w Wieluniu tylko przez naszą szkołę), absolwent jest wszechstronnie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych, wymaganych przez ogromną większość pracodawców w branży.
Jeżeli zaś pragnie kontynuować naukę na studiach wyższych, to i w takim przypadku ukończenie technikum - kelner jest bardzo przydatne - chociażby z tego względu, że gdy student szuka zatrudnienia większość ofert pracy pochodzi z gastronomii i dotyczy stanowiska kelner/barman.
Przyszły pracodawca chętniej przyjmie osobę posiadającą już kwalifikacje i umiejętności w zawodzie, niż osobę, którą musiałby, za ciężkie pieniądze, dopiero szkolić.
W naszej szkole podchodzimy do tych spraw bardzo serio i oferujemy naszym uczniom szerokie możliwości rozwijania umiejętności zawodowych i zainteresowań.
A jak to wygląda w praktyce? Zobaczcie sami:
Podstawowe umiejętności kelnerskie ćwiczone są w pracowni obsługi gości:
Po ćwiczeniach przychodzi czas na sprawdzenie swoich sił podczas prawdziwej obsługi "prawdziwych" gości w stołówce Warsztatów:
Dobry kelner powinien nie tylko podać potrawę, ale również potrafić o niej opowiedzieć swoim gościom. Innymi słowy musi wiedzieć: co, z czego i dlaczego? W naszej szkole, zgodnie z zasadą: "Usłyszeć - zapomnieć,
zobaczyć - zapamiętać,
zrobić - zrozumieć",
uczniowie odbywają zajęcia w kuchni i ciastkarni, gdzie uczą się podstaw sztuki kulinarnej:
Od dawna wiadomo, że "je się oczami", dlatego nasi adepci sztuki kelnerskiej ćwiczą estetyczną kompozycję i prezentację dań.
Już zrobiło się ciekawie, a przecież to jeszcze nie wszystko. Oprócz umiejętności handlowo - menadżerskich niezbędnych w tej pracy uczniowie uczą się organizować (od początku do końca) inne usługi gastronomiczne, takie jak różnego rodzaju przyjęcia i bankiety okolicznościowe, zarówno oficjalne, jak i rodzinne:
No i wisienka na torcie - sztuka barmańska: dzięki współpracy z firmą Flair Academy z Katowic nasi młodzi kelnerzy mają możliwość ukończenia kursu barmańskiego I - go i II stopnia, poświadczonego odpowiednim certyfikatem:
Po uzyskaniu dwóch kwalifikacji (T.9: Wykonywanie usług kelnerskich i T.10: Organizacja usług gastronomicznych) a także, dodatkowo, ukończeniu kursu barmańskiego (oferowanego w Wieluniu tylko przez naszą szkołę), absolwent jest wszechstronnie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych, wymaganych przez ogromną większość pracodawców w branży.
Jeżeli zaś pragnie kontynuować naukę na studiach wyższych, to i w takim przypadku ukończenie technikum - kelner jest bardzo przydatne - chociażby z tego względu, że gdy student szuka zatrudnienia większość ofert pracy pochodzi z gastronomii i dotyczy stanowiska kelner/barman.
Przyszły pracodawca chętniej przyjmie osobę posiadającą już kwalifikacje i umiejętności w zawodzie, niż osobę, którą musiałby, za ciężkie pieniądze, dopiero szkolić.
W naszej szkole podchodzimy do tych spraw bardzo serio i oferujemy naszym uczniom szerokie możliwości rozwijania umiejętności zawodowych i zainteresowań.
A jak to wygląda w praktyce? Zobaczcie sami:
Podstawowe umiejętności kelnerskie ćwiczone są w pracowni obsługi gości:
Po ćwiczeniach przychodzi czas na sprawdzenie swoich sił podczas prawdziwej obsługi "prawdziwych" gości w stołówce Warsztatów:
Dobry kelner powinien nie tylko podać potrawę, ale również potrafić o niej opowiedzieć swoim gościom. Innymi słowy musi wiedzieć: co, z czego i dlaczego? W naszej szkole, zgodnie z zasadą: "Usłyszeć - zapomnieć,
zobaczyć - zapamiętać,
zrobić - zrozumieć",
uczniowie odbywają zajęcia w kuchni i ciastkarni, gdzie uczą się podstaw sztuki kulinarnej:
Od dawna wiadomo, że "je się oczami", dlatego nasi adepci sztuki kelnerskiej ćwiczą estetyczną kompozycję i prezentację dań.
Już zrobiło się ciekawie, a przecież to jeszcze nie wszystko. Oprócz umiejętności handlowo - menadżerskich niezbędnych w tej pracy uczniowie uczą się organizować (od początku do końca) inne usługi gastronomiczne, takie jak różnego rodzaju przyjęcia i bankiety okolicznościowe, zarówno oficjalne, jak i rodzinne:
No i wisienka na torcie - sztuka barmańska: dzięki współpracy z firmą Flair Academy z Katowic nasi młodzi kelnerzy mają możliwość ukończenia kursu barmańskiego I - go i II stopnia, poświadczonego odpowiednim certyfikatem:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz