Od listopada 2013 r. w naszej Szkole realizowany jest projekt:
• Kurs tajniki sztuki kulinarnej - skierowany dla uczniów klas technikum kelner: "Tradycja i nowoczesność w kuchni polskiej" - Poznanie tajników gotowania potraw z całego świata. Kurs pozwoli poszerzyć wiedzę i umiejętności z zakresu sporządzania potraw kuchni polskiej i innych narodów.
• Kurs sztuka prezentacji, obsługa klienta - dla młodzieży z klas technik żywienia i usług gastronomicznych - Nabycie umiejętności dobrego kelnera, poznanie, jak wiele zależy od pracy kelnera, którą wielu znawców obsługi nazywa - sztuką ..
Podwójny mixer barowy:
Elektryczna wyciskarka do cytrusów:
Elektryczna kruszarka do lodu:
Blender:
Wózek kelnerski, trzypoziomowy:
Podgrzewacz do talerzy:
"KOMPETENTNY PRACOWNIK – PROGRAM
WYPOSAŻENIA
UCZNIÓW ZS NR 1 W WIELUNIU
W DODATKOWE KWALIFIKACJE I UMIEJĘTNOŚCI
NIEZBĘDNE NA RYNKU PRACY XXI WIEKU”.
UCZNIÓW ZS NR 1 W WIELUNIU
W DODATKOWE KWALIFIKACJE I UMIEJĘTNOŚCI
NIEZBĘDNE NA RYNKU PRACY XXI WIEKU”.
Projekt skierowany jest do uczniów technikum wszystkich kierunków, w tym gastronomicznych. Działania projektowe ukierunkowane są zdobycie wiedzy i umiejętności pożądanych na rynku pracy, co pozwoli naszym uczniom być bardziej wszechstronnymi i konkurencyjnymi.
W ramach projektu organizowane są: staże zawodowe, wycieczki, kursy, szkolenia, czy warsztaty.
Dla młodzieży z pionu gastronomicznego zaplanowano następujące kursy:
• Kurs tajniki sztuki kulinarnej - skierowany dla uczniów klas technikum kelner: "Tradycja i nowoczesność w kuchni polskiej" - Poznanie tajników gotowania potraw z całego świata. Kurs pozwoli poszerzyć wiedzę i umiejętności z zakresu sporządzania potraw kuchni polskiej i innych narodów.
• Kurs sztuka prezentacji, obsługa klienta - dla młodzieży z klas technik żywienia i usług gastronomicznych - Nabycie umiejętności dobrego kelnera, poznanie, jak wiele zależy od pracy kelnera, którą wielu znawców obsługi nazywa - sztuką ..
•
Kurs barmana II stopnia - na ten kurs zostali zakwalifikowani absolwenci kursu I stopnia, którego certyfikaty ukończenia wręczone były 3 września 2013 r. Celem szkolenia jest podniesienie kwalifikacji uczniów, zwiększenie
szybkości obsługi oraz wzrost widowiskowości pracy w polskich lokalach
gastronomicznych. Program szkolenia zawiera
zagadnienia teoretyczne oraz praktyczne niezbędne do wykreowania nowego
wizerunku barmana. Ponadto szkolenie to pozwala poznać różnice między dwoma
barmańskimi stylami pracy: stylem klasycznym a "Flair".
Przystąpienie do działań projektowych umożliwiło nam zakup niezbędnego sprzętu. A mianowicie:
Kasa kelnersko - barmańska - system dotykowy:
Elektryczna wyciskarka do cytrusów:
Elektryczna kruszarka do lodu:
Blender:
Wózek kelnerski, trzypoziomowy:
Podgrzewacz do talerzy:
Oraz całe mnóstwo szkła barowego:
Do koniaku: Do Martini: Do Margarity: Do Pinacolady: Do Sherry: Karafka do Whisky: I reszta kompletu do Whisky |
Podgrzewacz do talerzy - wyczesany! Reszty tez zazdraszczam :-)
OdpowiedzUsuń