piątek, 21 listopada 2014

Jedz jabłka!

"Zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny" Pod tym hasłem, będącym przysłowiem angielskim, dziś w Warsztatach zorganizowaliśmy Festiwal Polskich Jabłek.

W ramach wydarzenia częstowaliśmy naszych gości różnymi potrawami, w których główną, lub drugoplanową rolę grały jabłka. Oczywiście polskie!

Przygotowaliśmy nie tylko desery i potrawy słodkie, ale również pokazaliśmy jabłka w pikantnej odsłonie.

Menu dzisiejsze prezentowało się następująco:

Na słodko:
 Tarteletki z jabłkami w sosie karmelowo - cydrowym
Ośnieżone jabłka w puszystym cieście
 Francuska tarta z polskimi jabłkami w karmelu

Na pikantnie:
 Pieczone jabłka z kaszanką felinowską i wiśniami
Gulasz z karkówki w sosie jabłkowo - tymiankowym,
 Filety z piersi kurcząt z boczkiem, pod pierzynką z porów z pieczonymi jabłkami,
Francuskie poduszeczki z jabłkami, mozzarellą, serem Lazur i orzechami

Chcieliśmy pokazać wszechstronność jabłek, jako surowców w kuchni oraz zachęcić do częstego ich spożywania.

Gościom się podobało i usłyszeliśmy wiele miłych słów na temat wykwintności i smakowitości potraw z jabłkami.

Poniżej kilka zdjęć z wydarzenia:

Ośnieżone jabłka w puszystym cieście:

Tarteletki z jabłkami w sosie karmelowo - cydrowym:

Pieczone jabłka z kaszanką felinowską i wiśniami:
Francuskie poduszeczki z jabłkami, mozzarellą, serem Lazur i orzechami:
Pani Kierownik dogląda wszystkiego:

Francuska tarta z polskimi jabłkami w karmelu:

Zainteresowanie Gości było spore:

Stół prezentował się bardzo okazale:

Również P. Dyrektor bardzo się podobało i smakowało:
Fot.: P. Banaś

Za przygotowanie pysznych jabłkowych potraw odpowiedzialni byli uczniowie klas: III ZSZ Kucharz oraz I Technikum żywienia i usług gastronomicznych (I TZ), pod nadzorem Pani M. Kabały i Pana P. Banasia.

Elegancki i "jabłkowy" wystrój sali, dekoracja stołów oraz serwowanie dań gorących i obsługa Gości to zasługa klasy  III Technikum Kelner pod czujnym okiem Pani M. Wątor.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz