"Zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny" Pod tym hasłem, będącym przysłowiem angielskim, dziś w Warsztatach zorganizowaliśmy Festiwal Polskich Jabłek.
W ramach wydarzenia częstowaliśmy naszych gości różnymi potrawami, w których główną, lub drugoplanową rolę grały jabłka. Oczywiście polskie!
Przygotowaliśmy nie tylko desery i potrawy słodkie, ale również pokazaliśmy jabłka w pikantnej odsłonie.
Menu dzisiejsze prezentowało się następująco:
Na słodko:
Tarteletki z jabłkami w sosie karmelowo - cydrowym
Ośnieżone jabłka w puszystym cieście
Francuska tarta z polskimi jabłkami w karmelu
Na pikantnie:
Pieczone jabłka z kaszanką felinowską i wiśniami
Gulasz z karkówki w sosie jabłkowo - tymiankowym,
Filety z piersi kurcząt z boczkiem, pod pierzynką z porów z pieczonymi jabłkami,
Francuskie poduszeczki z jabłkami, mozzarellą, serem Lazur i orzechami
Chcieliśmy pokazać wszechstronność jabłek, jako surowców w kuchni oraz zachęcić do częstego ich spożywania.
Gościom się podobało i usłyszeliśmy wiele miłych słów na temat wykwintności i smakowitości potraw z jabłkami.
Poniżej kilka zdjęć z wydarzenia:
Ośnieżone jabłka w puszystym cieście:
Tarteletki z jabłkami w sosie karmelowo - cydrowym:
Francuska tarta z polskimi jabłkami w karmelu:
Zainteresowanie Gości było spore:
Stół prezentował się bardzo okazale:
Również P. Dyrektor bardzo się podobało i smakowało:
Fot.: P. Banaś
Za przygotowanie pysznych jabłkowych potraw odpowiedzialni byli uczniowie klas: III ZSZ Kucharz oraz I Technikum żywienia i usług gastronomicznych (I TZ), pod nadzorem Pani M. Kabały i Pana P. Banasia.
Elegancki i "jabłkowy" wystrój sali, dekoracja stołów oraz serwowanie dań gorących i obsługa Gości to zasługa klasy III Technikum Kelner pod czujnym okiem Pani M. Wątor.
W ramach wydarzenia częstowaliśmy naszych gości różnymi potrawami, w których główną, lub drugoplanową rolę grały jabłka. Oczywiście polskie!
Przygotowaliśmy nie tylko desery i potrawy słodkie, ale również pokazaliśmy jabłka w pikantnej odsłonie.
Menu dzisiejsze prezentowało się następująco:
Na słodko:
Tarteletki z jabłkami w sosie karmelowo - cydrowym
Ośnieżone jabłka w puszystym cieście
Francuska tarta z polskimi jabłkami w karmelu
Na pikantnie:
Pieczone jabłka z kaszanką felinowską i wiśniami
Gulasz z karkówki w sosie jabłkowo - tymiankowym,
Filety z piersi kurcząt z boczkiem, pod pierzynką z porów z pieczonymi jabłkami,
Francuskie poduszeczki z jabłkami, mozzarellą, serem Lazur i orzechami
Chcieliśmy pokazać wszechstronność jabłek, jako surowców w kuchni oraz zachęcić do częstego ich spożywania.
Gościom się podobało i usłyszeliśmy wiele miłych słów na temat wykwintności i smakowitości potraw z jabłkami.
Poniżej kilka zdjęć z wydarzenia:
Ośnieżone jabłka w puszystym cieście:
Tarteletki z jabłkami w sosie karmelowo - cydrowym:
Pieczone jabłka z kaszanką felinowską i wiśniami:
Francuskie poduszeczki z jabłkami, mozzarellą, serem Lazur i orzechami:
Pani Kierownik dogląda wszystkiego:
Francuska tarta z polskimi jabłkami w karmelu:
Zainteresowanie Gości było spore:
Stół prezentował się bardzo okazale:
Również P. Dyrektor bardzo się podobało i smakowało:
Fot.: P. Banaś
Za przygotowanie pysznych jabłkowych potraw odpowiedzialni byli uczniowie klas: III ZSZ Kucharz oraz I Technikum żywienia i usług gastronomicznych (I TZ), pod nadzorem Pani M. Kabały i Pana P. Banasia.
Elegancki i "jabłkowy" wystrój sali, dekoracja stołów oraz serwowanie dań gorących i obsługa Gości to zasługa klasy III Technikum Kelner pod czujnym okiem Pani M. Wątor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz