Wielkie Kulinarne Święto w Warszawie!
Dyrekcja Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie,
Grupa Dora Metal – producent urządzeń i mebli gastronomicznych,
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Apro-Trade Akademia Kawy® po raz ósmy zaprosili nas do udziału w OGÓLNOPOLSKIM KONKURSIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH i II OLIMPIADY KAWY.
Konkurs odbył się 9 grudnia 2016 r. w Centrum Techniki Kulinarnej przy ul. Racjonalizacji 5 w Warszawie.
Po wstępnych eliminacjach, uczniowie naszej szkoły dostali się do finału tego konkursu.
W konkursie kulinarnym, szkołę reprezentowali : Jakub Kwapisz i Dawid Florczak, uczniowie klasy III Technikum żywienia i usług gastronomicznych - opiekun Magdalena Kabała, a w eliminacjach do II Olimpiady Kawy - Daniel Siwiaszczyk, uczeń klasy II Technikum żywienia i usług gastronomicznych, którego opiekunem była Pani Małgorzata Wątor.
Konkurs ten to nie tylko zmagania w umiejętnościach gastronomicznych, ale również szansa wymiany doświadczeń, szansa rozwoju zawodowego oraz spotkanie osobowości kulinarnego sukcesu. Byli z nami między innymi: Kurt Scheller, Rober Sowa, Mariusz Nowicki, Jarosław Uściński, Tomasz Gawarzyński....
W tym roku uczestnicy rozpoczynali od wykonania zadania technicznego polegającego na filetowaniu owoców (ananas, pomarańcza, grejpfrut) oraz ułożeniu z nich kompozycji na półmisku. W tym zadaniu swoje kulinarne umiejętności prezentował Dawid Florczak, który nie tylko zabłysnął techniką i opanowaniem, ale również mimo konkursowego stresu nie zapomniał o zasadach fair play, wspomagając drużynę swoich przeciwników dodatkową pomarańczą, dzięki której Ci mogli wykonać zadanie.
Następnie młodzież wykazywała się wiedzą, umiejętnościami, twórczością i kreatywnością w sztuce kulinarnej przygotowując zakąskę o charakterze świątecznym z wykorzystaniem śledzia oraz wykwintnych dań zasadniczych z wykorzystaniem gęsi. Nasza drużyna zaproponowała przekąskę:
Śledź marynowany /grillowany twaróg/ buraki kompresowane/ chips z piernika
oraz danie zasadnicze
Pierś z gęsi/ fondant ziemniaczany/puree z selera/ chips z jarmużu/ kompresowana dynia/ galaretka wiśniowa
Zmagania zakończyły się dużym sukcesem Kuby, który otrzymał nagrodę za Kulinarną Osobowość konkursu i w najbliższym czasie odbędzie staż w hotelu Mariott w Warszawie oraz nagrodą specjalną dla szkoły ufundowaną przez firmę Fanex.
Tekst i Fot.: M. Kabała
Jesteśmy bardzo dumni z naszej drużyny i już czekamy na następny rok!
Więcej zdjęć na facebooku ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz