poniedziałek, 12 grudnia 2016

Ogólnopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych 2016



Wielkie Kulinarne Święto w Warszawie!

Dyrekcja Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie,

Grupa Dora Metal – producent urządzeń i mebli gastronomicznych,

Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Apro-Trade Akademia Kawy® po raz ósmy zaprosili nas do udziału w OGÓLNOPOLSKIM KONKURSIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH i II OLIMPIADY KAWY.

Konkurs odbył się 9 grudnia 2016 r. w Centrum Techniki Kulinarnej przy ul. Racjonalizacji 5 w Warszawie.







Po wstępnych eliminacjach, uczniowie naszej szkoły dostali się do finału tego konkursu.
W konkursie kulinarnym, szkołę reprezentowali : Jakub Kwapisz i Dawid Florczak, uczniowie klasy III Technikum żywienia i usług gastronomicznych - opiekun Magdalena Kabała, a w eliminacjach do II Olimpiady Kawy - Daniel Siwiaszczyk, uczeń klasy II Technikum żywienia i usług gastronomicznych, którego opiekunem była Pani Małgorzata Wątor.

Konkurs ten to nie tylko zmagania w umiejętnościach gastronomicznych, ale również szansa wymiany doświadczeń, szansa rozwoju zawodowego oraz spotkanie osobowości kulinarnego sukcesu. Byli z nami między innymi: Kurt Scheller, Rober Sowa, Mariusz Nowicki, Jarosław Uściński, Tomasz Gawarzyński....








W tym roku uczestnicy rozpoczynali od wykonania zadania technicznego polegającego na filetowaniu owoców (ananas, pomarańcza, grejpfrut) oraz ułożeniu z nich kompozycji na półmisku. W tym zadaniu swoje kulinarne umiejętności prezentował Dawid Florczak, który nie tylko zabłysnął techniką i opanowaniem, ale również mimo konkursowego stresu nie zapomniał o zasadach fair play, wspomagając drużynę swoich przeciwników dodatkową pomarańczą, dzięki której Ci mogli wykonać zadanie.





Następnie młodzież wykazywała się wiedzą, umiejętnościami, twórczością i kreatywnością w sztuce kulinarnej przygotowując zakąskę o charakterze świątecznym z wykorzystaniem śledzia oraz wykwintnych dań zasadniczych z wykorzystaniem gęsi. Nasza drużyna zaproponowała przekąskę:

Śledź marynowany /grillowany twaróg/ buraki kompresowane/ chips z piernika




oraz danie zasadnicze

Pierś z gęsi/ fondant ziemniaczany/puree z selera/ chips z jarmużu/ kompresowana dynia/ galaretka wiśniowa

 Zmagania zakończyły się dużym sukcesem Kuby, który otrzymał nagrodę za Kulinarną Osobowość konkursu i w najbliższym czasie odbędzie staż w hotelu Mariott w Warszawie oraz nagrodą specjalną dla szkoły ufundowaną przez firmę Fanex.




 Tekst i Fot.: M. Kabała

Jesteśmy bardzo dumni z naszej drużyny i już czekamy na następny rok!

Więcej zdjęć na facebooku ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz