Wczoraj, 1 marca 2017 r. odbył się VII finał Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych
Expo Sweet 2017. Uczestniczyło w nim 12 zespołów wyłonionych spośród blisko 50 szkół w Polsce. Eliminacje
odbyły się w październiku 2016 r.
Temat tegorocznego finału Mistrzostw brzmiał: „WISŁA
RZEKA WSZYSTKICH ZIEM POLSKICH, RZEKA NASZYCH DZIEJÓW”.
Na
wyżej wymieniony temat każdy startujący zespół miał do przygotowania dwa
identyczne torty deserowe jednopoziomowe o 1200 g – 2000 g (każdy) oraz deser
na talerzu (deser w ilości 8 sztuk), nawiązujące do tematu Mistrzostw. Jeden z
tortów przeznaczony był wyłącznie do prezentacji odpowiednio udekorowany, a
drugi do degustacji.
Naszą szkołę reprezentowali uczniowie z
kl. III ZC (ZSZ Cukiernik):
Kamila Glądała i Michał Szwarczewski,
którzy wykonali torty i desery nawiązujące do tematu.
Kamila Glądała i Michał Szwarczewski,
którzy wykonali torty i desery nawiązujące do tematu.
Osobą koordynującą przygotowania z ramienia szkoły i
opiekunem uczniów w trakcie finału była Pani Agata Stefaniak.
Oceny prac konkursowych dokonywali wykwalifikowani sędziowie. Kryteria oceny obejmowały: kreatywność, estetykę prezentacji, strukturę i złożoność kompozycji tortów oraz deserów, nawiązanie do tematu pracy poprzez dobór odpowiednio wykonanych elementów dekoracyjnych oraz organizację i czystość na stanowisku pracy.
Nasi uczniowie zajęli X miejsce w klasyfikacji
ogólnej. Serdecznie gratulujemy.
konkursowy Tort - rzeka z ZS 1:
Warto dodać, że nasi reprezentanci nie byli na konkursie tacy całkiem sami. Do Warszawy pojechał autobus wypełniony Klubem Kibica (tym razem na ludowo ;-), wraz z opiekunkami: Paniami: A. Lach i M. Pawelec.
Kibicowanie zawodnikom przeplatało się ze zwiedzaniem stoisk wystawców EXPO Sweet. A było na co popatrzeć, i czego próbować... Wspaniałe torty, ciastka, ciasteczka, lody kusiły kształtami, kolorami i smakiem. Mamy nadzieję, że nasza utalentowana młodzież wróciła z walizami pomysłów i inspiracji ;-)
Tekst: A. Stefaniak, P. Banaś
Fot.: A. Lach
Pełną galerię zdjęć (232) zamieściliśmy na warsztatowym Facebooku!:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz