czwartek, 2 marca 2017

EXPO Sweet 2017



Wczoraj, 1 marca 2017 r. odbył się VII finał Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2017. Uczestniczyło w nim 12 zespołów wyłonionych spośród  blisko 50 szkół w Polsce. Eliminacje odbyły się w październiku 2016 r.


Temat tegorocznego finału Mistrzostw brzmiał: „WISŁA RZEKA WSZYSTKICH ZIEM POLSKICH, RZEKA NASZYCH DZIEJÓW”

Na wyżej wymieniony temat każdy startujący zespół miał do przygotowania dwa identyczne torty deserowe jednopoziomowe o 1200 g – 2000 g (każdy) oraz deser na talerzu (deser w ilości 8 sztuk), nawiązujące do tematu Mistrzostw. Jeden z tortów przeznaczony był wyłącznie do prezentacji odpowiednio udekorowany, a drugi do degustacji.
 
Naszą szkołę reprezentowali uczniowie z kl. III ZC (ZSZ Cukiernik):
Kamila Glądała i Michał Szwarczewski,
którzy wykonali torty i desery nawiązujące do tematu.





Osobą koordynującą przygotowania z ramienia szkoły i opiekunem uczniów w trakcie finału była Pani Agata Stefaniak. 

Oceny prac konkursowych dokonywali wykwalifikowani sędziowie. Kryteria oceny obejmowały: kreatywność, estetykę prezentacji, strukturę i złożoność kompozycji tortów oraz deserów, nawiązanie do tematu pracy poprzez dobór odpowiednio wykonanych elementów dekoracyjnych oraz organizację i czystość na stanowisku pracy.



Nasi uczniowie zajęli X miejsce w klasyfikacji ogólnej. Serdecznie gratulujemy.




konkursowy Tort - rzeka z ZS 1:

Warto dodać, że nasi reprezentanci nie byli na konkursie tacy całkiem sami. Do Warszawy pojechał autobus wypełniony Klubem Kibica (tym razem na ludowo ;-), wraz z opiekunkami: Paniami: A. Lach i M. Pawelec.





Kibicowanie zawodnikom przeplatało się ze zwiedzaniem stoisk wystawców EXPO Sweet. A było na co popatrzeć, i czego próbować... Wspaniałe torty, ciastka, ciasteczka, lody kusiły kształtami, kolorami i smakiem. Mamy nadzieję, że nasza utalentowana młodzież wróciła z walizami pomysłów i inspiracji ;-)















Tekst: A. Stefaniak, P. Banaś
Fot.: A. Lach

Pełną galerię zdjęć (232) zamieściliśmy na warsztatowym Facebooku!:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz