niedziela, 26 marca 2017

Salon Gimnazjalistów 2017

21 marca w naszej Szkole odbył się, doroczny już, "Salon Gimnazjalistów". O wydarzeniu było głośno w Wieluniu oraz w mediach.

Co działo się w głównym budynku szkoły można obejrzeć na szkolnym Fejsbuku, oraz posłuchać w materiale zaprzyjaźnionego Radyja:

Salon Gimnazjalistów 2017 - facebook ZS 1

Salon Gimnazjalistów - relacja w RZW

A co działo się w Warsztatach?

Ano dużo się działo.... Od strony gastronomicznej na Gimnazjalistów czekały rozmaite zadania: rozpoznanie składników soft drinków, pokrojenie (prawidłowo!) cebuli, nakrycie stołu do konkretnej okazji, czy sprawdzenie się w krótkim quizie z wiedzy "ogólno - gastronomiczno - żywieniowej".

W organizacji tej części "Salonu" dzielnie pomagali uczniowie klasy I,  II i III TZ (technikum żywienia i usług gastronomicznych), pod kierunkiem Pani M. Kabały.














Od strony cukierniczej uczniowie klasy II i III ZC (ZSZ cukiernik), pod kierunkiem Pań: A. Lach i A. Stefaniak przygotowali dla naszych Gości wystawę dzieł cukierniczych:


- rzeźby z czekolady pistacjowej, truskawkowej, deserowej i mlecznej
- figurki z masy cukrowej/marcepanu
- trufle piernikowo- czekoladowe z dodatkiem Irish cream
- ciasteczka bankietowe (2 rodzaje):
1) blat sernikowy, mus jagodowy, mus malinowy, owoce świeże (maliny, borówki), żelka porzeczkowa i mus na bazie białej czekolady z ajerkoniakiem. Całość pokryta lustrzaną polewą w kolorze czerwonym z elementami czekolady
2) blat bakaliowy, konfitura z pomarańczy z przyprawą korzenną, mus na bazie czerwonej pomarańczy, owoce świeże (carambola i physalis), pianka kokosowo- waniliowa z chipsami kokosowymi i ajerkoniakiem o smaku kokosu. Całość pokryta ganache z czekolady deserowej z elementami karmelu.

Nie zabrakło również zadań dla odwiedzających:
1) dekoracja ciastek maślanych i serc piernikowych lukrem królewskim

2) dekoracja ciastek korzennych elementami z masy cukrowej /marcepanu
3) wykonanie pralinek czekoladowych z nadzieniem malinowym
4) wykonanie czekoladek w blistrach  z czekolady deserowej i mlecznej















 Fot.: K. Lerka

Więcej zdjęć można znaleźć na warsztatowym Facebuku:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz