21 marca w naszej Szkole odbył się, doroczny już, "Salon Gimnazjalistów". O wydarzeniu było głośno w Wieluniu oraz w mediach.
Co działo się w głównym budynku szkoły można obejrzeć na szkolnym Fejsbuku, oraz posłuchać w materiale zaprzyjaźnionego Radyja:
Salon Gimnazjalistów 2017 - facebook ZS 1
Salon Gimnazjalistów - relacja w RZW
A co działo się w Warsztatach?
Ano dużo się działo.... Od strony gastronomicznej na Gimnazjalistów czekały rozmaite zadania: rozpoznanie składników soft drinków, pokrojenie (prawidłowo!) cebuli, nakrycie stołu do konkretnej okazji, czy sprawdzenie się w krótkim quizie z wiedzy "ogólno - gastronomiczno - żywieniowej".
W organizacji tej części "Salonu" dzielnie pomagali uczniowie klasy I, II i III TZ (technikum żywienia i usług gastronomicznych), pod kierunkiem Pani M. Kabały.
Od strony cukierniczej uczniowie klasy II i III ZC (ZSZ cukiernik), pod kierunkiem Pań: A. Lach i A. Stefaniak przygotowali dla naszych Gości wystawę dzieł cukierniczych:
Nie zabrakło również zadań dla odwiedzających:
Fot.: K. Lerka
Więcej zdjęć można znaleźć na warsztatowym Facebuku:
Co działo się w głównym budynku szkoły można obejrzeć na szkolnym Fejsbuku, oraz posłuchać w materiale zaprzyjaźnionego Radyja:
Salon Gimnazjalistów 2017 - facebook ZS 1
Salon Gimnazjalistów - relacja w RZW
A co działo się w Warsztatach?
Ano dużo się działo.... Od strony gastronomicznej na Gimnazjalistów czekały rozmaite zadania: rozpoznanie składników soft drinków, pokrojenie (prawidłowo!) cebuli, nakrycie stołu do konkretnej okazji, czy sprawdzenie się w krótkim quizie z wiedzy "ogólno - gastronomiczno - żywieniowej".
W organizacji tej części "Salonu" dzielnie pomagali uczniowie klasy I, II i III TZ (technikum żywienia i usług gastronomicznych), pod kierunkiem Pani M. Kabały.
Od strony cukierniczej uczniowie klasy II i III ZC (ZSZ cukiernik), pod kierunkiem Pań: A. Lach i A. Stefaniak przygotowali dla naszych Gości wystawę dzieł cukierniczych:
- rzeźby z czekolady pistacjowej, truskawkowej, deserowej i
mlecznej
- figurki z masy cukrowej/marcepanu
- trufle piernikowo- czekoladowe z dodatkiem Irish cream
- ciasteczka bankietowe (2 rodzaje):
1) blat sernikowy, mus jagodowy, mus malinowy, owoce świeże
(maliny, borówki), żelka porzeczkowa i mus na bazie białej czekolady z
ajerkoniakiem. Całość pokryta lustrzaną polewą w kolorze czerwonym z elementami
czekolady
2) blat bakaliowy,
konfitura z pomarańczy z przyprawą korzenną, mus na bazie czerwonej pomarańczy,
owoce świeże (carambola i physalis), pianka kokosowo- waniliowa z chipsami
kokosowymi i ajerkoniakiem o smaku kokosu. Całość pokryta ganache z czekolady
deserowej z elementami karmelu.Nie zabrakło również zadań dla odwiedzających:
1) dekoracja ciastek maślanych i serc piernikowych lukrem
królewskim
2) dekoracja ciastek korzennych elementami z masy cukrowej
/marcepanu
3) wykonanie pralinek czekoladowych z nadzieniem malinowym
4) wykonanie czekoladek
w blistrach z czekolady deserowej i
mlecznejFot.: K. Lerka
Więcej zdjęć można znaleźć na warsztatowym Facebuku:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz