środa, 27 marca 2013

Przedwielkanocne zamieszanie

Jak co roku, przed Wielkanocą, nie możemy narzekać na nudę w Warsztatach.

Przez ostatnie trzy dni przygotowywaliśmy potrawy i ciasta dla mieszkańców Wielunia, którzy bardzo chętnie owe pyszności u nas co roku zamawiają.

Dla osób, które, może maja mgliste pojęcie o rozmachu, z jakim odbywa się taka warsztatowa świąteczna produkcja, przygotowaliśmy małą statystykę.

Mianowicie, wykonaliśmy:

48 mazurków
45 babek piaskowych
40 keksów
32 pierniki ucierane
10 jabłeczników
10 rolad biszkoptowych
8 serników
20 porcji pasztecików z mięsem i z pieczarkami (ok 34 - 40 kg)
10 galantyn z kurcząt
6 rolad dietetycznych z kurcząt
38 pasztetów firmowych
25 słoików śledzi firmowych

Jeżeli powyższe liczby nadal nie dają pełnego obrazu, to poniżej zestawienie ilościowe surowców użytych do tej produkcji (robi wrażenie...):


Mąka pszenna 72 kg
Cukier kryształ 62 kg
Margaryna 54,5 kg
Jabłka 25 kg
Pieczarki 16 kg
Ser biały 12 kg
Cytryny 10 kg
Karkówka b/k 8 kg
Śledź matjas 8 kg
Rodzynki 5,5 kg
Cebula 5,5 kg
Boczek surowy 5 kg
Wątroba drobiowa 5 kg
Miód sztuczny 4 kg
Orzechy 4 kg
Morele 3 kg
Ogórek konserwowy 3 kg
Marchew 3 kg
Masło 3 kg
Pietruszka 2,5 kg
Drożdże 1,5 kg
Seler 1,5 kg
Migdały 1,2 kg
Kakao 1,2 kg
Por 0,6 kg
Mąka ziemniaczana 0,4 kg

Mleko 34 l
Śmietana 15 l
Olej 4 l
Jaja 1040 szt
Udka 95 szt
Cukier wanilinowy 84 szt
Bułka zwykła 39 szt
Pieprz 19 szt
Grzybki marynowane 16 szt
Kurczęta 16 szt

Poniżej prezentujemy zdjęcia naszych wyrobów:

Sporządzanie cista na mazurki, do łatwych nie należy:


Jak również gotowanie kajmaku, które trwa i trwa...

Jednak efekt, jest piorunujący:



 Odważone surowce czekają na swoja kolej:

 By stać się piernikiem, czy inną baką:

 Ośnieżone szczyty bab...

 3 kg ogórków konserwowych w trakcie krojenia:
 I hyc do słoików:
 Nie zabrakło też pasztetów:

 W tym roku wielkie podziękowania należą się wszystkim uczniom, wszystkich klas pionu gastronomicznego, wszystkim nauczycielom i pracownikom administracyjnym Warsztatów Gastronomicznych ZS nr 1, za zaangażowanie w organizacje i przebieg tych kilku dni. Następna taka porcja "żarcia" w grudniu ;-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz