Jak co roku, przed Wielkanocą, nie możemy narzekać na nudę w Warsztatach.
Przez ostatnie trzy dni przygotowywaliśmy potrawy i ciasta dla mieszkańców Wielunia, którzy bardzo chętnie owe pyszności u nas co roku zamawiają.
Dla osób, które, może maja mgliste pojęcie o rozmachu, z jakim odbywa się taka warsztatowa świąteczna produkcja, przygotowaliśmy małą statystykę.
Mianowicie, wykonaliśmy:
48 mazurków
45 babek piaskowych
40 keksów
32 pierniki ucierane
10 jabłeczników
10 rolad biszkoptowych
8 serników
20 porcji pasztecików z mięsem i z pieczarkami (ok 34 - 40 kg)
10 galantyn z kurcząt
6 rolad dietetycznych z kurcząt
38 pasztetów firmowych
25 słoików śledzi firmowych
Jeżeli powyższe liczby nadal nie dają pełnego obrazu, to poniżej zestawienie ilościowe surowców użytych do tej produkcji (robi wrażenie...):
Poniżej prezentujemy zdjęcia naszych wyrobów:
Sporządzanie cista na mazurki, do łatwych nie należy:
Jak również gotowanie kajmaku, które trwa i trwa...
Jednak efekt, jest piorunujący:
Odważone surowce czekają na swoja kolej:
By stać się piernikiem, czy inną baką:
Ośnieżone szczyty bab...
3 kg ogórków konserwowych w trakcie krojenia:
I hyc do słoików:
Nie zabrakło też pasztetów:
W tym roku wielkie podziękowania należą się wszystkim uczniom, wszystkich klas pionu gastronomicznego, wszystkim nauczycielom i pracownikom administracyjnym Warsztatów Gastronomicznych ZS nr 1, za zaangażowanie w organizacje i przebieg tych kilku dni. Następna taka porcja "żarcia" w grudniu ;-)
Przez ostatnie trzy dni przygotowywaliśmy potrawy i ciasta dla mieszkańców Wielunia, którzy bardzo chętnie owe pyszności u nas co roku zamawiają.
Dla osób, które, może maja mgliste pojęcie o rozmachu, z jakim odbywa się taka warsztatowa świąteczna produkcja, przygotowaliśmy małą statystykę.
Mianowicie, wykonaliśmy:
48 mazurków
45 babek piaskowych
40 keksów
32 pierniki ucierane
10 jabłeczników
10 rolad biszkoptowych
8 serników
20 porcji pasztecików z mięsem i z pieczarkami (ok 34 - 40 kg)
10 galantyn z kurcząt
6 rolad dietetycznych z kurcząt
38 pasztetów firmowych
25 słoików śledzi firmowych
Jeżeli powyższe liczby nadal nie dają pełnego obrazu, to poniżej zestawienie ilościowe surowców użytych do tej produkcji (robi wrażenie...):
Mąka pszenna | 72 | kg |
Cukier kryształ | 62 | kg |
Margaryna | 54,5 | kg |
Jabłka | 25 | kg |
Pieczarki | 16 | kg |
Ser biały | 12 | kg |
Cytryny | 10 | kg |
Karkówka b/k | 8 | kg |
Śledź matjas | 8 | kg |
Rodzynki | 5,5 | kg |
Cebula | 5,5 | kg |
Boczek surowy | 5 | kg |
Wątroba drobiowa | 5 | kg |
Miód sztuczny | 4 | kg |
Orzechy | 4 | kg |
Morele | 3 | kg |
Ogórek konserwowy | 3 | kg |
Marchew | 3 | kg |
Masło | 3 | kg |
Pietruszka | 2,5 | kg |
Drożdże | 1,5 | kg |
Seler | 1,5 | kg |
Migdały | 1,2 | kg |
Kakao | 1,2 | kg |
Por | 0,6 | kg |
Mąka ziemniaczana | 0,4 | kg |
Mleko | 34 | l |
Śmietana | 15 | l |
Olej | 4 | l |
Jaja | 1040 | szt |
Udka | 95 | szt |
Cukier wanilinowy | 84 | szt |
Bułka zwykła | 39 | szt |
Pieprz | 19 | szt |
Grzybki marynowane | 16 | szt |
Kurczęta | 16 | szt |
Poniżej prezentujemy zdjęcia naszych wyrobów:
Sporządzanie cista na mazurki, do łatwych nie należy:
Jak również gotowanie kajmaku, które trwa i trwa...
Jednak efekt, jest piorunujący:
Ośnieżone szczyty bab...
I hyc do słoików:
Nie zabrakło też pasztetów:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz