W miniony piątek ( 19. 03. 2021 r.) w Warsztatach odbyła się lekcja otwarta zajęć praktycznych prowadzona przez Panie M. Pawelec i I. Markuszewską. Tematem lekcji było: "Sporządzanie potraw kuchni regionalnych". Lekcję zrealizowano w klasie 3 BK.
Uczniowie po instruktażu wstępnym, pracując w czterech grupach, mieli za zadanie rozpoznać, zapoznając się z surowcami, jaką potrawę należy z nich wykonać, a następnie sporządzić i wyporcjować 10 porcji dania regionalnego.
Młodzież poradziła sobie znakomicie. Wyszło pysznie i kolorowo!
W lekcji, jako osoby obserwujące, uczestniczyli: Panie Dyrektor: E. Urbańska - Golec, M. Kruk, D. Musiałek, Pani Kierownik D. Mielczarek oraz Pan P. Banaś i Panie: K. Grzelak, A. Widera i A. Lach.
Poniżej kilka zdjęć:
Instruktaż wstępny:
Przygotowane stanowiska z "tajemniczymi" składnikami
Jeśli chodzi o produkty mleczne, to korzystamy z oferty lokalnej mleczarni :-)
I gotowe potrawy:
Kwaśnica z żeberkiem (Podhale):
Rolada z kluskami i modrą kapustą (Górny Śląsk)
Pyry z gzikiem (Wielkopolska)
Jeszcze raz rolada ;-)
Kartacze z mięsem (Mazury)
Prezentacja:
Autorki i autorzy regionalnych kreacji kulinarnych:
Fot: P. Banaś
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz