wtorek, 23 marca 2021

Lekcja otwarta - 19. 03. 2021 r.

 W miniony piątek ( 19. 03. 2021 r.) w Warsztatach odbyła się lekcja otwarta zajęć praktycznych prowadzona przez Panie M. Pawelec i I. Markuszewską. Tematem lekcji było: "Sporządzanie potraw kuchni regionalnych". Lekcję zrealizowano w klasie 3 BK.

Uczniowie po instruktażu wstępnym, pracując w czterech grupach, mieli za zadanie rozpoznać, zapoznając się z surowcami, jaką potrawę należy z nich wykonać, a następnie sporządzić i wyporcjować 10 porcji dania regionalnego.

Młodzież poradziła sobie znakomicie. Wyszło pysznie i kolorowo!

W lekcji, jako osoby obserwujące, uczestniczyli: Panie Dyrektor: E. Urbańska - Golec, M. Kruk, D. Musiałek, Pani Kierownik D. Mielczarek oraz Pan P. Banaś i Panie: K. Grzelak, A. Widera i A. Lach.

Poniżej kilka zdjęć:

 

Instruktaż wstępny:


Przygotowane stanowiska z "tajemniczymi" składnikami




Jeśli chodzi o produkty mleczne, to korzystamy z oferty lokalnej mleczarni :-)






I gotowe potrawy:
Kwaśnica z żeberkiem (Podhale):

Rolada z kluskami i modrą kapustą (Górny Śląsk)

Pyry z gzikiem (Wielkopolska)


Jeszcze raz rolada ;-)

Kartacze z mięsem (Mazury)


Prezentacja:


Autorki i autorzy regionalnych kreacji kulinarnych:




Fot: P. Banaś



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz