W minionym tygodniu (3 - 7 października) przed Warsztatami realizowaliśmy projekt w ramach
BUDŻETU OBYWATELSKIEGO Województwa łódzkiego pn. "WIELUŃSKIE SMAKI"
Byli z nami najlepsi producenci lokalnych produktów!
Były degustacje, prezentacje, spotkania i możliwość poznania produktów DOBRYCH, bo STĄD! Szczególnie witaliśmy i cieszyliśmy się z wizyt młodzieży, dzieci ze szkół podstawowych, Seniorów oraz mieszkańców ulicy Wojska Polskiego.
Była kuchnia polowa z gorącymi ziemniakami z masłem z Wielunia, owoce z okolicznych sadów, wyroby mleczarskie, mięsne, przetwory owocowo - warzywne, pieczywo, miód, a nawet najprawdziwszy ul z pszczołami!
Bardzo dziękujemy wszystkim wystawcom, za przygotowanie tak bogatej oferty!
Spółdzielnia Dostawców Mleka - Wieluń
"Smaczneowoce.pl" - Gospodarstwo ogrodniczo-szkółkarskie Grzegorz Pagacz - Biała Rządowa
P.P.H.U. ADMAR - Swojskie makarony - Osjaków
P.P.H.U. "MARKO & MARKS" - Mięso, przetwory mięsne - Walichnowy
Podgórniak Jacek Przetwórstwo mięsno - wędliniarskie - Felinów
Przetwórstwo Owoców i Warzyw DROS Marian Błaszczyk Spółka Jawna - Drobnice
Piekarnia Graczyk Mateusz Graczyk Joanna Kostrzycka s.c. - Osjaków
Sujka Marian. Piekarnia. Produkcja pieczywa i wyrobów półcukierniczych - Konopnica
Tomasz Kącki Gospodarstwo Rolne Kwalifikowana Szkółka Roślin Jagodowych - Krzyworzeka
Aleksander kokot - Dąbrowa, Adam Szeliga - Jodłowiec - Powiatowe Koło Pszczelarzy w Wieluniu
JAG-EXPORT s.c. A. Glapa, I.Rzeźniczak - Konopnica
Pan Łukasz Dybka - radny powiatowy, który nieodpłatnie przekazał kilogramy ziemniaków do poczęstunku na gorąco z masłem (były pyszne!)
Dziękujemy Pani Dyrektor Z S nr 1 w Wieluniu, Elżbiecie Urbańskiej - Golec za wsparcie, współorganizację
i zaangażowanie w projekt. Wierzyła Pani w niego od samego początku i teraz mogliśmy obserwować efekty Pani starań i uczestniczyć w wyjątkowym wydarzeniu!
Dziękujemy za wszystkie deklaracje przyszłej współpracy od naszych lokalnych producentów żywności! Dziękujemy odwiedzającym za tak liczną obecność i wiele słów wdzięczności i uznania. Dziękujemy nauczycielom i pracownikom Z S nr 1 zaangażowanym w przygotowanie i przeprowadzenie wydarzenia!
Szczególne podziękowania ślemy do koordynatorki całego przedsięwzięcia - Pani Magdaleny Kabały, której energia i zaangażowanie udzieliły się wszystkim odwiedzającym
i wystawiającym się.
Z Panią nasza Szkoła wygląda i funkcjonuje na zupełnie innym, bardzo wysokim poziomie!
Dzięki wielkie Pani Profesor!
Dziękujemy Panu Grzegorzowi Kołaczkowi - nauczycielowi pionu budowlanego, który wraz ze swoimi dzielnymi uczniami zmontował kioski/budki/budy/szopy, jak zwał, tak zwał, bez których wydarzenie by się nie odbyło, oraz obsługiwał kuchnię polową, pożyczoną z PMDK i S w Wieluniu.
Dziękujemy naszej wspaniałej, cudownej, świetnie "ogarniającej" młodzieży! Bez Waszego zaangażowania i pracy ten projekt by nie zaistniał. Dodatkowo mieliście świetną okazję poznać smaki regionu, poznać miejscowych producentów żywności, poznać ich produkty, powstałe z surowca STĄD i dlatego takie pyszne!
Mamy nadzieję, że imprezę powtórzymy w przyszłym roku w jeszcze większym gronie wystawców i odwiedzających!
Poniżej kilka zdjęć z naszych aparatów, a wszystkie zdjęcia publikowane były sukcesywnie na warsztatowym facebooku - zapraszamy do odwiedzin!
Dynia z pomarańczami z Drobnic robiła furorę!
A kuchnia polowa jeszcze większą!
Witamy Pana Wicestarostę K. Dziubę, tu podczas rozmowy z Panem G. Pagaczem.
Prawdziwa "Panienka z okienka", czyli Pani M. Popiołek z SDM Wieluń
Makaron z Osjakowa przyrządzony przez naszych uczniów ze szpinakiem, lub pomidorami cieszył się sporym uznaniem odwiedzających!
Salcesonik z Walichnów - palce lizać!
Oni dopiero zaczynają swoją edukacyjną ścieżkę, a tu taaaka impreza - witamy klasę 1 z Katolickiej Szkoły Podstawowej w Wieluniu!
A rozmów i spotkań nie było końca: Od lewej stoją: Pani Dyrektor E. Urbańska - Golec (Z S nr 1 Wieluń), Pan G. Pagacz (smaczneowoce.pl), Państwo Bartłomiej i Izabela Lizurej z firmy "Nasza pracownia" - Wieluń.
Pyszny chleb z lokalnych piekarni ze smalcem z miejscowych przetwórni, do tego nasze ogóreczki, uprawiane, rwane i kiszone na ziemi wieluńskiej - cudowności po prostu!
Walichnowy zachwyciły ofertą: wędlinki, kiełbaska, kaszaneczka z grila były rozchwytywane przez wszystkich!
No i ziemniaczki, pyszne, gorące ziemniaczki z zimnym masłem - niebo w gębie!
Z produktów mleczarskich od SDM Wieluń nasza młodzież przygotowała pyszne przekąski - jak np. mus rzodkiewkowy, który cieszył się sporym powodzeniem!
Smalczyk z fasoli, dynia z pomarańczą, śliwki z goździkami.... no pyszności z zaprzyjaźnionych Drobnic!
Prawdziwy UL!
No i nasza "zielona gwiazda" - kuchnia polowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz