czwartek, 16 lutego 2012

Tłusty czwartek

Podobno...

Jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka - w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.


Zachęcamy naszych czytelników do samodzielnego sporządzenia pączków, bo przecież można je jeść przez cały rok, a nie tylko w tłusty czwartek:

Pączki

ok. 100 szt)

Mąka pszenna 3,50 kg
Margaryna 0,20 kg
Jaja 20 szt
Cukier kryształ 0,30 kg
Mleko 2 l
Drożdże 0,30 kg
Cukier waniliowy 2 szt
Spirytus ½ łyżki
Marmolada 0,80 kg
Smalec 2 kg
Cukier puder 1 kg

Drożdże skruszyć do miski, dodać dwie solidne szczypty cukru i mleko ( niezbyt dużo, ot, żeby przykryło drożdże).
Trzepaczką rózgową rozmieszać, aż drożdże się całkowicie rozpuszczą.
Dodać mąki tyle, żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
Posypać powierzchnię mąką, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.
Przesiać mąkę, żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, żółtka, spirytus oraz mleko, ustalając odpowiednia konsystencję.
Ciasto wyrabiać aż będzie łatwo odchodziło od miski i od ręki.
Dodać stopioną margarynę i jeszcze wyrabiać.
Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość, kęsy ciasta wałkować na stolnicy na grubość ok 0,5 - 1 cm.
Wykrawać krążki, na każdy nałożyć marmoladę i zlepiać w formie sakiewki.
Układać na wysypanej mąką stolnicy zlepieniem na dół.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, odsączyć na papierze.
Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz