Nauka trwa trzy
lata.
Po uzyskaniu kwalifikacji T.4.: Produkcja wyrobów cukierniczych, absolwent uzyskuje tytuł zawodowy - cukiernik, a po potwierdzeniu kwalifikacji T.16.: Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych, oraz uzyskaniu średniego wykształcenia może otrzymać dyplom technika w zawodzie: technik technologii żywności.
Cukiernik to osoba wykonująca czynności, jakie wiążą się z wypiekami ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, wyrobów czekoladowych, karmelowych, innych słodyczy.
Po uzyskaniu kwalifikacji T.4.: Produkcja wyrobów cukierniczych, absolwent uzyskuje tytuł zawodowy - cukiernik, a po potwierdzeniu kwalifikacji T.16.: Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych, oraz uzyskaniu średniego wykształcenia może otrzymać dyplom technika w zawodzie: technik technologii żywności.
Cukiernik to osoba wykonująca czynności, jakie wiążą się z wypiekami ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, wyrobów czekoladowych, karmelowych, innych słodyczy.
W naszej szkole młodzież już od I-ej klasy uczy się sporządzać podstawowe ciasta i wyroby:
Zawód ten dzisiaj cieszy się dużym
uznaniem – głównie za sprawą konkursów kulinarnych, na których
cukiernicy zyskują renomę i rozpoznawalność.
Można by powiedzieć, iż cukiernictwo zatacza dziś koło – niegdyś słodycze były wyrabiane tylko z naturalnych składników, by mógł nastąpić okres dodawania do nich konserwantów i sztucznych barwników. Obecnym trendem jest ponowne wrócenie do korzeni – im naturalniej i zdrowiej tym lepiej. W cukiernictwie coraz częściej syntetyczne dodatki zastępuje się tymi tradycyjnymi, naturalnymi.
Z resztą cukiernictwo, to nie tylko ciasta, to także szeroka gama deserów, Te poniżej zostały wykonane przez naszych młodych cukierników:
Cukiernik cieszy się dobrym statusem społecznym. Jest uważany za osobę o niezwykłych umiejętnościach nie tylko kulinarnych, ale i artystycznych. To osoba pomysłowa, która nie boi się eksperymentowania. Szczególnym szacunkiem darzy się jego umiejętności manualne, podziwiane są jego wyroby, które zazwyczaj cechują się doskonałym wyglądem i smakiem.
Nasi uczniowie często tworzą autorskie prace, zgodne z okazją zamówienia:
Warto, by cukiernikiem została osoba ze szczególnym wyczuciem smaku i węchu oraz taka, która posiada odpowiednie umiejętności dekoratorskie i estetyczne. Cukiernik to swoistego rodzaju rzemieślnik i artysta w jednym.
Zawód zalicza się do tych twórczych i kreatywnych, gdzie, oprócz umiejętności samego wykonania oraz doboru smaku, liczy się artystyczna dusza cukiernika.
Nasi uczniowie na dodatkowych zajęciach ćwiczą umiejętności w zakresie tworzenia artystycznych elementów dekoracyjnych:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz