środa, 5 marca 2014

Kompetentny pracownik 2013 - 2015

Od listopada 2013 r. w naszej Szkole realizowany jest projekt:


"KOMPETENTNY PRACOWNIK – PROGRAM WYPOSAŻENIA
UCZNIÓW ZS NR 1 W WIELUNIU
W DODATKOWE KWALIFIKACJE I UMIEJĘTNOŚCI
NIEZBĘDNE NA RYNKU PRACY XXI WIEKU”.

Projekt skierowany jest do uczniów technikum wszystkich kierunków, w tym gastronomicznych. Działania projektowe ukierunkowane są zdobycie wiedzy i umiejętności pożądanych na rynku pracy, co pozwoli naszym uczniom być bardziej wszechstronnymi i konkurencyjnymi.

W ramach projektu organizowane są: staże zawodowe, wycieczki, kursy, szkolenia, czy warsztaty.

Dla młodzieży z pionu gastronomicznego zaplanowano następujące kursy:

• Kurs tajniki sztuki kulinarnej - skierowany dla uczniów klas technikum kelner:  "Tradycja i nowoczesność w kuchni polskiej" - Poznanie tajników gotowania potraw z całego świata. Kurs pozwoli poszerzyć wiedzę i umiejętności z zakresu sporządzania potraw kuchni  polskiej  i innych narodów.

• Kurs sztuka prezentacji, obsługa klienta - dla młodzieży z klas technik żywienia i usług gastronomicznych -  Nabycie umiejętności dobrego kelnera, poznanie, jak wiele zależy od pracy kelnera, którą wielu znawców obsługi nazywa - sztuką ..

• Kurs barmana II stopnia  - na ten kurs zostali zakwalifikowani absolwenci kursu I stopnia, którego certyfikaty ukończenia wręczone były 3 września 2013 r. Celem szkolenia jest podniesienie kwalifikacji uczniów, zwiększenie szybkości obsługi oraz wzrost widowiskowości pracy w polskich lokalach gastronomicznych. Program szkolenia zawiera zagadnienia teoretyczne oraz praktyczne niezbędne do wykreowania nowego wizerunku barmana. Ponadto szkolenie to pozwala poznać różnice między dwoma barmańskimi stylami pracy: stylem klasycznym a "Flair".

Przystąpienie do działań projektowych umożliwiło nam zakup niezbędnego sprzętu. A mianowicie:

Kasa kelnersko - barmańska - system dotykowy:

Podwójny mixer barowy:

Elektryczna wyciskarka do cytrusów:

Elektryczna kruszarka do lodu:

Blender:

 Wózek kelnerski, trzypoziomowy:


Podgrzewacz do talerzy:



Oraz całe mnóstwo szkła barowego:
 

 Od lewej kieliszki do: wody, wina białego, wina czerwonego:

Do koniaku:

 Do Martini:

 Do Margarity:

 Do Pinacolady:

Do Sherry:

 Karafka do Whisky:

I reszta kompletu do Whisky




1 komentarz:

  1. CENTRUM_HAND_LOVE6 marca 2014 23:12

    Podgrzewacz do talerzy - wyczesany! Reszty tez zazdraszczam :-)

    OdpowiedzUsuń