Dziś gotowaliśmy pod ratuszem.
W Wieluniu odbył się jarmark bożonarodzeniowy, na którym nie mogło zabraknąć naszej, warsztatowej ekipy.
Młodzież z klas: I TAY, I TZ, II TZ, II BK oraz III ZK, pod opieką P. Banasia, dzielnie sekundowała trzem kucharzom, podczas gotowania barszczu wigilijnego.
Pan Starosta Wieluński - Marek Kieler, Pan Burmistrz Wielunia - Paweł Okrasa i ksiądz Piotr Placek mieli trudne zadanie - sporządzić po ok 35 litrów wigilijnego barszczu czerwonego.
Trójka Panów miała do dyspozycji taką samą ilość wywarów: jarskiego i buraczanego, taką samą ilość przypraw i dodatków: soli, cukru, pieprzu, majeranku, ugotowanych grzybów z wywarem, octu, cytryn itp.
Myliłby się jednak ten, kto pomyślałby, że z tego samego, w tych samych ilościach, powinno wyjść to samo.
Po ukończeniu gotowania, na placu pod ratuszem, buchała para i zapach trzech różnych zup.
Młodzież z gastronomika częstowała mieszkańców, którym wszystkie trzy wersje bardzo smakowały.
Rozdaliśmy ok 500 porcji!
Poniżej kilka zdjęć:
Fot.: N. Smardz
W Wieluniu odbył się jarmark bożonarodzeniowy, na którym nie mogło zabraknąć naszej, warsztatowej ekipy.
Młodzież z klas: I TAY, I TZ, II TZ, II BK oraz III ZK, pod opieką P. Banasia, dzielnie sekundowała trzem kucharzom, podczas gotowania barszczu wigilijnego.
Pan Starosta Wieluński - Marek Kieler, Pan Burmistrz Wielunia - Paweł Okrasa i ksiądz Piotr Placek mieli trudne zadanie - sporządzić po ok 35 litrów wigilijnego barszczu czerwonego.
Trójka Panów miała do dyspozycji taką samą ilość wywarów: jarskiego i buraczanego, taką samą ilość przypraw i dodatków: soli, cukru, pieprzu, majeranku, ugotowanych grzybów z wywarem, octu, cytryn itp.
Myliłby się jednak ten, kto pomyślałby, że z tego samego, w tych samych ilościach, powinno wyjść to samo.
Po ukończeniu gotowania, na placu pod ratuszem, buchała para i zapach trzech różnych zup.
Młodzież z gastronomika częstowała mieszkańców, którym wszystkie trzy wersje bardzo smakowały.
Rozdaliśmy ok 500 porcji!
Poniżej kilka zdjęć:
Fot.: N. Smardz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz