W miniony poniedziałek
w warsztatach gastronomicznych gościliśmy finalistę V edycji
Master Chef-a: Szymona Czerwińskiego.
Master Chef-a: Szymona Czerwińskiego.
Szymon
Czerwiński przeprowadził warsztaty dotyczące kuchni molekularnej wraz z
młodzieżą naszej szkoły przyrządził dania takie jak m.in:
łososia
metodą sous vide/lody musztardowe/ ogórek smażony/ piana z grejpfruta,
kaczka/carpaccio
z buraka/ pure z zielonego groszku/ puder z sera koziego,
wątróbkowe pâté/
bagietka,
lody
bazyliowe/ mus z malin.
Wszystkie
dania wykonywane były metodami kuchni molekularnej. Nasza młodzież miała
możliwość pracownia z użyciem m. in. ciekłego azotu.
W pokazie
wzięli udział uczniowie klas: II, III i IV TZ, oraz II ZK i III TZ, oraz
nauczyciele.
Po
skończonych ćwiczeniach nasz Gość zwiedził budynek warsztatów oraz Szkoły
Serdecznie
dziękujemy Pani Szymonowi za znakomitą pracę oraz przeprowadzenie ciekawych i
inspirujących warsztatów.
tekst: M. Obalski, fot.: M. Gała
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz