wtorek, 11 grudnia 2018

Warsztaty z Szymonem Czerwińskim - 10. 12. 2018 r.


W miniony poniedziałek w warsztatach gastronomicznych gościliśmy finalistę V edycji
Master Chef-a: Szymona Czerwińskiego.

Szymon Czerwiński przeprowadził warsztaty dotyczące kuchni molekularnej wraz z młodzieżą naszej szkoły przyrządził dania takie jak m.in:

łososia metodą sous vide/lody musztardowe/ ogórek smażony/ piana z grejpfruta,

kaczka/carpaccio z buraka/ pure z zielonego groszku/ puder z sera koziego,

wątróbkowe pâté/ bagietka,

lody bazyliowe/ mus z malin.

Wszystkie dania wykonywane były metodami kuchni molekularnej. Nasza młodzież miała możliwość pracownia z użyciem m. in. ciekłego azotu.

W pokazie wzięli udział uczniowie klas: II, III i IV TZ, oraz II ZK i III TZ, oraz nauczyciele.

Po skończonych ćwiczeniach nasz Gość zwiedził budynek warsztatów oraz Szkoły

Serdecznie dziękujemy Pani Szymonowi za znakomitą pracę oraz przeprowadzenie ciekawych i inspirujących warsztatów.











tekst: M. Obalski, fot.: M. Gała

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz