30.09.2019 r
. w Poznaniu odbył się finał Międzynarodowego konkursu WorldSkills Poland 2019.
Jest to bardzo prestiżowy, cieszący się dużym zainteresowaniem wśród
instytucji edukacyjnych i na rynku pracy, konkurs umiejętności zawodowych, w
którym uczestniczą młodzi, ambitni ludzie z pasją w wieku 18-25 lat, mający talent do gotowania i którzy chcieliby reprezentować nasz kraj i rywalizować o medal z najlepszymi
zawodnikami z całej Europy w konkurencji GOTOWANIE.
W finale
Konkursu przystąpiło 10 zawodników, którzy mieli za zadanie przygotować
przekąskę ciepłą o gramaturze 90 - 120 g, która miała
składać się minimum ze składników obowiązkowych, 1 sosu,
2 dodatków, a składnikiem obowiązkowym był pomidor oraz danie główne o gramaturze 200 -240 g, które miał
składać się minimum ze składników obowiązkowych, 1 sosu, skrobi i jednego
dowolnego warzywa w 3 postaciach. Składnikami obowiązkowymi były:
pstrąg i 1 tajemniczy składnik dostarczony przez organizatora w dniu Konkursu.
W dniu Finału Konkursu w ramach zadania miała miejsce kuchenna bitwa, podczas której
Uczestnicy zaprezentowali swoje umiejętności krojenia ziemniaka technikami
julienne i brunoise. Zawodnicy byli oceniani przez międzynarodowe jury.
Naszą szkołę w finale WorldSkills 2019 reprezentował Krystian Sak - uczeń IV kl. Technikum
Gastronomicznego, który zajął
II miejsce i otrzymał tytuł Wicemistrza Konkursu
WorldSkills 2019.
Fot.: A. Lach
Krystian jako
przekąskę zaprezentował Grillowaną polentę
z pieczonymi pomidorkami z sosem balsamicznym, a
składnikami uzupełniającymi były: avocado, kozi ser, kawior z pomidora i
bazylia. Natomiast danie główne stanowił confitowany pstrąg w oliwie z oliwek w
towarzystwie karmelizowanej szalotki, kremu kalafiorowego, z sosem tatarskim,
gdzie składnikami uzupełniającymi były: żel cytrynowy, rzodkiewka marynowana,
szparagi i krakers z tapioki.
W przygotowaniach do konkursu Krystianowi pomagała Pani Anna Lach.
W przygotowaniach do konkursu Krystianowi pomagała Pani Anna Lach.
Fot.: K. Sak
Krystian Sak to
uczeń wybitnie zdolny, a jego kreatywność, otwartość na nowości, samodzielność
w zdobywaniu wiedzy i umiejętności oraz oryginalność myślenia i elokwencja
pozwoliły mu zająć tak wysoką i prestiżową lokatę.
Fot.: A. Lach
Konkurs stwarza uczestnikom możliwość podniesienia swoich kompetencji
zawodowych oraz konkurowania z najlepszymi zawodnikami z danej branży na
najwyższym, międzynarodowym poziomie. To również doskonała okazja do współpracy z przyszłymi pracodawcami oraz poznania środowiska biznesowego i naukowego. Wydarzenia te stanowią doskonałą okazję do wymiany doświadczeń i dobrych praktyk, promocji osiągnięć, a także nawiązywania kontaktów i budowaniu partnerstw edukacyjno-rynkowych.
G R A T U L U J E M Y !!!
O sukcesie Krystiana rozpisywały się media:
Gość RZW
Kocham Wieluń
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz