Wczoraj, 7 września, podróżowaliśmy i odkrywaliśmy bogactwa regionu. W
tym roku okazja jest wyjątkowa. Świętujemy 100-lecie województwa
łódzkiego.
Wieluński gastronomik reprezentował powiat wieluński podczas MIXERA Regionalnego w Rawie Mazowieckiej
16 edycja Mixera równocześnie kręciła się w trzech miejscach – w Łęczycy, Rawie Mazowieckiej i Sieradzu.
Wybór był nieprzypadkowy. Miasta te były stolicami województw w Rzeczypospolitej Obojga Narodów i na ich historycznych ziemiach znajduje się Łódzkie.
W każdym mieście można było spotkać lokalnych artystów, którzy prezentowali swoje prace; rzeźby, wycinanki, ceramikę, hafty. Spróbowaliśmy pysznych, lokalnych wyrobów, z których słynie nasz region.
W imprezie brały udział samorządy z całego województwa, koła gospodyń wiejskich, lokalne grupy działania oraz instytucje publiczne, które współorganizują działania towarzyszące.
Powiat wieluński promował produkty wykonane przez lokalnych producentów żywności z terenu powiatu wieluńskiego oraz potrawy z nich wykonane przez uczniów Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu, pod kierunkiem Pani D. Mielczarek i Pana P. Banasia.
Na stoisku młodzież z klas: II i II TZ wraz z absolwentem z rocznika 2018 - Dominikiem, Panem P. Banasiem oraz Panią M. Zygmunt - wicenaczelnik Wydziału Edukacji, Kultury, Sportu i Promocji starostwa powiatowego w Wieluniu częstowała zwiedzających wyrobami naszych lokalnych producentów żywności:
- Spółdzielni Dostawców Mleka w Wieluniu - serkiem, maślanką, jogurtem Mój Ulubiony,
http://sdmwiel.pl/
- Przedsiębiorstwa Przetwórstwo Owoców i Warzyw DROS Marian Błaszczyk s. j. z Drobnic: Chrzanem, przetworami warzywno - owocowymi, jak m. in.: Chrzan, Pomidorowa Przekąska, Śliwka z goździkami, czy Dynia z pomarańczami
http://www.dros.com.pl/
- Przetwórstwo Mięsno - Wędliniarskie Jacek Podgórniak - kaszanką felinowską, słynną szynką wieluńską z lagi, kiełbasami: felinowską i myśliwską.
http://masarnia.net.pl/
Nasza Młodzież przygotowała również ciasta i przekąski wykonane z powyższych produktów, takie jak serniki, czy musy do wędlin.
Goście byli zachwyceni smakiem produktów i ciast, ogromną furorę zrobiły: chrzan, kaszanka, serek mój ulubiony oraz serniki z niego wykonane.
Powiat wieluński w imprezie uczestniczył po raz pierwszy, ale mamy nadzieję, ze w latach następnych, bogatsi o nowe doświadczenia będziemy podróżować po województwie śladem kolejnych MIXERÓW!
Poniżej kilka zdjęć z naszego aparatu:
Tereny wystawowe bezpośrednio sąsiadowały z Zamkiem Książąt Mazowieckich:
Początek imprezy:
Zwiedzający wpadali w zachwyt kosztując naszych serników:
Furorę robiła zwłaszcza felinowska kaszanka:
Z wizyta przybył także wicestarosta wieluński:
Fot.: P. Banas
Wieluński gastronomik reprezentował powiat wieluński podczas MIXERA Regionalnego w Rawie Mazowieckiej
16 edycja Mixera równocześnie kręciła się w trzech miejscach – w Łęczycy, Rawie Mazowieckiej i Sieradzu.
Wybór był nieprzypadkowy. Miasta te były stolicami województw w Rzeczypospolitej Obojga Narodów i na ich historycznych ziemiach znajduje się Łódzkie.
W każdym mieście można było spotkać lokalnych artystów, którzy prezentowali swoje prace; rzeźby, wycinanki, ceramikę, hafty. Spróbowaliśmy pysznych, lokalnych wyrobów, z których słynie nasz region.
W imprezie brały udział samorządy z całego województwa, koła gospodyń wiejskich, lokalne grupy działania oraz instytucje publiczne, które współorganizują działania towarzyszące.
Powiat wieluński promował produkty wykonane przez lokalnych producentów żywności z terenu powiatu wieluńskiego oraz potrawy z nich wykonane przez uczniów Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu, pod kierunkiem Pani D. Mielczarek i Pana P. Banasia.
Na stoisku młodzież z klas: II i II TZ wraz z absolwentem z rocznika 2018 - Dominikiem, Panem P. Banasiem oraz Panią M. Zygmunt - wicenaczelnik Wydziału Edukacji, Kultury, Sportu i Promocji starostwa powiatowego w Wieluniu częstowała zwiedzających wyrobami naszych lokalnych producentów żywności:
- Spółdzielni Dostawców Mleka w Wieluniu - serkiem, maślanką, jogurtem Mój Ulubiony,
http://sdmwiel.pl/
- Przedsiębiorstwa Przetwórstwo Owoców i Warzyw DROS Marian Błaszczyk s. j. z Drobnic: Chrzanem, przetworami warzywno - owocowymi, jak m. in.: Chrzan, Pomidorowa Przekąska, Śliwka z goździkami, czy Dynia z pomarańczami
http://www.dros.com.pl/
- Przetwórstwo Mięsno - Wędliniarskie Jacek Podgórniak - kaszanką felinowską, słynną szynką wieluńską z lagi, kiełbasami: felinowską i myśliwską.
http://masarnia.net.pl/
Nasza Młodzież przygotowała również ciasta i przekąski wykonane z powyższych produktów, takie jak serniki, czy musy do wędlin.
Goście byli zachwyceni smakiem produktów i ciast, ogromną furorę zrobiły: chrzan, kaszanka, serek mój ulubiony oraz serniki z niego wykonane.
Powiat wieluński w imprezie uczestniczył po raz pierwszy, ale mamy nadzieję, ze w latach następnych, bogatsi o nowe doświadczenia będziemy podróżować po województwie śladem kolejnych MIXERÓW!
Poniżej kilka zdjęć z naszego aparatu:
Tereny wystawowe bezpośrednio sąsiadowały z Zamkiem Książąt Mazowieckich:
Początek imprezy:
Zwiedzający wpadali w zachwyt kosztując naszych serników:
Furorę robiła zwłaszcza felinowska kaszanka:
Z wizyta przybył także wicestarosta wieluński:
Fot.: P. Banas
Serniczki prezentują się szałowo! Z chęcią bym spróbował
OdpowiedzUsuń