piątek, 23 grudnia 2011

Pierniczki, pierniczki, pierniczki...

Zapraszamy naszych Czytelników do samodzielnego wykonania pysznych świątecznych pierniczków. Poniżej prezentujemy recepturę oraz wykonanie krok po kroku:

PIERNICZKI DEKOROWANE:

normatyw surowcowy na ok 2,5 kg gotowych pierniczków:

Ciasto:

Margaryna - 0,25 kg (kostka)
Smalec - 0,25 kg (kostka)
Mąka pszenna - 1 kg + 0,1kg na podsypanie
Jaja - 3 szt
Cukier kryształ - 0,25 kg (w tym 0,1 kg na karmel)
Miód - 0,25 kg (może być sztuczny, ale wszyscy wiemy, że naturalny smaczniejszy ;-)

Przyprawa do piernika - 1-2 szt (Zwróćmy uwagę na ilość i, co ważniejsze,
skład kupowanej przyprawy: przyprawy tańsze,
po 20g w opakowaniu, zawierają w swoim składzie
mąkę pszenną i kakao - nie wiadomo po co...,
przyprawy droższe, po 40 g w opakowaniu zawierają
tylko przyprawy, a powinny to być: cynamon, imbir,
goździki, gałka muszkatołowa, kolendra, ziele
angielskie, pieprz czarny, kardamon)

Soda oczyszczona - 0,02kg
Wrząca woda - 0,15l

Lukier:

Cukier puder - 0,8kg
Wrząca woda - 5-6 łyżek

Polewa:

Margaryna - 0,3 kg
Cukier kryształ - 0,3 kg
Kakao - 0,1 kg
Woda - 3-5 łyżek

W Y K O N A N I E:
Oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć z 0,15 kg cukru na puszystą masę:

0,1 kg cukru topimy i karmelizujemy. Karmel musi się mocno "wzburzyć":

Następnie zdejmujemy z ognia i ostrożnie dolewamy do karmelu wrzącą wodę (ok 100 - 150 ml), mieszamy, dodajemy miód oraz przyprawę do piernika i wszystko dokładnie mieszamy:

Karmel zostawiamy w chłodnym miejscu do całkowitego! (to ważne) wystudzenia.
Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą i bardzo dokładnie siekamy z margaryną i smalcem (grubość kawałków posiekanego tłuszczu powinna odpowiadać wielkością ziarnom pszenicy):

Z posiekanych składników usypujemy kopczyk, robimy wgłębienie i wlewamy wystudzony karmel, zarabiając jednocześnie kolistymi ruchami ciasto:

Dodajemy żółtka utarte z cukrem i zarabiamy:

Z tak przygotowanych składników szybkimi ruchami wyrabiamy w miarę jednolite ciasto:

Na tym etapie powinno wyglądać mniej więcej tak:

Ciasto wałkujemy podsypując mąką na ok 1-2 mm:

Wykrawamy ciastka i układamy rzędami na blasze:

Pieczemy w 175 - 180 st. C ok 15 - 20 min.:
Należy je lekko nacisnąć palcem: jeżeli są miękkie - trzeba jeszcze dopiec, jeżeli dają wyraźny opór - są gotowe. Po upieczeniu powinny wyglądać tak:

Sporządzamy lukier: Cukier puder przesiewamy i ucieramy dodając po łyżce gorącej, przegotowanej wody. Uważamy, aby nie dodać jej zbyt dużo. Lukier powinien być smarowny. Ucieramy, żeby rozetrzeć ewentualne grudki i gotowe:

Lukrem smarujemy powierzchnię pierniczków:

Posmarowane ciastka zostawiamy do wyschnięcia:

Sporządzamy polewę: wszystkie składniki zagotowujemy mieszając na wolnym ogniu. Jeżeli wyjdzie bardzo rzadka, należy odparować nadmiar wody, ciągle mieszając:

Polewą dekorujemy pierniczki i zostawiamy do wyschnięcia:

Tak przygotowane pierniczki cieszą oko i podniebienie nie tylko w czasie Świąt. Można je bowiem (bez polewy) przechowywać kilka miesięcy bez utraty walorów smakowych!
S M A C Z N E G O!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz