Stan
epidemii trwa. Stołówka Warsztatów nieczynna. Z tego miejsca chcemy
przekazać zalecenia żywieniowe na czas sezonu grypowego w ogóle, oraz na
ten szczególny i trudny okres, jaki przeżywamy. Oprócz pozostawania w
domu musimy pamiętać o właściwym odżywianiu, gdyż, szeroko pojęty tzw.
„zdrowy styl życia” obejmuje także właściwą dietę, sprzyjającą
wzmacnianiu odporności organizmu.
Zatem: zachęcamy do spożywania większej niż zwykle ilości warzyw i owoców, w tym cytrusów, na które sezon wciąż trwa. Cytrusy są przebogate w witaminy, w tym witaminę C, która w postaci naturalnej wchłania się o niebo lepiej niż z suplementów, błonnik i całą gamę przeciwutleniaczy, wszystkie warzywa „fioletowe”, takie jak kapusta czerwona, czy buraki również dostarczą nam sporej ilości błonnika, witamin i antyoksydantów. Nie zapominamy o cebuli i czosnku, których właściwości aseptyczne są od dawna znane. Poza tym w naszym kraju mamy do dyspozycji produkty kiszone, zaniedbywane w pozostałych krajach Europy, a jakże cenne żywieniowo! Kiszona kapusta, zawiera mnóstwo witamin i błonnika oraz ma zbawienny wpływ na nasz mikrobiom, czyli mikroflorę jelitową, która oprócz wszystkich swoich fizjologicznych zalet (obniżanie cholesterolu, regulacja pracy jelit, synteza niektórych witamin itp.) jest ogromnie ważnym czynnikiem odporności naszego organizmu.
Nie wiemy, kiedy to wszystko się skończy, ale póki co, siedźmy w domu i odżywiajmy się zdrowo!
Dla odważnych podajemy wypróbowany i smaczny przepis na czosnkowego kurczaka:
Kurczak „40 ząbków”
4 kawałki kurczaka ze skórą (udka lub pałki)
sól, pieprz, suszone zioła i przyprawy (według uznania: bazylia, tymianek, papryka itp.)
40 ząbków czosnku (obranych w całości)
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
kilka łyżek oleju do smażenia
kilka gałązek natki pietruszki
1 – 1,5 szklanki wywaru, lub rosołu
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i przyprawami. Obsmażyć na oleju z obu stron, zdjąć z patelni. Na tłuszcz po kurczaku wrzucić cebulę, smażyć do zeszklenia. Dodać 40 ząbków czosnku i smażyć powoli ok. 10 minut. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać sos z patelni. Na gorącą patelnię ostrożnie wlać wywar, lub rosół, zagotować. Takim sosem podlać kurczaka w naczyniu i piec w 180 st. C ok. 20 - 25 minut. Podawać posypany natką pietruszki.
Zdj. poglądowe z neta, ale obrazuje, o co chodzi
#zostanwdomu
Zatem: zachęcamy do spożywania większej niż zwykle ilości warzyw i owoców, w tym cytrusów, na które sezon wciąż trwa. Cytrusy są przebogate w witaminy, w tym witaminę C, która w postaci naturalnej wchłania się o niebo lepiej niż z suplementów, błonnik i całą gamę przeciwutleniaczy, wszystkie warzywa „fioletowe”, takie jak kapusta czerwona, czy buraki również dostarczą nam sporej ilości błonnika, witamin i antyoksydantów. Nie zapominamy o cebuli i czosnku, których właściwości aseptyczne są od dawna znane. Poza tym w naszym kraju mamy do dyspozycji produkty kiszone, zaniedbywane w pozostałych krajach Europy, a jakże cenne żywieniowo! Kiszona kapusta, zawiera mnóstwo witamin i błonnika oraz ma zbawienny wpływ na nasz mikrobiom, czyli mikroflorę jelitową, która oprócz wszystkich swoich fizjologicznych zalet (obniżanie cholesterolu, regulacja pracy jelit, synteza niektórych witamin itp.) jest ogromnie ważnym czynnikiem odporności naszego organizmu.
Nie wiemy, kiedy to wszystko się skończy, ale póki co, siedźmy w domu i odżywiajmy się zdrowo!
Dla odważnych podajemy wypróbowany i smaczny przepis na czosnkowego kurczaka:
Kurczak „40 ząbków”
4 kawałki kurczaka ze skórą (udka lub pałki)
sól, pieprz, suszone zioła i przyprawy (według uznania: bazylia, tymianek, papryka itp.)
40 ząbków czosnku (obranych w całości)
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
kilka łyżek oleju do smażenia
kilka gałązek natki pietruszki
1 – 1,5 szklanki wywaru, lub rosołu
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i przyprawami. Obsmażyć na oleju z obu stron, zdjąć z patelni. Na tłuszcz po kurczaku wrzucić cebulę, smażyć do zeszklenia. Dodać 40 ząbków czosnku i smażyć powoli ok. 10 minut. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać sos z patelni. Na gorącą patelnię ostrożnie wlać wywar, lub rosół, zagotować. Takim sosem podlać kurczaka w naczyniu i piec w 180 st. C ok. 20 - 25 minut. Podawać posypany natką pietruszki.
Zdj. poglądowe z neta, ale obrazuje, o co chodzi
#zostanwdomu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz