14 maja 2021r. w Warsztatach mogliśmy obserwować ciekawą lekcję języka niemieckiego i zajęć praktycznych gastronomicznych.
Brawa dla uczniów klasy 2TZg, którzy poradzili sobie wyśmienicie z Fachdeutsch. Podczas lekcji otwartej uczniowie przygotowywali wyśmienite potrawy, omawiali sposób przygotowania w języku niemieckim zawodowym oraz mieli oczywiście okazję spróbować swoich potraw.
Wszystko odbywało się pod okiem nauczycieli naszej szkoły Pani E. Kupczyk, która odpowiadała za gastronomiczną stronę przedsięwzięcia i Pani A. Pilakowskiej - wychowawcę klasy, która zajęła się stroną językową lekcji.
Tematem lekcji było sporządzanie typowych dań wielkanocnych, które są przygotowywane w Niemczech.
I tak, podczas lekcji uczniowie wykonali: niemieckie pierogi z zielonym sosem frankfurckim (deutsche Maultaschen mit Spinatfüllung und Kräutersoße) ciastka z Lemon Curd (Gebäck mit Lemonfüllung), szynka nadziewana jajkami (geffülter Schinken mit Ei), jajka z kawiorem (Ei mit Kaviar), zupa z dyni po bawarsku (Bayerische Kürbissuppe).
Było kolorowo, pysznie i obcojęzycznie ;-)
W lekcji uczestniczyli także: Panie dyrektor: E. Urbańska - Golec, M. Kruk i D. Musiałek - Jeżewska, Pani Kierownik szkolenia praktycznego D. Mielczarek oraz nauczyciele: A. Malinowska, I. Markuszewska, A. Widera, A. Ptak - Gagatek, K. Brożyna, A. Lach, E. Bernaś i P. Banaś.
Poniżej kilka zdjęć:
Fot.: A. Pilakowska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz