poniedziałek, 19 września 2022

Wieluń SLOW - smaki regionu 2022

 W miniona niedzielę (18. 09.) w parku im. W. Pileckiego (obok Muzeum Ziemi Wieluńskiej) odbywała się ciekawa impreza plenerowa.

Wieluń SLOW - Smaki Regionu to wydarzenie promujące lokalne produkty i potrawy. Zaproszone Koła Gospodyń Wiejskich i inne stowarzyszenia oraz wystawcy prezentowali swoje najlepsze wyroby kulinarne, produkty regionalne, owoce, miody i inne.

Było bardzo kolorowo, wesoło i przede wszystkim smacznie!

Nasza ekipa z Warsztatów również brała w wydarzeniu czynny udział. Mianowicie nasz nauczyciel P. Banaś został poproszony o sędziowanie w konkursie na "Kiszonkę Roku", "Słodkość Roku" i "Chleb/Masło/Smalec Roku".

W skład Jury weszli także: Pani Magdalena Jaroch - redaktor Radia Ziemi Wieluńskiej - absolwentka ZS Nr 1 w Wieluniu oraz Pan Sebastian Michałczyk, Szef kuchni, zapalony kucharz i szkoleniowiec, także absolwent ZS Nr 1 w Wieluniu.

Sędziowie byli zadziwieni ilością potraw i produktów zgłoszonych do konkursu oraz ich smakiem, wyglądem i pomysłowością w przygotowaniu.

Z tego miejsca po raz kolejny dziękujemy organizatorom (Made in Wieluń) za fantastyczne wydarzenie oraz wszystkim osobom zaangażowanym w prace przygotowawcze. Zwłaszcza dzielnym gospodyniom, które nierzadko wykazały się ogromem pracy, by na czas przygotować wszystkie wystawiane produkty i potrawy.

Nie dało się wyróżnić w poszczególnych kategoriach tylko jednego zwycięskiego wyrobu, więc sędziowie przyznali następujące pierwsze miejsca:

Kiszonka Roku:

Sok z kiszonej białej marchwi - Kamionka
Kiszone Ogórki - Bieniec

Słodkość Roku:

Dżem z dyni i malin - Kurów
Sok z czarnego bzu - Rychłocice
Dżem Winogronowy - Kurów

Chleb/Masło/Smalec Roku:

Chleb ze słonecznikiem - Rychłocice
Smalec z warzywami - Sieniec

Wszystkim uczestnikom gratulujemy!

Poniżej kilka zdjęć od zaprzyjaźnionych mediów:





Fot.: Facebook/Made In Wieluń


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz