W miniona niedzielę (18. 09.) w parku im. W. Pileckiego (obok Muzeum Ziemi Wieluńskiej) odbywała się ciekawa impreza plenerowa.
Wieluń SLOW - Smaki Regionu to wydarzenie promujące lokalne produkty i potrawy. Zaproszone Koła Gospodyń Wiejskich i inne stowarzyszenia oraz wystawcy prezentowali swoje najlepsze wyroby kulinarne, produkty regionalne, owoce, miody i inne.
Było bardzo kolorowo, wesoło i przede wszystkim smacznie!
Nasza ekipa z Warsztatów również brała w wydarzeniu czynny udział. Mianowicie nasz nauczyciel P. Banaś został poproszony o sędziowanie w konkursie na "Kiszonkę Roku", "Słodkość Roku" i "Chleb/Masło/Smalec Roku".
W skład Jury weszli także: Pani Magdalena Jaroch - redaktor Radia Ziemi Wieluńskiej - absolwentka ZS Nr 1 w Wieluniu oraz Pan Sebastian Michałczyk, Szef kuchni, zapalony kucharz i szkoleniowiec, także absolwent ZS Nr 1 w Wieluniu.
Sędziowie byli zadziwieni ilością potraw i produktów zgłoszonych do konkursu oraz ich smakiem, wyglądem i pomysłowością w przygotowaniu.
Z tego miejsca po raz kolejny dziękujemy organizatorom (Made in Wieluń) za fantastyczne wydarzenie oraz wszystkim osobom zaangażowanym w prace przygotowawcze. Zwłaszcza dzielnym gospodyniom, które nierzadko wykazały się ogromem pracy, by na czas przygotować wszystkie wystawiane produkty i potrawy.
Nie dało się wyróżnić w poszczególnych kategoriach tylko jednego zwycięskiego wyrobu, więc sędziowie przyznali następujące pierwsze miejsca:
Kiszonka Roku:
Sok z kiszonej białej marchwi - Kamionka
Kiszone Ogórki - Bieniec
Słodkość Roku:
Dżem z dyni i malin - Kurów
Sok z czarnego bzu - Rychłocice
Dżem Winogronowy - Kurów
Chleb/Masło/Smalec Roku:
Chleb ze słonecznikiem - Rychłocice
Smalec z warzywami - Sieniec
Wszystkim uczestnikom gratulujemy!
Poniżej kilka zdjęć od zaprzyjaźnionych mediów:
Fot.: Facebook/Made In Wieluń
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz