poniedziałek, 5 marca 2018

Charytatywna Kolacja Degustacyjna Dla Agnieszki


W minioną sobotę, 3 marca w Warsztatach odbyło się niesamowite i bezprecedensowe wydarzenie.

Z inicjatywy i na zaproszenie naszego absolwenta, pana Sebastiana Michałczyka, w nasze progi zawitało 12 Szefów z całego kraju i przygotowało sześć wspaniałych dań, których spróbowało 65 gości, jednocześnie wspierając wieluniankę, Agnieszkę, zmagająca się z chorobą nowotworową wymagającą kosztownego leczenia.

Oprócz uczty dla podniebienia organizatorzy wraz z Szefami przeprowadzili licytację przedmiotów przekazanych przez sponsorów i darczyńców.

Jak Wieluń Wieluniem takiej kolacji nie zorganizowano jeszcze nigdy. Do współpracy zaproszono miejscowe firmy działające w branży spożywczej i nie tylko, a także nas - ekipę z Warsztatów.

Oprócz udostępnienia pomieszczeń i sprzętu, wsparliśmy Szefów naszą pomocą i pracą. Pod okiem Pana P. Banasia młodzież z klas gastronomicznych pomagała w tworzeniu pysznych przystawek, dań, dodatków i niesamowitego, będącego zwieńczeniem kolacji, deseru czekoladowego, który zostanie na długo w pamięci. Od profesjonalistów nasza młodzież zebrała świetne, pochlebne i budujące recenzje! Dziękujemy!

Warto dodać, że kolację uświetnił recital znanego wieluńskiego zespołu muzycznego "EXTREME Band" oraz gość, którego nikt sie nie spodziewał, a informacja o jego obecności dotarła do organizatorów dzień przed wydarzeniem - Pan Przemysław Saleta, który na licytację  przekazał karykaturę swojej osoby wraz z autografem i dedykacją!

W zakulisowych rozmowach z gośćmi słyszało się wiele komplementów pod adresem Szefów, organizatorów i młodzieży. Padały również słowa zachęty do podejmowania takich inicjatyw w przyszłości.

My ze swojej strony serdecznie dziękujemy organizatorom za zaproszenie do wzięcia udziału w przedsięwzięciu, które, oprócz uczynienia dobra w czystej postaci, dało nam arcyciekawe doświadczenia.

Poniżej kilka zdjęć z naszego aparatu:

Odprawa...


I zaczynamy...

Dziewczęta z klasy II TZ w akcji...

Śledzie marynowane w soku z buraków:

Niedawno zakwalifikowana do centralnego etapy I Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz - Anna Goclik z klasy III ZK pomaga i sie uczy:

Pod okiem mistrza Ryszarda powstają ziemniaki gratin z jabłkami:

Bracia Jakub i Mateusz Kwapiszowie uczniowie, odpowiednio: IV i II klasy TZ:

 Mikołaj ma wszystko pod kontrolą:

Chwila na konsultacje i pytania:

Przypatrywanie się, jak mistrz tworzy sushi, to nie lada gratka nie tylko dla uczniów:


Przedmioty wystawione na licytację:

Goście sie zeszli, można zaczynać


Sebastian wytłumaczy co robić z jego przystawką...

Prezentacja Szefów:

I podajemy!

Chwila na prezentację i opis dania:

Puder z borowików do śledzia? Czemu nie?


Czas na makaron

Długo wyczekiwane i bajecznie kolorowe sushi. Zebrało od gości świetne recenzje i pochwały!

Szefowie pomagają w licytacji:

"Niespodzianka wieczoru": Pan Przemysław Saleta z przyjaciółmi:
 Media się interesują:
Fot.: P. Banaś

Pozostałe zdjęcia na warsztatowym facebooku:

https://www.facebook.com/pg/Warsztaty-Gastronomiczne-ZS-Nr-1-w-Wieluniu-115301335216628/photos/?tab=album&album_id=1640630389350374

Szczegóły dotyczące wydarzenia, oraz sylwetki Szefów znajdują się na facebooku:

https://www.facebook.com/events/171059613626565/?active_tab=discussion

O wydarzeniu było głośno w wieluńskich mediach:

http://www.radiozw.com.pl/index.php?page=news&id=27395

http://wielun.naszemiasto.pl/artykul/zdjecia/smacznie-i-charytatywnie-zebrano-prawie-17-tys-zl-dla,4557856,artgal,30728636,t,id,tm,zid.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz