W minioną sobotę, 3 marca w Warsztatach odbyło się niesamowite i bezprecedensowe wydarzenie.
Z inicjatywy i na zaproszenie naszego absolwenta, pana Sebastiana Michałczyka, w nasze progi zawitało 12 Szefów z całego kraju i przygotowało sześć wspaniałych dań, których spróbowało 65 gości, jednocześnie wspierając wieluniankę, Agnieszkę, zmagająca się z chorobą nowotworową wymagającą kosztownego leczenia.
Oprócz uczty dla podniebienia organizatorzy wraz z Szefami przeprowadzili licytację przedmiotów przekazanych przez sponsorów i darczyńców.
Jak Wieluń Wieluniem takiej kolacji nie zorganizowano jeszcze nigdy. Do współpracy zaproszono miejscowe firmy działające w branży spożywczej i nie tylko, a także nas - ekipę z Warsztatów.
Oprócz udostępnienia pomieszczeń i sprzętu, wsparliśmy Szefów naszą pomocą i pracą. Pod okiem Pana P. Banasia młodzież z klas gastronomicznych pomagała w tworzeniu pysznych przystawek, dań, dodatków i niesamowitego, będącego zwieńczeniem kolacji, deseru czekoladowego, który zostanie na długo w pamięci. Od profesjonalistów nasza młodzież zebrała świetne, pochlebne i budujące recenzje! Dziękujemy!
Warto dodać, że kolację uświetnił recital znanego wieluńskiego zespołu muzycznego "EXTREME Band" oraz gość, którego nikt sie nie spodziewał, a informacja o jego obecności dotarła do organizatorów dzień przed wydarzeniem - Pan Przemysław Saleta, który na licytację przekazał karykaturę swojej osoby wraz z autografem i dedykacją!
W zakulisowych rozmowach z gośćmi słyszało się wiele komplementów pod adresem Szefów, organizatorów i młodzieży. Padały również słowa zachęty do podejmowania takich inicjatyw w przyszłości.
My ze swojej strony serdecznie dziękujemy organizatorom za zaproszenie do wzięcia udziału w przedsięwzięciu, które, oprócz uczynienia dobra w czystej postaci, dało nam arcyciekawe doświadczenia.
Poniżej kilka zdjęć z naszego aparatu:
Odprawa...
I zaczynamy...
Dziewczęta z klasy II TZ w akcji...
Śledzie marynowane w soku z buraków:
Niedawno zakwalifikowana do centralnego etapy I Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz - Anna Goclik z klasy III ZK pomaga i sie uczy:
Pod okiem mistrza Ryszarda powstają ziemniaki gratin z jabłkami:
Bracia Jakub i Mateusz Kwapiszowie uczniowie, odpowiednio: IV i II klasy TZ:
Mikołaj ma wszystko pod kontrolą:
Chwila na konsultacje i pytania:
Przypatrywanie się, jak mistrz tworzy sushi, to nie lada gratka nie tylko dla uczniów:
Przedmioty wystawione na licytację:
Goście sie zeszli, można zaczynać
Sebastian wytłumaczy co robić z jego przystawką...
Prezentacja Szefów:
I podajemy!
Chwila na prezentację i opis dania:
Puder z borowików do śledzia? Czemu nie?
Czas na makaron
Długo wyczekiwane i bajecznie kolorowe sushi. Zebrało od gości świetne recenzje i pochwały!
Szefowie pomagają w licytacji:
"Niespodzianka wieczoru": Pan Przemysław Saleta z przyjaciółmi:
Media się interesują:
Fot.: P. Banaś
Pozostałe zdjęcia na warsztatowym facebooku:
https://www.facebook.com/pg/Warsztaty-Gastronomiczne-ZS-Nr-1-w-Wieluniu-115301335216628/photos/?tab=album&album_id=1640630389350374
Szczegóły dotyczące wydarzenia, oraz sylwetki Szefów znajdują się na facebooku:
https://www.facebook.com/events/171059613626565/?active_tab=discussion
O wydarzeniu było głośno w wieluńskich mediach:
http://www.radiozw.com.pl/index.php?page=news&id=27395
http://wielun.naszemiasto.pl/artykul/zdjecia/smacznie-i-charytatywnie-zebrano-prawie-17-tys-zl-dla,4557856,artgal,30728636,t,id,tm,zid.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz