W środę, 1 marca mocna i silna ekipa z Gastronomika pojechała do Warszawy zwiedzać Targi branży cukierniczo - lodziarskiej EXPO Sweet.
Mieliśmy okazję poznać nowe smaki lodów, obejrzeć wiele maszyn i urządzeń cukierniczych ( oblewarki, nadziewarki, smażalniki, piece, formierki itp...) i posłuchać o ich zastosowaniu i działaniu, czy wreszcie skosztować pysznych wyrobów ciastkarskich, lodziarskich i piekarskich.
Oglądaliśmy również zmagania drużyn w Mistrzostwach Polski Szkół Cukierniczych, oraz eksponaty nagrodzone w Konkursie Dekoracji Cukierniczej.
W wycieczce uczestniczyła młodzież z klas gastronomicznych i, co warto zauważyć jeden uczeń z klasy logistycznej.
Młodzież zachowała sie wzorowo, wracali najedzeni i bogatsi o wiedzę i doświadczenie.
Kierownikami wycieczki byli Panowie: K. Matyjas i P. Banaś, a wspierały ich Panie D. Mielczarek i E. Bernaś.
Poniżej kilka zdjęć:
To jedna z tych wycieczek, z których młodzież nie wraca głodna...
Mistrzostwa Polski Szkół Cukierniczych:
To tylko ułamek z ogromu maszyn, urządzeń i sprzętu, jaki widzieliśmy:
Konkurs Dekoracji Cukierniczej... no zapierało dech w piersiach...
Odbyło się też kilka ciekawych rozmów z wystawcami, mamy nadzieję, że owocnych.
Fot.: P. Banaś
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz