Lekcja otwarta... Tak! To brzmi dumnie! I rzeczywiście taka była. 10 kwietnia Pani M. Kabała zorganizowała dla klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych lekcję otwartą z przedmiotu procesy gastronomiczne. Do obserwacji i udziału w lekcji zaproszeni zostali również goście: nauczyciele, rodzice oraz gość specjalny - Pan Tomasz Kupian - szef kuchni z restauracji "Na półboru". Temat lekcji brzmiał: Nowoczesne spojrzenie na kasze.
Podczas zajęć uczniowie mieli okazję zapoznać się z nowoczesnymi sposobami przygotowania i wykorzystania kasz we współczesnej gastronomii. Młodzież miała okazje również doskonalić metody pracy w grupie oraz zarządzania grupą - bardzo ważne elementy pracy w kuchni.
Uczniowie zostali podzieleni na cztery grupy, do których dołączyli zaproszeni goście, a następnie wykonali potrawę z przygotowanych surowców. W potrawie jedną z ról grały, oczywiście, kasze.
Pomysłowość uczniów, ich zaangażowanie, kreatywność i skuteczność po raz kolejny zachwyciła obserwatorów i samych uczestników.
Oto produkty oraz wyczarowane przez młodzież i gości potrawy:
polędwica z dorsza, masło extra, kawa ziarnista,1 pęczek szczypiorku (drobny), 1 szt. kalafior biały (twardy) ,kasza jaglana, mąka pszenna, masło, gałka muszkatałowa, mleko, białe wino, szalotka, liść laurowy, śmietanka 30%, cytryna
Kasza manna, mleko, daktyle, migdały, olej kokosowy, wiórki kokosowe, cytryna, laska wanili, chili,gorzka czekolada
Dziki ryż, filet ze świeżego łososia, natka kolendry/pietruszki, szczypiorek, limonka, oliwa z oliw, papryka czuszka
Bardzo dziękujemy Pani M. Kabale, Panu T. Kupianowi, uczniom klasy III TZ, zaproszonym gościom i obserwatorom, za inicjatywę, obecność, słowa pochwały i krytyki oraz zaangażowanie i pomysłowość. Czekamy na kolejne takie lekcje!
tekst: M. Kabała, fot.: P. Banaś
Pozostałe zdjęcia na warsztatowym facebooku:
https://www.facebook.com/pg/Warsztaty-Gastronomiczne-ZS-Nr-1-w-Wieluniu-115301335216628/photos/?tab=album&album_id=1679921402087939
Podczas zajęć uczniowie mieli okazję zapoznać się z nowoczesnymi sposobami przygotowania i wykorzystania kasz we współczesnej gastronomii. Młodzież miała okazje również doskonalić metody pracy w grupie oraz zarządzania grupą - bardzo ważne elementy pracy w kuchni.
Uczniowie zostali podzieleni na cztery grupy, do których dołączyli zaproszeni goście, a następnie wykonali potrawę z przygotowanych surowców. W potrawie jedną z ról grały, oczywiście, kasze.
Pomysłowość uczniów, ich zaangażowanie, kreatywność i skuteczność po raz kolejny zachwyciła obserwatorów i samych uczestników.
Oto produkty oraz wyczarowane przez młodzież i gości potrawy:
polędwica z dorsza, masło extra, kawa ziarnista,1 pęczek szczypiorku (drobny), 1 szt. kalafior biały (twardy) ,kasza jaglana, mąka pszenna, masło, gałka muszkatałowa, mleko, białe wino, szalotka, liść laurowy, śmietanka 30%, cytryna
Kasza manna, mleko, daktyle, migdały, olej kokosowy, wiórki kokosowe, cytryna, laska wanili, chili,gorzka czekolada
Dziki ryż, filet ze świeżego łososia, natka kolendry/pietruszki, szczypiorek, limonka, oliwa z oliw, papryka czuszka
Bardzo dziękujemy Pani M. Kabale, Panu T. Kupianowi, uczniom klasy III TZ, zaproszonym gościom i obserwatorom, za inicjatywę, obecność, słowa pochwały i krytyki oraz zaangażowanie i pomysłowość. Czekamy na kolejne takie lekcje!
tekst: M. Kabała, fot.: P. Banaś
Pozostałe zdjęcia na warsztatowym facebooku:
https://www.facebook.com/pg/Warsztaty-Gastronomiczne-ZS-Nr-1-w-Wieluniu-115301335216628/photos/?tab=album&album_id=1679921402087939
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz